Seniori môžu ušetriť vďaka šikovnému projektu

Niektorí seniori si nemusia siahať hlbšie do vrecka vďaka výhodným zľavám. Hoci je v čase pandémie ťažšie využívať úľavy na cenách, o to lepšie je pripraviť sa na lacnejšie nákupy či služby pri postupnom uvoľňovaní opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Ako získať „akciové“ ceny?

17.04.2021 03:51
debata (3)

Veľký záujem o voľnočasové aktivity, divadlá, kiná, hudobné koncerty a ďalšie kultúrne podujatia stojí na jednej strane a na tej druhej hľadanie finančných prostriedkov na uspokojovanie týchto potrieb. Starší ľudia, ktorí aktívne využívajú svoj voľný čas sa rozhodli, že pomôžu sebe aj ostatným s lepšou dostupnosťou tovarov či služieb. Založili projekt s názvom Karta seniora, ktorá má ľudovo povedané poskytnúť viac muziky za menej peňazí.

Viac prevádzok, viac sa ušetrí

Spomínaná karta je založená na systéme zliav kdekoľvek v rámci Slovenska a Českej republiky. „Ide o zľavovú kartu, ktorá umožňuje čerpať zľavy na Slovensku a v Českej republike. Karta obsahuje základné identifikačné údaje osoby. Senior ju predloží a získa zľavu,“ vysvetľuje zmysel projektu Jakub Carda zo SPOLEČNĚ, o.p.s. Orientácia v tom, kto seniorovi menej odľahčí peňaženku nie je ťažká. Každá prevádzka, ktorá sa zapojí do tohto projektu je označená nálepkou s názvom Karta seniora. U našich západných susedov sa nazýva aj senior pas.

Karta sa hodí hneď po korone

Záujem o tento systém zliav na čas brzdí pretrvávajúca koronakríza. Jednoducho povedané, seniori si nemajú ako a kde uplatňovať rôzne zľavy. Pravdou však je, že po uvoľnení opatrení im táto karta môže prísť vhod. Otvorí totiž väčší priestor pre návštevu viacerých kultúrnych podujatí či využívanie rôznych služieb. „Vzhľadom na pomalší rozbeh projektu a následnú situáciu spojenú s COVID-19 seniorov trápilo málo poskytovateľov zliav na Slovensku. Naopak, majú veľkú radosť využívať zľavy v Česku a na Morave, ktoré v súčasnosti nie sú možné kvôli uzatvoreným hraniciam,“ vysvetľuje koordinátor projektu.

Tisícky seniorov šetria

Karta sa podľa neho snaží pokrývať všetky oblasti života, ktoré môžu byť pre seniorov zaujímavé. Okrem zliav na spomínané nákupy či kultúrne akcie sa môže využívať napríklad aj v lekárni. O záujme svedčí aj počet držiteľov spomínanej karty. Na Slovensku je ich približne 20-tisíc a v Čechách približne polovica z uvedeného počtu. Ani koronakríza nebráni v tom, aby si seniori vybavili kartu online cez webové stránky www.kartaseniora.sk alebo www.seniorpasy.cz. „Akonáhle sa skončia opatrenia súvisiace s koronavírusom, bude možné požiadať o ňu aj prostredníctvom Jednoty dôchodcov v Žilinskom a Trenčianskom samosprávnom kraji,“ uzatvára Jakub Carda s tým, že zapojenie sa do projektu je zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy