Ovplyvňuje hygiena ústnej dutiny priebeh COVID-19?

Podľa novej štúdie ľudia s ochorením ďasien môžu mať až deväťkrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na COVID-19 oproti tým, ktorí sa pravidelne starajú o svoj chrup.

07.03.2021 06:00
zuby - ďasná Foto:
Nielen o zuby, ale aj o ďasná by ste sa mali starať.
debata (1)

Odborníci bijú v tejto súvislosti na poplach najmä u starších ľudí. Uvádzajú dva dôvody, prečo sú seniori v ohrození. S pribúdajúcim vekom dochádza k rýchlejšiemu kazeniu zubov a zároveň patria do skupiny najviac ohrozenej koronavírusom. Výskum zistil, že osoby s paradontózou, ktorí sa nakazili koronou majú až tri a pol násobne vyššiu pravdepodobnosť prijatia na jednotke intenzívnej starostlivosti a až štyri a pol násobne vyššie riziko potreby pľúcnej ventilácie.

Prečo je to tak?

Zubní lekári vysvetľujú hlavné dôvody, prečo sú ochorenia ďasien spojené s vážnejším priebehom COVID-19. Odborníci od začiatku pandémie varujú, že koronavírus je zvlášť nebezpečný pre vysokorizikové skupiny vrátane seniorov. Pokiaľ sa k pokročilému veku pridajú pridružené ochorenia ako napríklad srdcové choroby, cukrovka, obezita či astma, problém je na svete. Novým rizikovým faktorom pre seniorov v súvislosti s ťažkým priebehom COVID-19 je tak podľa nich aj ochorenie ďasien v podobe zápalov a krvácania. Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Clinical Periodontology, na ktorú sa odvoláva portál prevention.com, súvisí stav chrupu jednoznačne s vyššou úmrtnosťou na covid.

Zaujímavý výskum odhalil súvislosti

Vedci počas výskumu sledovali približne šesťsto ľudí, ktorí boli infikovaní koronavírusom. Zistili, že u pacientov s COVID-19 a ochorením ďasien bola vyššia potreba prijatia na JIS, použitie pľúcneho ventilátora a, žiaľ, aj vyššie riziko predčasného úmrtia. Skúmaná vzorka ľudí, ktorá nemala žiadne ťažkosti s ďasnami mala väčšiu šancu na prežitie a zotavenie sa z covidu. Vedci zároveň upozorňujú, že problémy s ďasnami a inými zdravotnými komplikáciami sú známe už desaťročia a nesúvisia vždy len s koronavírusom. Podľa Kamiho Hossa zo stomatologickej školy UCLA v San Diegu zdravie ústnej dutiny súvisí aj s dobrou kondíciou pľúc a kardiovaskulárneho systému.

Nezabúdajte na hygienu úst

"Ľudia zabúdajú, že zdravie ústnej dutiny je spojené s celým telom. To, čo sa deje v našich ústach ovplyvňuje rôznymi spôsobmi celé telo,“ zdôrazňuje Hoss. Ako pokračuje, ak máme ochorenie ďasien, máme v ústach baktérie, ktoré môžu spustiť zápalový proces. Ide o takzvanú cytokínovú búrku. Rovnaké baktérie môžu tiež spôsobiť komplikácie pri priebehu COVID-19, keď ich pacienti počas choroby vdýchnu do pľúc. Z väčšiny doterajších výskumov vyplýva, že zápal v ústnej dutine zvyšuje problémy pri liečbe COVID-19.

Zubná kefka nestačí

Ak pri čistení zubov krvácajú ďasná, ide pravdepodobne o príznak paradontózy. Pokiaľ nenavštevujeme minimálne raz ročne zubára, ochorenie sa môže zhoršiť. Ústnu dutinu môžeme udržiavať v dobrej kondícii dôkladnou hygienou. Zuby sa čistia dvakrát denne, pričom sa nesmie zabúdať na používanie medzizubných kefiek, dentálnych nití, škrabky na jazyk a ústnej vody. Netreba zabúdať, že len vďaka tomu sa podarí zničiť baktérie v ústnej dutine a tak predísť aj iným zdravotným problémom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ďasná #ústna hygiena #koronavírus #Covid-19