Dvanásť zdravších klasických, ale aj menej tradičných pokrmov

Vyskúšajte jednoduché recepty na polievky, kuracie soté, šaláty či obzerance.

16.04.2021 08:00
polievka, vývar Foto:
Zeleninová polievka osvieži a dodá potrebné vitamíny.
debata (2)

ZELENINOVÁ POLIEVKA S KRÚPAMI

Suroviny: 1 PL maslo, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb, kúsok zeleru, 1 malý hrnček jačmenných krúp (malé), soľ, červená paprika, nasekaná petržlenová vňať

Postup prípravy: Jačmenné krúpy dobre premyjeme studenou vodou, zalejeme vriacou vodou a necháme bokom chvíľu postáť. Očistíme zeleninu, nakrájame na malé kúsky a v hrnci ju opražíme na masle. Pridáme mletú červenú papriku, zalejeme troškou vriacej vody a podusíme. Potom dolejeme potrebným množstvom vody, osolíme, pridáme zliate krúpy a varíme. Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať a odstavíme.

BROKOLICOVÁ POLIEVKA

Suroviny: 3 PL zemiakov nakrájaných na kocky, 1/3 brokolice, 200 ml zeleninového vývaru, štipka muškátového orieška, štipka bieleho korenia, soľ, 1 PL jogurtu na ozdobu

Postup prípravy: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na drobné ružičky a varíme spolu s vývarom. Len čo začne byť polomäkká („al dente“), pridáme zemiaky. Osolíme, pridáme muškátový oriešok a korenie. Z uvarenej polievky asi polovicu odoberieme a rozmixujeme do hladka, potom obe časti zmiešame. Podávame s lyžicou bieleho jogurtu, prípadne kyslej smotany.

KURACIE SOTÉ

Suroviny: 1 ks kuracie prsia, 1 cibuľa, 1 PL masla, 1 PL oleja, 1 konzerva bielej fazule v paradajkovej omáčke (alebo 200 g čerstvých šampiňónov), soľ

Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky alebo rezance. Na masle a oleji opečieme do zlata jemne nakrájanú cibuľu, pridáme kuracie mäso, posolíme a necháme opiecť. K hotovému mäsu pridáme konzervu bielej fazule a necháme krátko prevariť. Okoreníme podľa chuti. Ak namiesto fazule použijeme čerstvé, nakrájané šampiňóny, tie pridáme k nakrájanému kuraciemu mäsu, ktoré najprv približne 5 minút pražíme na cibuli s olejom.

ŠTÍHLA TRILÓGIA

Suroviny na 1 porciu: 120 g chudého bravčového stehna, 100 g kyslej kapusty, 1 PL repkového oleja, 1 čl mletej rasce, soľ

Na zemiakové knedle: cca 100 g menších zemiakov so šupkou (varný typ A, B a nie skoré), 1 vajce alebo žĺtok, 2 PL hladkej múky, soľ

Postup prípravy: Bravčové stehno naklepeme, z oboch strán osolíme a posypeme rascou. Na rozpálenej panvici prudko opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo. Podlejeme vodou a varíme do zmäknutia (parným alebo teplovzdušným hrncom skrátime čas varenia).

Knedle: Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka. Len čo zmäknú, ošúpeme ich a rozmixujeme alebo rozpučíme (ešte teplé). Rozmixované zemiaky zmiešame s múkou a vypracujeme hladkú, mierne lepkavú zmes. Na doske posypanej múkou tvarujeme pomúčenými rukami valčeky hrubé asi 2 až 3 cm, ktoré krájame na rovnako dlhé kúsky. Rukami ich zľahka pošúľame do guľovitého tvaru a varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú. Hotové knedle postupne vyberáme z vody sitkom a ihneď podávame.

Kapusta: Podávame tepelne neupravenú kapustu, len z nej vyžmýkame prebytočnú vodu. Doprajeme si tak nielen viac vitamínov, ale aj prospešné baktérie mliečneho kvasenia.

OBZERANCE – STRIASKA Z ČIRČA

Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, bravčová masť, slanina (nemusí byť), čierne korenie (nemusí byť), soľ

Postup prípravy: Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme. Kyslú kapustu necháme odtiecť (premyjeme, ak je príliš slaná alebo prikyslá) a nakrájame. Na masti (prípadne na kúskoch opraženej slaniny) udusíme kapustu a zmiešame s uvarenými zemiakmi.

CUKETOVÉ BIOPLACKY

Suroviny: 1 cuketa, 4 až 5 menších zemiakov, 100 g špaldová múka, 3 až 4 strúčiky cesnaku, 1 menšia cibuľa, 1 čl soľ, 100 g syr eidam (pokrájaný na malé kocky), 1 vajce, 1 čl majoránky, olej na vysmážanie

Postup prípravy: Cuketu postrúhame na hrubšom strúhadle, zemiaky na tenkom strúhadle, syr pokrájame na malé kocky, pridáme vajce, soľ, majoránku, prípadne aj iné obľúbené bylinky či korenie. Celú zmes poriadne premiešame. Robíme malé placky a vysmážame ich na oleji.

CUKETY PLNENÉ MLETÝM MÄSOM A ZAPEKANÉ S PARADAJKAMI

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
cuketa, mleté mäso, zelenina, obed Ilustračné foto.

Suroviny: menšia cuketa (asi 300 g), stredne veľká paradajka, 50 g mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku, v biokvalite sa dá kúpiť v hypermarketoch či v malých mäsiarstvach), 50 g mletého morčacieho mäsa (horné stehno), 20 g eidamu 30 %, 1 PL olivového oleja, štipka mletého čierneho korenia, oregano, soľ

Postup prípravy: Cuketu umyjeme, rozpolíme a posolíme. Necháme 10 minút odstáť, potom opláchneme a osušíme, vnútro vydlabeme a rozmixujeme. Paradajky sparíme, ošúpeme, nakrájame na kocky a zmiešame s dužinou cukety. Mleté mäso zmiešame s korením a zeleninovou zmesou a naplníme ním vydlabanú cuketu. Potrieme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút na 160 stupňoch. V posledných 10 minútach posypeme syrom a pečieme, kým sa na povrchu nevytvorí zlatá kôrka. Prílohou môžu byť zemiaky.

Video
Speváčka Ivana Regešová, známa zo šou Tvoja tvár znie povedome, Let's Dance či Chart Show, nám pripravila jednoduché, rýchle, zdravé a hlavne veľmi chutné cuketové špagety s kuracím mäsom. Ak ich chcete ochutnať, pozrite si tento recept.

HRIANKY S NÁTIERKOU Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S ORECHMI

Suroviny na 1 porciu: 1 PL (20 g) červenej šošovice, 1/2 hrnčeka vody, 1 PL oleja (olivový, repkový), 1 malá mrkva na jemno nastrúhaná, 1 strúčik cesnaku, štipka soli, čierneho korenia, 1 PL mletých (posekaných) vlašských či lieskových orechov, štipka ligurčeka alebo petržlenu na dochutenie

Postup prípravy: Zo šošovice a vody uvaríme hustú kašu (varíme asi 15 až 20 minút). Do vychladenej hmoty vmiešame olej a mixujeme do hladka. Pridáme jemne nastrúhanú mrkvu (alebo zeler), orechy, cesnak a korenie. Na hriankach ozdobíme zelenými bylinkami a listom ľadového šalátu.

KAPUSTOVÝ ŠALÁT

Suroviny: 1/4 čl rastlinného oleja, 1 čl cukru, 30 ml jablkového octu, 210 g na jemno nakrájanej hlávkovej kapusty, 75 g na jemno nakrájanej červenej kapusty, 1/2 nakrájanej zelenej papriky, 1 stredne veľká strúhaná mrkva, 1/4 čl mletého čierneho korenia (nemusí byť)

Postup prípravy: V mise zmiešame bielu a červenú kapustu, papriku a mrkvu. Zmiešame cukor, ocot, olej a čierne korenie a tento dresing nalejeme na zeleninu. Dobre premiešame. Pred podávaním necháme šalát dve hodiny odležať v chladničke.

ŠOPSKÝ ŠALÁT

Suroviny: 1/2 šalátovej uhorky, 1 menšia paradajka, 1 malá zelená alebo biela paprika, 1 čl olivového oleja extra virgin, 30 g balkánskeho syra, štipka soli

Postup prípravy: Zeleninu nakrájame na menšie kocky. Mierne posolíme, pokvapkáme olejom a premiešame. Zeleninovú zmes posypeme nastrúhaným alebo len rozdrobeným balkánskym syrom.

SYROVÝ ŠALÁT S JABLKAMI

Suroviny na 1 porciu: 30 g polotvrdého zrejúceho syra holandského typu 30 %, 1/2 menšej červenej cibule, 1 PL sterilizovaných šampiňónov nakrájaných na plátky, asi 80 g šalátu lollo bianco (svetlý kučeravý), asi 80 g lollo rosso (červený kučeravý) – oba šaláty možno nahradiť ľadovým alebo hlávkovým šalátom, 1 menšie jablko (100 g), 1 PL orechov (vlašských, kešu alebo lieskových), 1 čl citrónovej šťavy, 3 PL bieleho jogurtu (tradičný, bez smotanovej vrstvy), pažítka nasekaná na drobno, biele korenie, podľa chuti soľ

Postup prípravy: Syr nakrájame na kocky, cibuľu a pažítku posekáme na drobno, šalát umyjeme a listy natrháme na hrubo. Syr, cibuľu, pažítku, orechy, šampiňóny, jogurt a korenie zmiešame a vylejeme na listy šalátu. Jablko pokrájame aj so šupkou na tenké mesiačiky a obložíme nimi šalát. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

ŠĽAHANÝ TVAROH S OVOCÍM A ĽANOVÝMI SEMIENKAMI

Suroviny na 1 porciu: 1 PL ľanového oleja, 4 PL nízkotučného tvarohu, šťava z 1/2 pomaranča (ideálne celá rozmixovaná dužina z 1/2 pomaranča), 3 PL malín (možno použiť akékoľvek ovocie podľa chuti), 1 PL ľanových semienok (tesne pred konzumáciou môžeme na drobno nasekať alebo rozmixovať, prípadne ich môžeme nechať napučať v celku)

Postup prípravy: Tvaroh a ľanový olej dobre premiešame, najlepšie do hladka rozmixujeme (až sa obe zložky prestanú oddeľovať). Vmiešame šťavu z pomaranča. Do hotovej zmesi pridáme 1 PL mletých alebo nasekaných ľanových semienok. Ozdobíme malinami alebo iným ovocím.

Vysvetlivky: PL – polievková lyžica, čl – čajová lyžička

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #zdravá strava #jarné recepty #senior a strava