Ktoré potraviny podporia imunitu seniorov

Naša imunita pre svoje fungovanie potrebuje celý rad živín.

19.03.2021 08:00
žena, ovocie, zelenina, zdravá strava Foto:
K lepšiemu fungovaniu imunity počas pandémie koronavírusu môže viac prispieť konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny.
debata

Zároveň ideálnym riešením je získavať vitamíny a minerály zo stravy, ak nie sme si istí, či sme ich prijali dostatok, môžeme zvážiť doplnky výživy, tak isto to platí aj u ľudí v seniorskom veku. Ako vyplýva zo samotného názvu, ide iba o „doplnky“, a preto by sme mali iba doplniť hlavný zdroj, ktorým sú strava a nápoje.

Vitamín C je najznámejším vitamínom na podporu imunity. Obsahujú ho šípky, rakytník rešetliakový, čierne ríbezle, kivi, citrón. Vysoký obsah má aj červená paprika.

Vitamín A chráni pred infekciami. Nachádza sa napríklad v rastlinných potravinách – mrkve, marhuliach, paradajkách.

Vitamín D je tiež dôležitý vitamín, ktorý vieme získať zo slnka, ale nachádza sa aj v mastných rybách ako losos alebo tuniak.

Vitamín E nájdeme v mandliach, slnečnicových semienkach.

Vitamíny B6 a B9 (kyselina listová) nachádza sa v strukovinách a listovej zelenine.

Zinok nájdeme v cíceri, tekvicových semenách, jogurte alebo hydine.

Selén je v brokolici alebo cesnaku.

Zázvor a kurkuma sú známe svojimi protizápalovými účinkami, a teda slúžia na podporu imunity.

Dôležitou pre silnú imunitu je aj zdravá mikroflóra v tráviacom trakte, tu pomáhajú probiotiká, napríklad kyslá kapusta, jogurt obohatený o tzv. živé kultúry, kefír, ale aj jablčný ocot.

Na povzbudenie imunity je tiež vhodná baza čierna, lipový kvet, echinacea, hliva ustricovitá.

Zároveň je potrebná eliminácia škodlivých vplyvov ako nadmerné pitie alkoholu, fajčenie, chronický stres, nedostatočný spánok – sú to faktory, ktoré oslabujú imunitný systém.

K lepšiemu fungovaniu imunity počas pandémie koronavírusu môže viac prispieť konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny, fermentovaných či skvasených potravín a ubratie rafinovaného cukru a priemyselne spracovaných jedál ako potravinové doplnky – tabletky a preparáty. V prípade, že má človek poruchu vstrebávania živín alebo prekonal chorobu, je vhodné doplniť vitamíny či stopové prvky. V zimných mesiacoch má význam dopĺňať vitamín D, ktorého máme nedostatok. U starších ľudí má význam užívať vitamín D aj celoročne. Všetko treba robiť s mierou a so zdravým rozumom. Dávky vitamínov nie je potrebné zvyšovať.

Zdroj: Odborníci z odboru podpory zdravia a výchovy ku zdraviu ÚVZ SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #vitamíny #koronavírus