Mesto Martin varuje seniorov pred korona podvodníkmi

Podvodníci sa nezastavia ani pred bezbrannými ľuďmi. V meste Martin sa ich hyenizmus prejavil naplno, keď sa snažili oklamať seniorov. Využili na to zvlášť citlivú tému, a to ochorenie COVID-19. Ponúkali im očkovanie za stovky eur. Problém je však v tom, že žiadnu vakcínu nemajú a seniorom ju ani núkať nemôžu.

24.04.2021 06:00
UP-zdravie-vakcina-2x Foto:
Vymyslená očkovacia látka mala mať hodnotu v stovkách eur.
debata

Mesto varuje, aby boli miestni obyvatelia opatrní a verili iba oficiálnym správam v súvislosti so spomínaným ochorením a jeho prevenciou. Ešte v závere minulého roka sa totiž v Martine objavili prípady podvodov na senioroch. Neznámi ľudia sa snažili telefonicky spojiť so staršími obyvateľmi mesta a oznamovali im, že v ich okolí sa nachádzajú ľudia infikovaní koronavírusom. Od nič netušiacich Martinčanov sa snažili prostredníctvom strachu získať majetkový prospech. Núkali im neexistujúcu vakcínu. Samozrejme, za nemalý peniaz. Vymyslená očkovacia látka mala mať hodnotu v stovkách eur. Podvodníci zašli ešte ďalej a seniorov strašili tým, že pokiaľ s touto „ponukou“ nebudú súhlasiť, skončia v štátnej karanténe. Našťastie, nikto zo starších ľudí sa nenechal oklamať.

e-mail, pošta, poštová schránka, klávesnica, enter, nevyžiadaná pošta, spam Čítajte viac Odborník radí seniorom: Ako sa nestať obeťou trestného činu

Počas pandémie sa žiada opatrnosť

V meste však zostávajú ostražití a vyzývajú seniorov k vyššej obozretnosti. „Nie je možné predpovedať, čo si podnikavci vymyslia, aby vytiahli peniaze z dôverčivých seniorov. Mesto Martin vyzýva všetkých, aby nekontaktovali žiadne cudzie osoby a už vôbec nie v prípade, že chcú peniaze alebo inú finančnú kompenzáciu. Mesto Martin ani iné inštitúcie nevyužívajú tento spôsob komunikácie so svojimi obyvateľmi,“ rozpráva pre Pravdu hovorkyňa mesta Mgr. Zuzana Kalmanová. Ako vysvetľuje, seniorov pravidelne informujú o odporúčaniach v súvislosti s COVID-19 na verejných stránkach.

Na čo si dať pozor?

Namiesto pokútnych riešení odporúčajú predstavitelia mesta starším ľuďom, aby dôsledne dodržiavali potrebné odporúčania, izoláciu a hygienické opatrenia. „Prosíme všetkých seniorov, aby sa čo najmenej stretávali, vychádzali do obchodov a na prechádzky na miesta, kde sa koncentruje viacero ľudí. V prípade, že musíte ísť k lekárovi, dohodnite si podľa možnosti vyšetrenie na konkrétny čas, pretože riziko šírenia infekcie v čakárňach je obrovské. Taktiež odporúčame užívanie vitamínov a doplnkov výživy. Počas slnečných dní takisto odporúčame prechádzky kvôli dostatku prírodného vitamínu D. Podľa renomovaných štúdií vitamín D napomáha v boji proti rozličným infekciám a takisto má preventívny účinok proti celému radu ochorení,“ dodáva hovorkyňa.

Polícia upozorňuje na praktiky podvodníkov

Osvetu pred podvodníkmi šíri v samospráve aj Ministerstvo vnútra SR. Starších občanov varuje, aby v čase takzvaného lockdownu neotvárali dvere neznámym ľuďom a vždy sa informovali odkiaľ a v akej veci prichádzajú. „Ak vás niekto osloví s tým, že vám zmeria tlak/teplotu a vykoná test na vírus, buďte obozretní. Môže ísť o podvodníka, ktorý si za falošný test vypýta finančnú hotovosť,“ upozorňuje ministerstvo v kampani. Opatrne treba pristupovať aj k ľuďom, ktorí núkajú podomový predaj predražených rúšok či dezinfekcie. Seniori sa viac podrobností o ochrane svojho života, zdravia a majetku pred podvodníkmi dozvedia na stránke www.prevenciakriminality.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #podvodníci #očkovanie #koronavírus #Covid-19