Čo je lepšie pre seniorov, beh či chôdza?

Nová štúdia odhaľuje zaujímavé fakty o význame ľahkého behu pre starších ľudí. Vedci tvrdia, že seniori, ktorí sa pravidelne venujú spomínanej športovej aktivite sa môžu udržať v skvelej kondícii približne na takej úrovni ako o polovicu mladší ľudia.

06.03.2021 06:00
dôchodok, dôchodcovia, staroba, životný štýl,... Foto:
Seniori – bežci majú až o 7 – 10 % viac sily v nohách oproti rovesníkom, ktorí stavili viac na chôdzu.
debata (31)

So zaujímavými zisteniami prichádza štúdia z Humboldtovej univerzity v Colorade. Zaoberá sa výhodami joggingu u starších ľudí. Odborníci pátrali po tom ako dokáže ovplyvniť zdravie a celkovú telesnú výdrž behanie v miernom tempe a ako chôdza. Zistili, že u starších generácií ľudí, ktorí sa venujú behu minimálne trikrát do týždňa, je menšia pravdepodobnosť straty sily a takzvaného fyzického poklesu, ktorý súvisí so starnutím a stratou síl. Výskum sa zameral na seniorov nad 65 rokov. Niektorí z nich chodili pravidelne na prechádzky, iní vyskúšali beh.

Jogging sa zjednodušene povedané považuje za menej náročnú formu behu, pričom pri druhom uvedenom športe môžeme dosahovať rýchlosť približne do 8 km za hodinu. Pripomína tak poklus, pohodový a menej náročný beh. Chôdza je fyzicky nenáročná, zaberie však viacej času.

Sila ako v dvadsiatke

Vedci na základe výsledkov výskumu veria, že seniori – bežci majú až o 7 – 10 % viac sily v nohách oproti rovesníkom, ktorí stavili viac na chôdzu. Podľa profesora zo spomínanej univerzity Justusa Ortegu dokáže behanie posilniť kondíciu seniora a silu v jeho nohách až tak, že dosahujú úroveň dvadsaťročných ľu­dí.

„Starší ľudia, ktorí sa pravidelne venujú aeróbnym aktivitám, a to najmä behu, majú nižší metabolický výdaj v porovnaní s tými, ktorí volia sedavý spôsob života,“ vysvetľuje odborník závery výskumu. Metabolický výdaj je vlastne množstvo energie potrebnej na pohyb. S pribúdajúcim vekom sa prirodzene tieto hodnoty zvyšujú. To znamená, že čím sme starší, tým viacej energie a úsilia musíme vynaložiť nielen na pohyb, chôdzu, ale aj na iné bežné aktivity. Seniori, ktorí sa prestávajú pravidelne hýbať majú podľa výskumu vyššiu pravdepodobnosť vzniku rôznych chorôb a vyskytuje sa u nich zvýšené riziko predčasnej smrti.

Aktívni do vysokého veku

Takzvaný metabolický výdaj bol nižší u seniorov, ktorí si obľúbili behanie. Naopak, zvyšoval sa u menej pohyblivých ľudí. Zaujímavé je, že fyzická výkonnosť starších bežcov sa dostala až na úroveň mladých dospelých. V praxi to znamená, že na chôdzu a klasické aktivity im stačí vynaložiť menej energie. Čím menej úsilia ich stojí táto námaha, tým menej sú unavení a vyčerpaní. Beh teda prináša pre seniorov, a to aj vo veku nad 65 rokov viaceré zdravotné výhody. Ľudský organizmus chráni najmä pred chorobami srdca a ciev, mozgovou príhodou, cukrovkou 2. typu a obezitou.

Odborníci však jedným dychom dodávajú, že šport nemusí vyhovovať všetkým seniorom. Pokiaľ stavíte na náročný beh v trvaní nad tridsať minút, je potrebné rátať s opotrebovaním kĺbov, bolesťami svalov a zvýšeným rizikom úrazu. Ako tvrdia, každý senior by si mal vybrať vlastné tempo a namiesto náročných tréningov sa zamerať radšej na pohodové a pokojné cvičenie.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #chôdza #aktívny senior