Dokážeme predísť cvičením Alzheimerovej chorobe?

Pomalé myslenie či výpadky pamäti. Ak sa aj u vašich starších príbuzných objavujú skoré príznaky Alzheimerovej choroby, buďte na pozore. Vedci presviedčajú, že nástupu spomínaného ochorenia mozgu možno do veľkej miery predísť jednoduchou zmenou životného štýlu.

16.01.2021 06:00
príroda, túra, turistika, nordic walking Foto:
U ľudí, ktorí cvičia častejšie sa viac znižuje šanca na rozvoj Alzheimerovej choroby.
debata

Podľa štúdie publikovanej v časopise Alzheimer's Re­search and Therapy pomáha cvičenie aspoň raz do týždňa znižovať riziko výskytu tejto choroby. Výskum naznačuje, že pohybová aktivita zaberá najmä u ľudí, u ktorých sa objavujú prvé príznaky takzvaného mierneho kognitívneho poškodenia a pre ktoré sú typické poruchy pamäti a myslenia. Ľudia s danými problémami si horšie pamätajú veci, majú problémy s vyjadrovaním myšlienok a sústredením oproti svojim rovesníkom. Vedci zároveň varujú, že osoby s miernym kognitívnym poškodením majú až desaťnásobne väčšiu pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby ako bežná, zdravá časť populácie.

Stačí sa hýbať raz do týždňa

Vedci z Yonsei University, na ktorých výskum sa odvoláva portál sciencedaily.com zistili zaujímavé súvislosti medzi fyzickou aktivitou a Alzheimerovou chorobou. Starší ľudia, ktorí vykonávali miernu až intenzívnu telesnú činnosť minimálne desať minút raz do týždňa mali až o 18 % nižšie riziko vzniku spomínanej neurodegeneratívnej choroby oproti ľuďom so začínajúcimi poruchami pamäti, ktorí sa vyhýbali pohybu. Pozitívnou správou je však to, že u ľudí, ktorí cvičia častejšie sa o to viac znižuje šanca na rozvoj Alzheimerovej choroby. Pre porovnanie, staršie osoby s miernymi problémami v oblasti kognitívnych funkcií, ktoré sa venovali fyzickej aktivite tri až päťkrát týždenne mali až o 15 % nižšie riziko nástupu Alzheimerovej choroby oproti tým, ktorí cvičili menej ako trikrát do týždňa.

„Gaučová kultúra“ škodí aj starším

Našťastie, vedci ponúkajú riešenie aj pre ľudí, u ktorých sa stupňujú výpadky pamäti a rastú u nich problémy s myslením. Keď začali cvičiť, znížilo sa im riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 11 % v porovnaní s tými, ktorí sa nevenovali žiadnej fyzickej činnosti. V prípade, že prestali cvičiť, riziko nástupu spomínanej choroby znova vzrástlo. Vedúca výskumu Hanna Cho preto odporúča pacientom s miernym kognitívnym poškodením pravidelné cvičenie ako účinnú prevenciu v boji proti nepríjemnému ochoreniu, ktoré spôsobuje vážne poruchy pamäti, stratu orientácie v čase a priestore, či nespoznávanie príbuzných.

A ako to vyzeralo počas výskumu?

Porovnávali sa údaje z obdobia približne šiestich rokov, pričom priemerný vek účastníkov výskumu bol 64 – 69 rokov. Zo skúmanej vzorky necvičilo pravidelne 40 % ľudí, 18 % začalo cvičiť až po diagnostikovaní problémov s pamäťou. Zvyšok tvorili ľudia, ktorí buď prestali úplne cvičiť, alebo začali cvičiť viac ako raz týždenne. Na konci sledovaného obdobia sa medzi ľuďmi, ktorí sa pravidelne nehýbali objavilo až 8 % pacientov s Alzheimerovou chorobou. Vo „cvičiacej“ vzorke ich však bolo o polovicu menej. Vedci predpokladajú, že pravidelný pohyb zvyšuje produkciu molekúl, ktoré podporujú rast nervových buniek. Túto ochranu neurónov podľa nich zabezpečuje zvýšený prietok krvi do mozgu. Jedným dychom však dodávajú, že zatiaľ nemajú údaje o tom, ako dlho zostáva zachovaný pozitívny efekt cvičenia na ľudský mozog.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #Alzheimerova choroba