Ako pomáhajú psy proti osamelosti

Venčenie domácich miláčikov pomáha podľa vedcov znižovať osamelosť starších ľudí. Odborníci zachádzajú ešte ďalej a tvrdia, že prechádzky so psami prinášajú aj zlepšenie zdravotného stavu seniorov.

06.02.2021 06:00
pes, venčenie Foto:
Venčenie psov pomáha starším ľuďom so znižovaním indexu telesnej hmotnosti i menším počtom návštev u lekára.
debata (1)

Chôdza je najbežnejšou fyzickou aktivitou u ľudí po šesťdesiatke. Viaceré výskumy naznačujú, že seniori trávia voľný čas prechádzkami, pretože im vypĺňa chvíle samoty a zároveň prospieva zdraviu. Vedci však prišli na to, že staršie generácie ľudí, ktoré sa prechádzajú vonku s domácim miláčikom, psom, majú väčšiu nádej na boj so sociálnou izoláciou i zdravotnými ťažkosťami. Viaceré americké centrá pre prevenciu a kontrolu chorôb odporúčajú, aby sa venovali viac ako 150 minútam miernej fyzickej aktivite týždenne. Problém je však v tom, že keď starší človek nemá spoločnosť, ľudskú či zvieraciu, stráca motiváciu robiť čokoľvek pre seba. Cíti sa osamelý a nepotrebný.

Skvelá kombinácia: Chôdza a venčenie

Odborníci vysvetľujú, že chôdza primerane zaťaží ľudský organizmus, nepotrebujeme na ňu žiadne špeciálne vybavenie a je náročná akurát tak na čas, ktorý starším ľuďom na odpočinku nechýba. Vedci z Missouri pátrali po vplyve chôdze seniorov spojenou s vychádzkou s domácim maznáčikom. Počas výskumu zistili, že venčenie psov pomáha starším ľuďom so znižovaním indexu telesnej hmotnosti i menším počtom návštev u lekára. Zároveň sa zvyšuje chuť na pravidelné cvičenie a stretávanie sa s inými rovesníkmi. „Štúdia skúmala súvislosť medzi venčením psov spojenou s prechádzkou a zdravotnými následkami na seniorov,“ upozornila pre portál sciencedaily.com výskumníčka z ošetrovateľskej školy v Sinclaire Rebecca Johnson. Výskum podľa nej poskytuje priame dôkazy o súvislosti medzi venčením psov a fyzickým zdravím staršej časti populácie.

Zlepšuje sa krvný tlak a ubúda hmotnosť

Výskum sa zameral aj na vzájomnú interakciu ľudí so zvieratami, na zvyšovanie fyzickej aktivity, návštevnosť lekára a celkovú kvalitu zdravia. Rebecca Johnson zdôrazňuje, že prechádzka so psami súvisí so zlepšením fyzického zdravia u seniorov, čo by malo byť inšpiráciou pre príbuzných a opatrovateľov seniorov, aby im zabezpečili zvieraciu spoločnosť. Štúdia tiež ukazuje na to, že ľudia s domácimi zvieratami boli nútení vychádzať z domu častejšie než ich rovesníci bez zvieraťa. Okrem toho sa vlastnenie psa spájalo u seniorov s vyššou mierou sociálnej interakcie s ďalšími ľuďmi. Výskum navyše potvrdil, že dochádzalo aj k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia, zníženiu cholesterolu a úbytku hmotnosti u seniorov.

Preč s depresiou a smútkom

Podľa iných výskumov zvieratá pomáhajú u seniorov znižovať stres, krvný tlak a zvyšovať sociálne kontakty. Ako vysvetľuje psychoterapeut Dr. Jay P. Granat, domáce zvieratá pôsobia proti príznakom osamelosti, depresie a úzkosti. Domáce zvieratá však nie sú určené každému seniorovi. Ľudia so zhoršenou mobilitou by mali uvažovať skôr nad tými, ktoré nepotrebujú venčenie a výbeh. Na tieto účely sú určené niektoré plemená mačiek.

Akého psíka si vybrať?

Pes sa skôr hodí pre seniora, ktorý sa dokáže postarať sám o seba, pravidelne chodí na nákupy a k lekárovi. Ideálnym partnerom pre staršieho človeka nie je šteňa, ale odrastený pes. Niekoľkomesačné psy si vyžadujú neustálu pozornosť a starostlivosť, čo môže byť pre starších ľudí vyčerpávajúce. Pri výbere psa je vhodné zamerať sa najmä na jeho povahu, ktorú je často jednoduché odhadnúť podľa plemena. Hoci sa napríklad môže zdať, že hravý a rýchly Jack Russell dokáže aktivizovať seniorov, nie je to celkom tak. Spomínané plemeno potrebuje časté vychádzky a pozornosť. Skvelou voľbou sú staršie a pokojné psy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #osamelosť #chôdza #venčenie