ZELENINOVÁ POLIEVKA S KRÚPAMI
Suroviny: 1 PL maslo, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb, kúsok zeleru, 1 malý hrnček jačmenných krúp (malé), soľ, červená paprika, nasekaná petržlenová vňať
Postup prípravy: Jačmenné krúpy dobre premyjeme studenou vodou, zalejeme vriacou vodou a necháme bokom chvíľu postáť. Očistíme zeleninu, nakrájame na malé kúsky a v hrnci ju opražíme na masle. Pridáme mletú červenú papriku, zalejeme troškou vriacej vody a podusíme. Potom dolejeme potrebným množstvom vody, osolíme, pridáme zliate krúpy a varíme. Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať a odstavíme.
BROKOLICOVÁ POLIEVKA
Suroviny: 3 PL zemiakov nakrájaných na kocky, 1/3 brokolice, 200 ml zeleninového vývaru, štipka muškátového orieška, štipka bieleho korenia, soľ, 1 PL jogurtu na ozdobu
Postup prípravy: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na drobné ružičky a varíme spolu s vývarom. Len čo začne byť polomäkká („al dente“), pridáme zemiaky. Osolíme, pridáme muškátový oriešok a korenie. Z uvarenej polievky asi polovicu odoberieme a rozmixujeme do hladka, potom obe časti zmiešame. Podávame s lyžicou bieleho jogurtu, prípadne kyslej smotany.
KURACIE SOTÉ
Suroviny: 1 ks kuracie prsia, 1 cibuľa, 1 PL masla, 1 PL oleja, 1 konzerva bielej fazule v paradajkovej omáčke (alebo 200 g čerstvých šampiňónov), soľ
Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky alebo rezance. Na masle a oleji opečieme do zlata jemne nakrájanú cibuľu, pridáme kuracie mäso, posolíme a necháme opiecť. K hotovému mäsu pridáme konzervu bielej fazule a necháme krátko prevariť. Okoreníme podľa chuti. Ak namiesto fazule použijeme čerstvé, nakrájané šampiňóny, tie pridáme k nakrájanému kuraciemu mäsu, ktoré najprv približne 5 minút pražíme na cibuli s olejom.
ŠTÍHLA TRILÓGIA
Suroviny na 1 porciu: 120 g chudého bravčového stehna, 100 g kyslej kapusty, 1 PL repkového oleja, 1 čl mletej rasce, soľ
Na zemiakové knedle: cca 100 g menších zemiakov so šupkou (varný typ A, B a nie skoré), 1 vajce alebo žĺtok, 2 PL hladkej múky, soľ
Postup prípravy: Bravčové stehno naklepeme, z oboch strán osolíme a posypeme rascou. Na rozpálenej panvici prudko opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo. Podlejeme vodou a varíme do zmäknutia (parným alebo teplovzdušným hrncom skrátime čas varenia).
Knedle: Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka. Len čo zmäknú, ošúpeme ich a rozmixujeme alebo rozpučíme (ešte teplé). Rozmixované zemiaky zmiešame s múkou a vypracujeme hladkú, mierne lepkavú zmes. Na doske posypanej múkou tvarujeme pomúčenými rukami valčeky hrubé asi 2 až 3 cm, ktoré krájame na rovnako dlhé kúsky. Rukami ich zľahka pošúľame do guľovitého tvaru a varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú. Hotové knedle postupne vyberáme z vody sitkom a ihneď podávame.
Kapusta: Podávame tepelne neupravenú kapustu, len z nej vyžmýkame prebytočnú vodu. Doprajeme si tak nielen viac vitamínov, ale aj prospešné baktérie mliečneho kvasenia.
OBZERANCE – STRIASKA Z ČIRČA
Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, bravčová masť, slanina (nemusí byť), čierne korenie (nemusí byť), soľ
Postup prípravy: Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme. Kyslú kapustu necháme odtiecť (premyjeme, ak je príliš slaná alebo prikyslá) a nakrájame. Na masti (prípadne na kúskoch opraženej slaniny) udusíme kapustu a zmiešame s uvarenými zemiakmi.
CUKETOVÉ BIOPLACKY
Suroviny: 1 cuketa, 4 až 5 menších zemiakov, 100 g špaldová múka, 3 až 4 strúčiky cesnaku, 1 menšia cibuľa, 1 čl soľ, 100 g syr eidam (pokrájaný na malé kocky), 1 vajce, 1 čl majoránky, olej na vysmážanie
Postup prípravy: Cuketu postrúhame na hrubšom strúhadle, zemiaky na tenkom strúhadle, syr pokrájame na malé kocky, pridáme vajce, soľ, majoránku, prípadne aj iné obľúbené bylinky či korenie. Celú zmes poriadne premiešame. Robíme malé placky a vysmážame ich na oleji.
CUKETY PLNENÉ MLETÝM MÄSOM A ZAPEKANÉ S PARADAJKAMI
Suroviny: menšia cuketa (asi 300 g), stredne veľká paradajka, 50 g mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku, v biokvalite sa dá kúpiť v hypermarketoch či v malých mäsiarstvach), 50 g mletého morčacieho mäsa (horné stehno), 20 g eidamu 30 %, 1 PL olivového oleja, štipka mletého čierneho korenia, oregano, soľ
Postup prípravy: Cuketu umyjeme, rozpolíme a posolíme. Necháme 10 minút odstáť, potom opláchneme a osušíme, vnútro vydlabeme a rozmixujeme. Paradajky sparíme, ošúpeme, nakrájame na kocky a zmiešame s dužinou cukety. Mleté mäso zmiešame s korením a zeleninovou zmesou a naplníme ním vydlabanú cuketu. Potrieme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút na 160 stupňoch. V posledných 10 minútach posypeme syrom a pečieme, kým sa na povrchu nevytvorí zlatá kôrka. Prílohou môžu byť zemiaky.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Toskánske kuracie soté podľa Ivany Regešovej na Varecha.sk
HRIANKY S NÁTIERKOU Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S ORECHMI
Suroviny na 1 porciu: 1 PL (20 g) červenej šošovice, 1/2 hrnčeka vody, 1 PL oleja (olivový, repkový), 1 malá mrkva na jemno nastrúhaná, 1 strúčik cesnaku, štipka soli, čierneho korenia, 1 PL mletých (posekaných) vlašských či lieskových orechov, štipka ligurčeka alebo petržlenu na dochutenie
Postup prípravy: Zo šošovice a vody uvaríme hustú kašu (varíme asi 15 až 20 minút). Do vychladenej hmoty vmiešame olej a mixujeme do hladka. Pridáme jemne nastrúhanú mrkvu (alebo zeler), orechy, cesnak a korenie. Na hriankach ozdobíme zelenými bylinkami a listom ľadového šalátu.
KAPUSTOVÝ ŠALÁT
Suroviny: 1/4 čl rastlinného oleja, 1 čl cukru, 30 ml jablkového octu, 210 g na jemno nakrájanej hlávkovej kapusty, 75 g na jemno nakrájanej červenej kapusty, 1/2 nakrájanej zelenej papriky, 1 stredne veľká strúhaná mrkva, 1/4 čl mletého čierneho korenia (nemusí byť)
Postup prípravy: V mise zmiešame bielu a červenú kapustu, papriku a mrkvu. Zmiešame cukor, ocot, olej a čierne korenie a tento dresing nalejeme na zeleninu. Dobre premiešame. Pred podávaním necháme šalát dve hodiny odležať v chladničke.
ŠOPSKÝ ŠALÁT
Suroviny: 1/2 šalátovej uhorky, 1 menšia paradajka, 1 malá zelená alebo biela paprika, 1 čl olivového oleja extra virgin, 30 g balkánskeho syra, štipka soli
Postup prípravy: Zeleninu nakrájame na menšie kocky. Mierne posolíme, pokvapkáme olejom a premiešame. Zeleninovú zmes posypeme nastrúhaným alebo len rozdrobeným balkánskym syrom.
SYROVÝ ŠALÁT S JABLKAMI
Suroviny na 1 porciu: 30 g polotvrdého zrejúceho syra holandského typu 30 %, 1/2 menšej červenej cibule, 1 PL sterilizovaných šampiňónov nakrájaných na plátky, asi 80 g šalátu lollo bianco (svetlý kučeravý), asi 80 g lollo rosso (červený kučeravý) – oba šaláty možno nahradiť ľadovým alebo hlávkovým šalátom, 1 menšie jablko (100 g), 1 PL orechov (vlašských, kešu alebo lieskových), 1 čl citrónovej šťavy, 3 PL bieleho jogurtu (tradičný, bez smotanovej vrstvy), pažítka nasekaná na drobno, biele korenie, podľa chuti soľ
Postup prípravy: Syr nakrájame na kocky, cibuľu a pažítku posekáme na drobno, šalát umyjeme a listy natrháme na hrubo. Syr, cibuľu, pažítku, orechy, šampiňóny, jogurt a korenie zmiešame a vylejeme na listy šalátu. Jablko pokrájame aj so šupkou na tenké mesiačiky a obložíme nimi šalát. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
ŠĽAHANÝ TVAROH S OVOCÍM A ĽANOVÝMI SEMIENKAMI
Suroviny na 1 porciu: 1 PL ľanového oleja, 4 PL nízkotučného tvarohu, šťava z 1/2 pomaranča (ideálne celá rozmixovaná dužina z 1/2 pomaranča), 3 PL malín (možno použiť akékoľvek ovocie podľa chuti), 1 PL ľanových semienok (tesne pred konzumáciou môžeme na drobno nasekať alebo rozmixovať, prípadne ich môžeme nechať napučať v celku)
Postup prípravy: Tvaroh a ľanový olej dobre premiešame, najlepšie do hladka rozmixujeme (až sa obe zložky prestanú oddeľovať). Vmiešame šťavu z pomaranča. Do hotovej zmesi pridáme 1 PL mletých alebo nasekaných ľanových semienok. Ozdobíme malinami alebo iným ovocím.