Ktoré živiny ochránia srdcia seniorov?

Nižšie riziko kardiovaskulárnych problémov a ochrana srdcového svalu. Pokiaľ vás vo vyššom veku trápia ťažkosti so srdcom, prinášame dobrú správu. Švédski vedci sa nechali počuť, že poznajú recept na prevenciu týchto zdravotných komplikácií.

23.01.2021 06:00
ryby - krevety - plody mora - selén - zinok -... Foto:
Koenzým Q10 sa vyskytuje v mäse, mliečnych výrobkoch vajíčkach a v rôznych druhoch rýb.
debata (3)

Severskí vedci potvrdzujú, že užívanie koenzýmu Q10 a selénu znižuje riziko úmrtia človeka až o polovicu. Prvá spomínaná živina sa nachádza v každej živej bunke a jej produkcia postupne klesá po dovŕšení dospelosti. Podieľa sa tiež na látkovej premene a posilňuje zdravie srdca. Selén je stopový prvok, ktorého hlavnou úlohou je posilňovanie imunitného systému pred vznikom zápalov a infekcií. Podľa kardiológa Urbana Alehagena zo švédskej univerzity v Linköpingu je selén silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom a starnutím. Jeho užívanie pomáha zlepšovať fungovanie koenzýmu Q10 v organizme.

Čo spôsobí nedostatok selénu?

Výskum sa uskutočnil na vzorke asi štyroch stoviek mužov a žien vo vekovej skupine 70 – 88 rokov. Polovica z nich užívala počas štyroch rokov výživové doplnky s koenzýmom Q10 a selénu. Druhá skupina ľudí dostávala placebo, to je látku bez terapeutického účinku. Každého z účastníkov podrobili prísnemu meraniu telesných proporcií, najmä váhy. Odborníci varujú, že kardiovaskulárne choroby patria k hlavným príčinám úmrtia ľudí vo vyššom veku. Štúdia jednoznačne preukázala, že skupina starších ľudí, ktorá užívala kombináciu spomínaných mikroživín, mala až o 54 % nižšie riziko predčasného úmrtia z dôvodu zlyhania srdcového svalu. Vedci takisto varujú seniorov, že nízka hladina selénu v krvi predstavuje až o 56 % vyššie riziko srdcovocievnych ochorení a až o 43 % väčšie riziko úmrtia na základe iných zdravotných problémov.

Znížil sa počet hospitalizácii seniorov

Dobrou správou je, že koenzým Q10 a selén majú dlhodobú účinnosť. Ďalšie štúdie, ktoré nadväzujú na švédsky výskum rovnako potvrdili silný potenciál uvedeného tandemu látok udržovať srdce v dobrej kondícii. Rovnako sa znížilo aj riziko skorých úmrtí a tiež sa výrazne redukoval počet hospitalizácii starších pacientov na zlyhanie srdca. Koenzým Q10 a selén znižovali námahu srdca pri prečerpávaní krvi. Znamená to, že srdce bolo menej zaťažené ako u ľudí, ktorí užívali placebo. Analýza krvi rovnako ukázala, že seniori mali zníženú produkciu hormónu, ktorý sa produkuje pri činnosti srdca. Ide o hormón NT-proBNP a jeho hladina sa zvyšuje približne o 6 % ročne po dovŕšení štyridsiatky. Plynutím času sa vplyvom tohto hormónu oslabuje činnosť srdca, spôsobuje napínanie a stuhnutie srdcového svalu, čo sú charakteristické črty slabého srdca.

Skvelý aj v boji proti vírusom

Koenzým Q10 podporuje okrem srdca tvorbu bielych krviniek, čím zlepšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusom a iným infekciám. Okrem toho bráni krvácaniu ďasien, znižuje krvný tlak, výskyt alergií, uľavuje nádche i astme. Patrí medzi výborné zdroje energie pre mozog, čím pomáha v prevencii proti vzniku Alzheimerovej choroby. V neposlednom rade zlepšuje aj kvalitu pokožky, zmierňuje výskyt vrások a hydratuje pokožku. Príčinou nedostatku koenzýmu Q10 je okrem starnutia aj výskyt stresu, nesprávna životospráva, ochorenia pečene, užívanie alkoholu a niektorých liekov na liečbu cholesterolu. Koenzým Q10 sa vyskytuje v mäse, rybacine, mliečnych výrobkoch a vajíčkach.

Chutné zdroje selénu

Selén zmierňuje zdravotné problémy ľudí, ktorí užívajú väčšie množstvo alkoholu. Pochvaľuje si ho aj štítna žľaza. Používa sa v rámci prevencie infekčných ochorení a rakoviny. Osvedčil sa aj pri potláčaní pocitov únavy a vyčerpanosti. Vo vyššom množstve sa nachádza v morčacom a kuracom mäse. Obsahuje ho aj tuniak, slnečnica, para orechy a vajíčka.

Video
Raper Majself nám ukázal, ako pripravuje lahodné steaky z tuniaka s pikantným dipom a plnenými batatmi

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #srdce #selén #srdcovo-cievne ochorenia #koenzým Q10