Potraviny, ktoré naštartujú mozgovú činnosť

Jedným z prejavov starnutia je aj zhoršujúca sa pamäť. Trénovanie pamäťových funkcií seniorov je dôležité, správnemu fungovaniu mozgu však pomáhajú aj potraviny. Ktoré?

27.02.2021 06:00
potraviny, jedlo, hlava, mozog, myslenie, hlad Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ryby:

Osahujú aminokyselinu, pomocou ktorej si organizmus vytvára dopamín a noradrenalín, odporúčaná konzumácia rýb je 3× za týždeň.

Kakao:

Povzbudzuje látkovú premenu v mozgu, odporúčaná dávka aspoň jedna šálka denne.

Med:

Je bohatý na vitamíny, minerály, enzýmy a biohormóny, ktoré pomáhajú v stresových situáciách, zvyšujú schopnosť sústrediť sa, odporúčané množstvo skonzumovaného medu aspoň 1 lyžicu medudenne, buď čistého alebo v nápoji. Pozor na alergie.

Avokádo:

Bohatý zdroj vitamínu B6, K, Fe, kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej pomáha pri mentálnej únave.

Ananás:

Aminokyselina, ktorú obsahuje, pomáha navodiť duševné uvoľnenie a odstrániť citový chaos a usporiadať proces myslenia.

Orechy:

Obsahujú veľa bielkovín, minerálov a vitamínov – táto zmes prinúti unavený mozog zvýšiť tempo. Odporúčané množstvo je denne aspoň 5 orechov.

Paprika:

Obsahuje veľa vitamínu C a prírodných farbív a tieto zlepšujú elasticitu mozgových ciev. Látka kapsaicín uvoľňuje hormón šťastia – endorfín. Oporučená dávka je jedna červená paprika.

Figy:

Ich enzýmy dodávajú mozgu energiu, zvyšujú schopnosť koncentrácie. Sú liekom pri tzv. „zatmení mozgu“, keď už nie sme schopní sústrediť sa, pomôžu 1 až 2 figy.

Cesnak:

Vďaka obsahu alicínu je majstrom prekrvenia mozgu, pri jeho konzumácii prudko narastá podiel kyslíka v mozgových bunkách, odporúča sa aspoň pol strúčika cesnaku denne.

Sója:

Má vysoký obsah lecitínu a vitamínu B1 a vďaka nim zlepšuje medzibunkovú komunikáciu mozgových buniek.

Banány:

Podporujú koncentráciu „mozgových atlétov“, majú vysoký obsah draslíka, hormón serotonín, odporúčaná konzumácia jeden banán denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mozog #tréning pamäte #alhzeimer