Prečo koronavírus ohrozuje viac seniorov s demenciou?

Ak sa staráte o ťažko chorých seniorov, zbystrite pozornosť. V prípade, že trpia vážnymi neurodegeneratívnymi ochoreniami mozgu, napríklad demenciou, môžu sa rýchlejšie nakaziť ochorením COVID-19.

03.04.2021 12:00
staroba, zabúdanie, demencia, Alzheimerova choroba Foto:
U ľudí s demenciou je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že dostanú COVID-19.
debata (2)

U ľudí s týmto vážnym zdravotným problémom sa rovnako zvyšuje pravdepodobnosť hospitalizácie z dôvodu ochorenia koronavírusu. Okrem toho môžu mať závažný priebeh ochorenia a u niektorých seniorov sa množia smrteľné prípady. Výsledky sa porovnávali s rovnako starými ľuďmi, ktorých netrápi demencia. Zaujímavé je, že okrem demencie sa COVID-19 objavuje častejšie aj u ľudí čiernej pleti. Závery spomínaného výskumu boli publikované v časopise Alzheimer’s & Dementia.

Ďalší rizikový faktor

Okrem demencie patria k rizikovým faktorom, ktoré môžu urýchliť nakazenie sa spomínaným vírusovým ochorením aj astma, cukrovka, kardiovaskulárne problémy a obezita. Ďalšia štúdia, ktorú zverejnili vedci z Univerzity Case Western Reserve zozbierala informácie z elektronických zdravotných záznamov. Informácie sa týkali vyše šesťdesiatich miliónov ľudí z takmer celých Spojených štátov amerických. Z tohto súboru ľudí malo viac ako milión ľudí demenciu, približne 15-tisíc boli infikovaní koronavírusom a osemsto ľudí mali aj demenciu a COVID-19.

Neuvedomujú si potrebu nosenia rúšok

Štúdia, nanešťastie zistila, že u ľudí s demenciou je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že dostanú COVID-19 v porovnaní s ľuďmi bez demencie. Nie je pritom dôležité, či ide o mužov a ženy, alebo sú doma či v domove pre seniorov. Základná príčina, prečo dochádza u seniorov s demenciou k rýchlejšej nákaze spočíva vo vážnych problémoch s pamäťou. Vedci presviedčajú, že ťažkosti s pamäťou, ktoré sú spojené s uvedeným neurodegeneratívnym ochorením sťažujú pacientom dodržiavanie hygienických ochorení. Seniori s demenciou si nemusia úplne uvedomovať dôležitosť nosenia rúšok, umývania rúk a dodržiavanie sociálnych odstupov.

Výskum priniesol ďalšie zaujímavé fakty

Vyše 50 % seniorov s demenciou bolo do šiestich mesiacov od diagnostikovania COVID-19 hospitalizo­vaných v nemocnici. Starších ľudí bez demencie sa umiestnenie do nemocnice týkalo len v 25 % prípadov. Vedci priniesli v tejto súvislosti smutné správy. U pacientov s demenciou bola až štyrikrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na COVID-19 ako u ľudí bez demencie. Odborníci tvrdia, že vaskulárna demencia, ktorá súvisí so zníženým prietokom krvi do mozgu sa štatisticky najviac podieľa na úmrtnosti z dôvodu koronavírusu. Vedci odporúčajú, aby príbuzní seniorov s demenciou zvýšili ostražitosť pri dodržiavaní bezpečnostných opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #Covid-19