Prečo sa seniori nemusia vzdať sexu?

Hoci sa problémy v intímnom živote hromadia najmä vo vyššom veku, nie je to dôvod na paniku. Mnoho seniorov si podľa odborníkov dokáže vychutnať milovanie nielen po šesťdesiatke, ale aj po dosiahnutí osemdesiateho roku života.

13.03.2021 06:00
Z milovania mizne túžba, partnerský sex je... Foto:
Mnoho starších párov uvádza spokojnosť so sexuálnym životom. Dôvodom je viac času, súkromia, absencia obavy z tehotenstva a celkovo menej rušivých vplyvov.
debata (15)

Zdravý sexuálny život prospieva fyzickej kondícii a zvyšuje pocity sebaúcty. Ani v seniorskom veku sa však netreba vzdať spomínaných aktivít. Odborníci z Mayo Clinic upozorňujú, čo si treba všímať pri poklese sexuálnej túžby, najmä u mužov. S pribúdajúcimi rokmi dochádza u pánov k poklesu hladiny mužského pohlavného hormónu testosterónu. Ten sa stará a dobrý duševný stav, ale aj o rast vlasov, chlpov, svalov a celkovú silu. Vo vyššom veku dochádza k viacerým fyziologickým zmenám, napríklad aj k poklesu hladín tohto hormónu. Muži tak potrebujú viac času na stimuláciu, aby si udržali erekciu a dosiahli orgazmus. Vyvrcholenia pri milovaní sú kratšie ako zvyčajne. Rovnako je potrebný aj dlhší čas na dosiahnutie ďalšej erekcie.

Aj psychika vplýva na sex

Spomínané ťažkosti vyvolávajú pocity úzkosti, depresie a zlyhania. Potešenie z intímneho prežívania spoločných chvíľ však netreba ani v prípade výskytu týchto problémov ukončiť. Vedci vravia, že na ich prekonanie je vhodné prispôsobiť sa zmenám tela a psychiky, ku ktorým prirodzene dochádza u všetkých starších ľudí. Na sexuálny život a výkonnosť môže mať vplyv aj zdravie seniora. Potešeniu totiž neprospievajú chronické ťažkosti, kardiovaskulárne ochorenia a napríklad aj artritída. Podobne ovplyvňujú kvalitu prežívania aj lieky na vysoký krvný tlak, alergiu či niektoré druhy antidepresív. Riešenie je, ako vysvetľujú odborníci z Mayo Clinic, na dosah. Sex si môžu užiť aj „kardiaci“ a pri artritíde stačí zmeniť polohu a vyskúšať si iné sexuálne praktiky na zmiernenie bolesti kĺbov. Liečbu depresie môže zase psychiater upraviť tak, že naordinuje lieky, ktoré minimálne ovplyvňujú sexuálne funkcie.

V starobe je viac času na intimitu

Na sexuálnu túžbu vplývajú aj emocionálne problémy. Mnoho starších ľudí hlási aj finančné problémy a strach z chorôb. Depresia prirodzene znižuje chuť na milovanie, ale môže ísť o dočasný a najmä liečiteľný stav. Pozitívnou správou však je, že mnoho starších párov uvádza spokojnosť so sexuálnym životom. Dôvodom je viac času, súkromia, absencia obavy z tehotenstva a celkovo menej rušivých vplyvov. Do úvahy prichádza aj viac tolerancie a menej prehnaných očakávaní pri dosahovaní sexuálnych výkonov.

Prispôsobenie je základom vzťahu

Hoci zdravotný stav je u seniorov výrazne iný ako v mladosti, negatívne zmeny nemusia automaticky nastať aj v oblasti intimity. Základom zdravého vzťahu je komunikácia o potrebách, túžbach, ale aj problémoch, ktoré ovplyvňujú kvalitu prežívania intímnych chvíľ. Zabúdať netreba ani na to, že na uspokojenie týchto potrieb nie je potrebné vždy mať pohlavný styk, ale často postačia aj dotyky, bozky či blízky kontakt. Za normálne považujeme aj to, že s pribúdajúcim vekom dochádza k zmene rôznych sexuálnych schopností a potrieb.

Zmena je korením vzťahu

Výborným tipom na zlepšenie pohlavného života je prehodnotenie rutiny. V danom prípade postačí napríklad zmena času na milovanie. Pokiaľ sú seniori večer viac unavení, mali by si dopriať čas pre seba skôr cez deň, kedy majú viac energie. Nezabúdajte ani na to, že vzrušenie u druhého partnera môže trvať dlhšie ako za mlada. V tomto prípade sa odporúča staviť na romantiku a dlhšie predohry. Na škodu nie sú ani nové, menej náročné sexuálne praktiky. K všeobecným radám, ktoré podporujú pohlavné zdravie patrí zdravé stravovanie s dôrazom na dostatočnú konzumáciu zdravých tukov, zeleniny a tekutín. Pomáha aj pravidelný pohyb a erekciu či vzrušenie ovplyvňuje aj nadmerná konzumácia alkoholu či cigariet.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori a sex #sex po menopauze #zdravý sex