Jedlo ovplyvňuje psychické funkcie, vznik obezity, metabolických ochorení, rozvoj ochorení srdcovo-cievneho systému, imunitného systému a nádorových ochorení. Zdravá výživa a stravovacie návyky sú teda jedným z hlavných pilierov zdravého spôsobu života.
„Vek po 60. roku života sa vo všeobecnosti vyznačuje fyziologickými zmenami starnutia: poklesom bazálneho výdaja energie a znížením fyzickej aktivity. Následkom je zmenšenie svalovej hmoty, ale často aj zvýšenie rezervného tuku. S pribúdajúcimi rokmi sa zhoršuje chrup, znižuje sa koncentrácia enzýmov, pohyb svalstva tráviaceho traktu a schopnosť vstrebávania živín, zhoršuje sa tolerancia glukózy a znižuje sa funkcia obličiek,“ uvádzajú odborní pracovníci z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR.
Vo vysokom veku sa výrazne zhoršuje funkcia zmyslových orgánov, najmä chuť, sluch a zrak, vyvíja sa fyzická slabosť a znižuje sa pohyblivosť, ktorá súvisí so zmenami na kĺboch dolných končatín a chrbtice. Okrem fyziologických zmien prichádzajú aj chronické chorobné zmeny orgánov, najmä gastrointestinálneho, respiračného, srdcovo-cievneho a vylučovacieho systému. Všetky tieto faktory majú vplyv na výber potravín, prípravu jedla a jeho konzumáciu.
Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva odporúčajú jesť dostatok zeleniny a ovocia, dostatočne piť a menej soliť.