Seniori, viete v akom čase by ste nemali piť čaj? Vedci majú odpoveď

Milióny ľudí na celom svete pijú každý deň čaj. Z novej odporúčacej správy vyplýva, kedy si ho nie je vhodné dopriať. Vedci v Írsku zistili, že ľudia nad 65 rokov by sa mali tomuto nápoju vyhýbať v čase konzumácie jedla.

30.04.2021 08:00
seniori, dôchodcovia, smiech, káva, čaj Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Správu vydal írsky Úrad pre bezpečnosť potravín (FSAI), ktorý aktualizuje odporúčania v oblasti výživy pre starších ľudí v krajine. Tak ako sa predlžuje stredná dĺžka života, seniori sa stávajú väčšou časťou obyvateľstva v mnohých krajinách vrátane Spojených štátov. Ešte pred pandémiou koronavírusu Americký úrad pre sčítanie ľudu odhadol, že starší ľudia v USA prevýšia počtom deti do roku 2034.

alzheimer, nervy, neurón, mozog Čítajte aj Zlé gény nie sú všetko, seniori majú šancu na záchranu

Správa FSAI nazvaná Scientific Recommendations for Food-Based Dietary Guidelines skúma obvyklú stravu ľudí nad 65 rokov v Írsku – viac ako 630.000 seniorov. V tejto skupine boli ľudia žijúci zdravo a nezávisle a aj tí s chronickými chorobami, ktorí si vyžadujú pravidelnú starostlivosť.

Z výsledkov vyplýva, že starší ľudia potrebujú stravu bohatšiu na bielkoviny, aby sa vyhli geriatrickej krehkosti. Mali by teda jesť viac mäsa, hydiny, rýb, mliečnych výrobkov a vajec.

Vedci tiež skúmali príjem 10 špecifických živín vrátane bielkovín, uhľohydrátov, vlákniny, tuku, vitamínov B, C a D, vápnika, železa a zinku. A práve tu FSAI objavila prekvapujúco negatívny vplyv pitia čaju, všíma si server studyfinds.org.

Výskumníci tvrdia, že pitie silného čaju bráni vstrebávaniu železa a zinku. Preto by sa seniori mali vyhýbať pitiu takéhoto čaju počas konzumácie jedla a mali by si ho dopriať medzi jedlami.

žena, šalát, penzistka, zdravá strava Čítajte aj Tipy na denné menu pre seniora

Inak však starším ľuďom odporúčajú, aby počas dňa vypili množstvo tekutín. Správa odporúča starším ženám 1,6 litra tekutín denne a dva litre starším mužom.

Tím tiež zistil, že chudnutie po šesťdesiatpäťke môže byť zradné. Výskumníci odporúčajú seniorom s nadváhou, u ktorých je malé riziko zdravotných problémov, aby sa vyhýbali odtučňovacím diétam. Mohlo by to viesť k strate svalovej hmoty, čo je varovným príznakom krehkosti.

Obézni starší dospelí by mali byť podľa výskumníkov riešení individuálne, aby sa zaistilo, že schudnutie nepovedie k strate príliš veľkého množstva svalového tkaniva.V rámci takýchto programov ľudia chudnú pomaly prostredníctvom fyzickej aktivity.

polievka, vývar Čítajte aj Dvanásť zdravších klasických, ale aj menej tradičných pokrmov

Ak ide o správnu stravu, správa tiež odporúča vyradiť z jedálnička solené potraviny. Vedci pripomínajú, že chuťový zmysel vekom slabne, čo vedie k tomu, že starší ľudia konzumujú viac ochucovadiel ako je soľ. Namiesto toho FSAI odporúča, aby starší dospelí siahli radšej po bylinkách či korení.

Správa ďalej odporúča zdravú stravu plnú uhľohydrátov bohatých na vlákninu a obmedzenie príjmu cukru. Vedci tiež uvádzajú, že starší ľudia by mali denne užívať 15 mikrogramov vitamínu D vo forme doplnku.

penzistka, zdravá strava, žena, šalát Čítajte aj Seniori: Varte a jedzte zdravšie

„Zdraví ľudia na dôchodku sa môžu tešiť na ‚zlaté roky‘ svojho tretieho veku s množstvom možností a záujmov. Zachovanie svalovej hmoty a pevnosti kostí je kľúčové, aby človek zostal počas starnutia funkčne autonómny a nezávislý. Táto správa sa zameriava na pozitívnu úlohu, ktorú príjem živín môže mať na túto časť populácie, aby si mohla život naplno užiť,“ uzatvára Ita Saulová z FSAI v tlačovej správe pre médiá.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #čaj #výskum #starší ľudia #piť čaj