Seniori: Buďte aktívni a zdraví aj vo vyššom veku

Seniorský vek je obdobím, kedy sa už človek môže venovať svojim koníčkom a činnostiam, na ktoré nemal v minulosti čas. Ale aj zdravému spôsobu života.

16.03.2021 10:00
seniori, manželia, beh, šport, pohyb Foto:
Pohyb je najvhodnejšou prevenciou pred mnohými ochoreniami, navyše pomáha udržiavať psychickú rovnováhu.
debata

Príprava na seniorský vek by sa mala začať už v dospelom veku, keď je potrebné nezanedbávať zdravú výživu a pohyb. Ľudia v seniorskom veku by sa mali stravovať ľahko, aby nezaťažovali organizmus ťažkým jedlom. U seniorov klesajú nároky na energetický príjem a spomaľuje sa metabolizmus, preto by mali prispôsobiť tomu aj svoje stravovacie návyky. Dobré je jedávať 5– až 6-krát za deň menšie porcie, počas toho sa dá strava pestro obmieňať, a tak dodáme telu všetko, čo potrebuje. Strava musí obsahovať vyvážené množstvo bielkovín, tukov i cukrov. Dostatok minerálov, vitamínov a vlákniny.

Navyše sa menia aj potreby na výživu. Určitý vplyv môže mať často osamelé bývanie či ťažkosti s varením a prípravou jedla. Ďalším faktorom môže byť znížená či zmenená chuť do jedla, ktorá je zapríčinená rôznymi liekmi, alebo problém so samotným prežúvaním a prehĺtaním. V neposlednom rade má na výživu seniorov vplyv aj finančná situácia a ceny potravín.

„Zmena v stravovaní seniorov nastáva skôr v potrebe znížiť príjem energie, pričom požiadavky na živiny v strave by mali zostať rovnaké. Zamerať sa preto treba na konzumáciu potravín s nižším obsahom kalórií a vysokým obsahom potrebných živín,“ odporúčajú odborníci z odboru podpory zdravia a výchovy ku zdraviu ÚVZ SR.

„Seniori by mali denne konzumovať päť porcií, ktoré budú kaloricky rozdelené takto: raňajky 20 %, desiata 15 %, obed 30 %, olovrant 15 % a večera 20 %. Denne by sa malo konzumovať ovocie a zelenina, celozrnné pečivo, odtučnené alebo nízkotučné syry či mlieko, ktoré sú dobrým zdrojom vitamínu D a vápnika. Z mäsa je lepšie konzumovať chudé mäso, hydinu. Takisto sa do jedálneho lístka majú zaradiť strukoviny ako napríklad fazuľa. Doplniť sa môžu aj orechy. Dôležitá je tiež dostatočná konzumácia tekutín, a to v množstve minimálne 1,5 až 2 litre denne,“ uviedli. Do pitného režimu nie je možné zarátať kávu a mlieko (mlieko je potravina).

„Pokiaľ ide o pohyb, ten je najvhodnejšou prevenciou pred mnohými ochoreniami, navyše pomáha udržiavať psychickú rovnováhu. Zvlášť v seniorskom veku je potrebné zvoliť vhodnú pohybovú aktivitu. S pribúdajúcimi rokmi človek stráca obratnosť, rýchlosť a silu, ale ako najväčšia prednosť zostáva vytrvalosť. Z pohybových aktivít sa odporúča chôdza v prírode, nordic walking, plávanie alebo bicyklovanie,“ uvádzajú odborníci.

„V súčasnej koronakríze je v rámci posilnenia imunity najdôležitejšie dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, tak ochránime nielen svoje zdravie, ale aj zdravie druhých. Zvlášť u starších ľudí má očkovanie význam, keďže patria medzi zraniteľné skupiny, ale aj preto, že vekom sa imunita oslabuje,“ uviedla Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý životný štýl #aktívne starnutie