Prečo pomáha pohyb predchádzať pádom a úrazom?

Mýtom o tom, že starší ľudia majú s pribúdajúcim vekom brzdiť fyzickú aktivitu a odpočívať je koniec. Vedci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sa dušujú, že pravidelný pohyb dokáže odstrániť u seniorov návaly bolesti, choroby a predchádza úrazom.

14.03.2021 06:00
seniori, príroda, jazero, čln, loďka, výlet Foto:
Fyzická aktivita zlepšuje pamäť a ďalšie kognitívne funkcie ako sú schopnosť učenia a sústredenia.
debata (1)

Či patríte do vekovej kategórie 60+ alebo 70+ neprestaňte sa hýbať. Odborníci zo spomínaného centra varujú, že ak sa seniori začnú priveľmi šetriť, zdravotné problémy sa im môžu iba zhoršiť. Pravidelné cvičenie totiž najmä u starších generácií pomáha zmierňovať stuhnuté kĺby a bolesti v kolenách či bedrovej oblasti. Vedátori tvrdia, že fyzická aktivita pomáha obom pohlaviam spomaľovať priebeh artritídy, zvyšuje vytrvalosť a svalovú silu. Aktívne cvičenie zabraňuje vzniku kardiovaskulárnych ochorení, obezite, rakovine hrubého čreva a cukrovke 2. typu. Netreba zabúdať, že je ideálnym preventívnym prostriedkom proti náhodným pádom.

Spomalí sa riziko duševných porúch

Viaceré štúdie zároveň upozorňujú, že cvičenie je i balzamom na ľudskú dušu. Fyzická aktivita zlepšuje pamäť a ďalšie kognitívne funkcie ako sú schopnosť učenia a sústredenia. Výskum, ktorý sa uskutočnil na vzorke 120 seniorov potvrdil, že mierne cvičenie vplývalo na centrá v mozgu, ktoré ovplyvňujú pamäť, ale aj schopnosť orientácie v priestore. Posilňovanie mozgových funkcií tak redukuje šancu na vznik Alzheimerovej choroby a demencie. Profesorka z univerzity v americkej Kolumbii Carol Garber presviedča, že cvičenie nie je určené len zdravým ľuďom, ale aj tým seniorom, ktorých aktuálne trápia rôzne zdravotné ťažkosti.

Udržiavanie rovnováhy zabráni úrazom

Vedci sa zhodujú, že od seniorov netreba čakať krkolomné výkony. Postačia základne cviky, ktoré posilnia svaly, šľachy a stuhnuté kĺby. Podľa Carol Garber patrí strečing k najjednoduchším cvikom pre starších ľudí. „Seniori majú rôzne problémy s pohybom najmä v kĺboch. Tieto cvičenia ich udržiavajú pevné, čo vedie k lepšej kvalite života,“ vyjadrila sa pre portál everydayhealth.com. Pod pojmom strečing si môžeme predstaviť rôzne naťahovacie cvičebné programy, ktoré by sa mali robiť pomaly, bez trhavých pohybov a postupne. Športoví lekári tiež odporúčajú robiť ľahké cviky na udržiavanie rovnováhy. Na tieto účely skvele poslúži chôdza smerom dozadu a do strán. Výborne poslúži aj stúpnutie na špičky či päty a balansovanie po dobu niekoľkých sekúnd. Tieto cvičenia znižujú predovšetkým riziko pádov.

Posilňovňa aj s vlastným telom

Okrem flexibility majú seniori dbať aj na silu svalov. Tie sú totiž potrebné hoci už na bežné veci ako vstávanie zo stoličky či chodenie do obchodu. Posilňovanie svalov aj vo vyššom veku pomáha znižovať riziko vzniku osteoporózy, čo v konečnom dôsledku bráni banálnym zlomeninám. Podľa článku z časopisu American Journal of Medicine pomáha udržiavanie svaloviny predlžovať život. Výsledky majú zrejme vyššiu výpovednú hodnotu, keďže sa na tieto účely skúmalo vyše tritisíc seniorov. Z výskumu napríklad vyplýva aj to, že starší ľudia, ktorí mali najviac svalovej hmoty žijú dlhšie ako ľudia s vyšším obsahom tuku v tele. K silovému cvičeniu sa zaraďujú cviky s vlastným telom, v posilňovni, v prírode. Odporúča sa mierne posilňovať každú svalovú partiu. Záťaž sa má rozložiť rovnomerne, aby nedochádzalo k zbytočných zraneniam a úrazom.

Ako rýchlo sa unavíte?

Dôležitým faktorom pre udržanie zdravého tela je aj celková výdrž organizmu. Kondícia o nás prezrádza to v akej sme forme, ako dlho vydržíme vykonávať fyzickú aktivitu, chodiť na prechádzky či ako sa rýchlo unavíme. Na zlepšenie vytrvalosti sa používajú cvičenia, ktoré posilňujú srdcový sval. V tomto prípade odborníci odporúčajú aeróbne cvičenia so strednou intenzitou. V praxi to znamená, že ak napríklad bežíte, dokážete popri tom prehodiť s kolegom ešte zopár súvislých viet bez toho, aby ste stratili rytmus. Seniori by sa mali aeróbnym cvičeniam ako sú chôdza, ľahký beh či bicyklovanie venovať viac ako trikrát týždenne po dobu približne tridsiatich minút. Zaujímavé je, že k tomuto druhu pohybovej aktivity sa zaraďuje aj upratovanie, zametanie snehu, ale aj vychádzky na invalidnom vozíku či tancovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #úraz #aktívny senior