Ktoré lacné jedlo zachraňuje srdcia?

Dobrá správa pre starších ľudí, ktorých trápia problémy so srdcom, vysokým cholesterolom a cukrovkou. Pri riešení týchto ťažkostí dokáže pomôcť jednoduchá a lacná potravina. Silu uzdravenia v sebe skrýva vaječný bielok. Prečo si ho dopriať každý deň?

14.02.2021 10:43
vajce, žĺtok, škrupina Foto:
Bielkoviny, ktoré sa nachádzajú vo vaječnom bielku pomáhajú posilňovať rast svalov, popasujú sa tiež s vyčerpanosťou a naštartujú imunitný systém.
debata (9)

Vaječný bielok pomáha predchádzať nadváhe, obezite, trápeniu s kardiovasku­lárnymi ochoreniami a diabetom 2. typu. Vďaka nízkej kalorickej hodnote prispieva k redukcii telesnej hmotnosti a dodáva organizmu potrebné živiny na udržanie dobrej kondície. Pre porovnanie, celé vajce má približne 70 kilokalórií a jeho bielková časť iba 17 kcal. Vaječný bielok neobsahuje žiadne sacharidy ani cukor. V porovnaní so „stredom“ vajca má minimum tuku a žiaden cholesterol.

Minerál potrebný pre zdravé srdce

Spomínaná potravina sa pýši vysokým obsahom minerálnej látky draslík. Dávka 54 mg, ktorá zodpovedá jednému bielku, je dôležitá pre udržanie zdravia srdca a kostí. Podľa lekárskeho centra Marylandskej univerzity sa jeho pravidelné užívanie spája s nižším krvným tlakom, pretože podporuje rozťahovanie krvných ciev. Tieto účinky potvrdzuje aj rozsiahly výskum, ktorý sa uskutočnil na vzorke približne 12000 dospelých ľudí. Tí, ktorí si dopriali jedlo bohaté na draslík mali až o 37 % nižšie riziko vzniku ischemickej choroby srdca a až o 49 % nižšiu mieru vzniku kardiovaskulárnych chorôb oproti tým, ktorým draslík chýba. Odporúčaná denná dávka draslíka sa pohybuje na úrovni 2 – 4 gramov.

Posilní kosti a odstráni únavu

Seniorov často pripúta na lôžko únava, nedostatok pohybu a bolesti svalov. S pribúdajúcim vekom dochádza k postupnej strate svalovej hmoty. Bielkoviny, ktoré sa nachádzajú vo vaječnom bielku pomáhajú posilňovať rast svalov, popasujú sa tiež s vyčerpanosťou a naštartujú imunitný systém. Bielok obsahuje 4 g kvalitných proteínov v prepočte na jeden kus vajíčka. Chutná potravina, ktorá je súčasťou omeliet, varených jedál, koláčov či polievok je nabitá vysokým množstvom minerálnej látky vápnik. Starší ľudia oceňujú najmä jeho schopnosť posilňovať kosti a brániť rozširovaniu osteoporózy. Pri tejto chorobe, ktorá sa označuje aj ako „vykrádač kostí“ dochádza k postupnému rednutiu kostného tkaniva, čo má za následok vyšší výskyt zlomenín.

Kolagén poteší pokožku

Aj vo vyššom veku môžeme bojovať s príznakmi starnutia. Viditeľné sú najmä na pokožke. Tvoria sa na nej výrazné vrásky, stráca vodu a je posiata pigmentovými škvrnami. Vaječný bielok pomáha aj v týchto prípadoch. Pochváliť sa totiž môže obsahom kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá spolu s ďalšími látkami podporuje pružnosť a lepšiu kvalitu pokožky, čím sa spomaľuje celkový proces starnutia pleti. Nedávny výskum navyše potvrdil, že pravidelné pochutnávanie si na bielkoch sa podieľa nielen na vyššej tvorbe kolagénu v tele, ale aj na vytváraní kyseliny hyalurónovej, ktorá je populárnou súčasťou kozmetických prípravkou proti starnutiu.

Výživová bomba ideálna pre starších ľudí

Okrem draslíka a vápnika majú vaječné bielky aj ďalšie minerálne látky. Imunitný systém posilní kombinácia zinku a selénu. Podvýživu vyrieši železo, ktoré je potrebné pri zdravej produkcii červených krviniek. Z vitamínov sa v tejto potravine nachádzajú tie z radu B, a to najmä B12. Uvedená mikroživina odstráni pocity únavy, vyčerpanosti a zlepší chuť do jedla u seniorov, ktorí majú problém s podvýživou.

Video
Jednoduchý nápad ako osviežiť svoj veľkonočný stôl

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #cholesterol #vajce #srdcovo-cievne ochorenia #bielok