V sobotu v denníku Pravda: Seniori, varte a jedzte zdravšie

Význam výživy pre zdravie je známy odnepamäti. V 5. storočí pred naším letopočtom Hippokrates vyhlásil: „Tvoja strava nech je tvojím liekom.“ Nesprávny životný štýl spôsobuje až 60 percent ochorení v dospelosti. Platí pravidlo, že vždy je čas začať a nikdy nie je neskoro. Správna výživa zohľadňuje potrebu pre jednotlivé vekové kategórie a svoje pravidlá má aj v seniorskom veku.

09.04.2021 16:10
debata

Jedlo ovplyvňuje psychické funkcie, vznik obezity, metabolických ochorení, rozvoj ochorení srdcovo-cievneho systému, imunitného systému a nádorových ochorení. Zdravá výživa a stravovacie návyky sú teda jedným z hlavných pilierov zdravého spôsobu života.

Video

„Vek po 60. roku života sa vo všeobecnosti vyznačuje fyziologickými zmenami starnutia: poklesom bazálneho výdaja energie a znížením fyzickej aktivity. Následkom je zmenšenie svalovej hmoty, ale často aj zvýšenie rezervného tuku. S pribúdajúcimi rokmi sa zhoršuje chrup, znižuje sa koncentrácia enzýmov, pohyb svalstva tráviaceho traktu a schopnosť vstrebávania živín, zhoršuje sa tolerancia glukózy a znižuje sa funkcia obličiek,“ uvádzajú odborní pracovníci z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Vo vysokom veku sa výrazne zhoršuje funkcia zmyslových orgánov, najmä chuť, sluch a zrak, vyvíja sa fyzická slabosť a znižuje sa pohyblivosť, ktorá súvisí so zmenami na kĺboch dolných končatín a chrbtice. Okrem fyziologických zmien prichádzajú aj chronické chorobné zmeny orgánov, najmä gastrointesti­nálneho, respiračného, srdcovo-cievneho a vylučovacieho systému. Všetky tieto faktory majú vplyv na výber potravín, prípravu jedla a jeho konzumáciu.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva odporúčajú jesť dostatok zeleniny a ovocia, dostatočne piť a menej soliť.

Užitočná pravda seniori 10. 4. 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #zdravie #strava #jedlo #recepty