Rozhoduje pri infarkte vek či pohlavie?

Vyše pol druha milióna obetí srdcového infarktu a mozgovej príhody. Aj také sú štatistiky úmrtí v Spojených štátoch amerických na spomínané choroby. Vedci v súčasnosti diskutujú o tom, aký má vplyv na predčasné úmrtie z dôvodu týchto ochorení vek a pohlavie človeka.

13.04.2021 06:00
srdce, tlak, stetoskop Foto:
Infarkt myokardu je akútnou formou ischemickej choroby srdca.
debata (3)

Vedci z Mayo Clinik pátrali po tom, či je vek hlavným faktorom u pacientov s infarktom. Výskumný tím sa preto rozhodol zozbierať údaje o takmer siedmich miliónoch hospitalizovaných ľudí, ktorí mali problémy so srdcovým svalom. Zhromaždené údaje potom rozdelili podľa pohlavia do štyroch vekových skupín. Prvá bola ohraničená hornou hranicou 45 rokov. Ďalšiu tvorili ľudia 45 – 64 rokov, tretiu 65 – 84 a poslednú skupina ľudí nad 84 rokov.

Ako sú na tom ženy a ako muži?

Z výsledkov výskumu vyplynulo, že ženy mali menej akútnych infarktov ako muži, a to vo všetkých vekových kategóriách. Keďže vo všeobecnosti ženy žijú o čosi dlhšie ako muži, v skupine nad 84 rokov malo logicky viacej infarktov práve ženské pohlavie. Odborníci ďalej dokázali kategorizovať aj jednotlivé srdcovocievne a pridružené ochorenia na základe pohlavia skúmaných ľudí. Vyššie riziko hypertenzie, cukrovky, fibrilácie predsiení, ale aj ochorenia pľúc, anémie či mozgovej príhody bolo najmä u žien. Nežnejšia polovička ľudstva však mala menšiu pravdepodobnosť infarktu než muži a nepotrebovali tak často oživovanie ako druhé pohlavie.

Kedy dochádza k infarktu?

Infarkt myokardu je akútnou formou ischemickej choroby srdca. Vzniká pri nedokrvení buniek v organizme. V prípade, že sa to týka srdca, nastáva problém. Ak sú srdcové bunky dlhší čas bez prísunu kyslíka, začne sa proces odumierania buniek. Infarkt sa považuje za najčastejšiu príčinu smrti v rámci svetovej populácie. Tento stav väčšinou spôsobuje choroba ateroskleróza známa ako kôrnatenie ciev. Niet pochýb o tom, že za kôrnatením ciev stojí aj nesprávna životospráva a nedostatok pohybu. Nepriateľom číslo jeden ciev a srdca je predovšetkým cholesterol, ktorý sa nachádza v mastných jedlách z mäsa a v živočíšnych tukoch.

Mladšie ženy trápi „miernejšia“ forma infarktu

K obmedzeniu prietoku krvi môže dochádzať čiastočne alebo úplne. V prvom prípade sa obmedzí prietok krvi v cieve, pričom nastáva nestabilná angína pectoris, ktorú lekári pomenúvajú skratkou NSTEMI. V druhom prípade, keď sa cieva úplne upchá, dochádza k infarktu myokardu, ktorý sa označuje STEMI. Keď sa pozrieme znovu na informácie zo spomínaného výskumu tak vidíme, že ženy mladšie ako 65 rokov postihuje skôr čiastočné upchatie ciev. Viac mužov v tejto kategórii zomrelo na infarkt myokardu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #krvný tlak #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia