Zabráni chudnutie u seniorov demencii?

Viac tuku, menej rozumu. Vedci prichádzajú s nevšedným výskumom, podľa ktorého spôsobujú prebytočné kilogramy tuku na bruchu v staršom veku problémy s pamäťou a myslením. Obezita tak môže podľa nich vyústiť do Alzheimerovej choroby a demencie.

30.01.2021 06:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Najťažšie je schudnúť tuk z brucha. Nejde pritom o jednoduchý proces, pretože cielené chudnutie iba z jednej svalovej partie je problémom.
debata

Ako súvisí obezita s pamäťou?

Výskum publikovali vedci v časopise Neurology a odhalili v ňom zaujímavé zistenia. Telesný tuk môže podľa nich zvyšovať nielen riziko vzniku srdcovocievnych chorôb či cukrovky, ale stojí aj za chorobami mozgu. Ako tvrdia, tuk uložený v oblasti pásu a v brušnej dutine má priamu súvislosť s degeneráciou mozgu, čo môže viesť u staršej časti populácie k vzniku chorôb spojených so stratou pamäti, zlou orientáciou v čase i priestore a nespoznávaním blízkych ľudí.

Pomôže výpočet nadváhy

Na výskume sa zúčastnilo takmer desaťtisíc ľudí s priemerným vekom 55 rokov. Porovnával sa u nich index telesnej hmotnosti známy pod skratkou BMI s objemom sivej a bielej mozgovej hmoty. Sivá mozgová hmota je tkanivo, ktoré sa vyskytuje v centrálnom nervovom systéme (v mozgu a mieche) a obsahuje neuróny, medzi ktorými sa vytvárajú nervové spojenia. Biela hmota je tvorená nervovými vláknami, ktoré ju prepájajú s prvou spomínanou časťou nervového systému. S pribúdajúcimi rokmi klesá prirodzene objem mozgu, čo môže spôsobiť vznik Alzheimerovej choroby a demencie.

Takto si vyrátame BMI

BMI (Body Mass Index) je ukazovateľom nadváhy či obezity. Nepoužíva sa príliš u aktívnych športovcov, ktorí dávajú dôraz na naberanie svaloviny, keďže môže dôjsť k skresleniu samotného výsledku. U starších ľudí je však výbornou metódou na meranie telesnej hmotnosti, nadváhy či obezity. Vo všeobecnosti rozlišujeme viacero úrovní BMI. Ak máme BMI pod hodnotou 19 trpíme podváhou, rozmedzie medzi 19 – 25 patrí normálnej hmotnosti, všetko nad 25 nadváhe a hodnoty nad 30 ukazujú obezitu, nad 40 morbídnu obezitu. BMI si vypočítame tak, že telesnú hmotnosť v kilogramoch vydelíme výškou na druhú. V prípade váhy 85 kg a výšky 185 cm je výpočet nasledovný: 85 kg/(1,85 m)2 = 24,85. BMI je podľa tejto ukážky na hranici normálnej váhy a nadváhy.

Výskumy varujú pred obezitou

Vedci vypátrali, že ľudia s vysokým BMI majú oveľa nižší objem sivej mozgovej kôry v porovnaní s ľuďmi s normálnym Body Mass Indexom. Riziková je podľa nich najmä obezita, ktorá sa sústreďuje do centra tela. Najnebezpečnejší je tuk uložený v oblasti pásu a medzi vnútornými orgánmi. Druhý spomínaný je tiež známy ako viscerálny tuk. Odborníci zatiaľ presne neurčili, či je tuk prvotnou príčinou na ľudovo povedané zmenšovanie mozgu, alebo naopak, redukovanie sivej mozgovej hmoty vyvoláva obezitu. V každom prípade však zhodne tvrdia, že našli vzťah medzi nadmernou hmotnosťou a zmenšovaním konkrétnych oblastí v mozgu.

Tuk na bruchu je agresívny

V porovnaní s inými časťami tela sa najviac tuku ukladá práve v oblasti pásu, a to u oboch pohlaví. Rozdiely medzi pohlaviami sú v ďalšom priberaní, kde sa tukové tkanivo usádza viac na telesné časti, ako zadok u žien, chrbát u mužov. Takzvaný brušný tuk je podľa lekára Lawrenca Cheskina z Katedry výživy na Univerzite Georga Masona aktívnejší ako iné druhy tuku v ľudskom organizme. Podľa jeho názoru môže viac cirkulovať v krvi a spôsobovať vážnejšie zdravotné problémy.

Základom je jedálniček a pohyb

Najťažšie je schudnúť tuk z brucha. Nejde pritom o jednoduchý proces, pretože cielené chudnutie iba z jednej svalovej partie je problémom. K chudnutiu z rizikových častí tela dochádza až vtedy, keď zhodíme tuk z celého tela. Spaľovaniu podkožného tuku prospieva najviac pohyb a úprava stravy. V prvom spomínanom prípade sa odporúča najmä takzvaný kardio tréning zameraný na posilňovanie srdca a spaľovanie kalórií. Pre seniorov je najvhodnejšou športovou činnosťou chôdza alebo severská chôdza (Nordic walking). Pri znižovaní hmotnosti sa ráta so zníženým príjmom kalórií. Strava sa zameriava na čerstvú zeleninu, strukoviny, chudé mäso a mliečne výrobky. Vypúšťajú sa z nej mastné a sladké potraviny. Do zdravého jedálnička, ktorý je určený na chudnutie tuku na bruchu, tak nepatria údeniny, klobásy, slanina, biele pečivo, sladkosti, alkohol a sladené nápoje.

Video
Jedli ste už niekedy rybu na krémovej šošovici? Pozrite si tento recept!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #demencia #Alzheimerova choroba