Ktorý „neznámy“ vitamín zmierňuje priebeh korony?

Štvoricu vitamínov a minerálnych látok, ktoré zmierňujú priebeh ochorenia COVID-19 vedci aktuálne dopĺňajú o ďalšiu, na prvý pohľad nenápadnú mikroživinu. Vitamín B6, známy tiež pod označením pyridoxín, zlepšuje imunitný systém seniorov, ktorí patria k ľuďom najviac ohrozeným koronavírusom.

21.01.2021 10:40
D, ovocie, zelenina, vitamín Foto:
Poznáme veľa vitamínov, ktoré pomáhajú znižovať zápal v ľudskom tele a vitamín B6 je jedným z nich
debata (7)

Keď potrebujeme naštartovať imunitu

Imunitu organizmu podporujú známe vitamíny D a C. Okrem toho sa pod lepšiu obranyschopnosť tela podpisuje kombinácia minerálov, horčíka a zinku. Nové výskumy prichádzajú s tvrdením, že aj vitamín B6 dokáže zmierniť závažnosť symptómov, ktoré sú spojené s COVID-19. Štúdia sa uskutočnila na japonskej univerzite v Hirošime a pribúdajú podľa nej nové dôkazy o tom, že pyridoxín má ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou a oxidačným stresom. Rovnako sa podieľa na potláčaní zápalov. Naopak, nedostatok vitamínu B6 sa spája s nižšou imunitnou odozvou a zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie, medzi ktoré nepochybne patrí aj koronavírus.

Zmierňuje zápaly, hrozí menej infekcií

Podľa riaditeľky jedného z výskumných centier infekčných ochorení Brittany Busse má pyridoxín silný protizápalový účinok, čo je dobrou správou pre prevenciu nepriaznivých príznakov COVID-19. „Poznáme veľa vitamínov, ktoré pomáhajú znižovať zápal v ľudskom tele a vitamín B6 je jedným z nich,“ zdôrazňuje Brittany Busse. Ako dodáva, závažnosť ochorenia do veľkej miery závisí od toho, koľko zápalu sa vytvára v reakcii na nakazenie vírusom. Podobne ako vitamíny C a D, aj vitamín B6 úspešne bojuje proti takzvanej cytokínovej búrke, ku ktorej dochádza počas infekcie.

Komu najviac chýba vitamín B6?

Podľa viacerých štúdií trpia nedostatkom pyridoxínu nielen deti, tehotné a dojčiace ženy, ale aj seniori. K typickým príznakom nízkej hladiny vitamínu B6 v ľudskom tele patrí podráždenosť, nervozita, slabá koncentrácia, únava, ale aj suchá pokožka, popraskané pery a vypadávanie vlasov. Vitamín B6 sa používa v rámci prevencie vzniku srdcovocievnych a nádorových ochorení, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Starší ľudia oceňujú tiež jeho schopnosť predchádzať tvorbe obličkových kameňov. Keďže spomínaná mikroživina upravuje hladiny hormónov serotonínu a melatonínu, podieľa sa aj na zmiernení prejavov depresie a úzkosti seniorov.

Nájdeme ho v mäse i rastlinných potravinách

Medzi najlepšie zdroje vitamínu B6 patria živočíšne produkty, a to najmä kuracie, bravčové mäso a pečeň. Pyridoxín sa nachádza aj v rybách a mliečnych výrobkoch ako sú jogurty či syry. Dobrou správou je, že vysoké množstvo tejto látky je tiež v rastlinných potravinách. Vitamín B6 sa nachádza v zemiakoch, strukovinách, celozrnných výrobkoch, ale napríklad aj v banánoch. Odporúčaná denná dávka pyridoxínu je približne na úrovni 2 mg. Ani s týmto vitamínom to však netreba preháňať a užívanie výživových doplnkov je preto vhodné konzultovať s odborníkom. V opačnom prípade spôsobuje poruchy nervovej sústavy a nočný nepokoj. Riziko predávkovania vitamínmi radu B je však vo všeobecnosti vzácne, keďže ide o látky rozpustné vo vode a z tela sa vylučujú pri močení.

Video
Kvalitná a vyvážená strava je hlavným faktorom pri starostlivosti o zdravie. Losos obsahuje viac ako 60 % bielkovín a možno aj preto je tak obľúbený pri zdravom stravovaní. Pozrite sa, ako ho pripravuje Zora Czoborová. Vo videu sa dozviete aj to, na čo je potrebné sa zamerať, ak chceme zdravo žiť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #imunitný systém #koronavírus