Orechový dúšok ochráni srdce

Olivový, slnečnicový či repkový. V regáloch potravín sa medzi týmito najčastejšie používanými rastlinnými olejmi skrýva ešte jeden, olej z vlašských orechov. Účinky používania jednej lyžice tejto lahodnej potraviny potešia najmä srdcia seniorov a starších diabetikov.

01.05.2021 06:00
orechový olej Foto:
Orechový olej. Výskumy potvrdzujú, že zdravé tuky z tohto druhu oleja sú zvlášť prospešné pre správne fungovanie srdcového svalu.
debata

Olej sa vyrába najčastejšie lisovaním vlašských orechov. Poznáme dva základné druhy, lisovaný za studena a rafinovaný, ktorý je určený viac pre alergikov. Prednosťou tejto voňavej tekutiny sú predovšetkým zdravé tuky. Z celej plejády týchto látok im dominujú najmä polynenasýtené mastné kyseliny, ďalej mononenasýtené a najmenej je nasýtených, ktoré nemajú pre zdravie človeka až taký veľký význam. Okrem toho napríklad len jedna polievková lyžica oleja dokáže pokryť dennú potrebu omega-3 mastných kyselín.

Postačí málo, je to kalorická potravina

Žiaden tuk, či je rastlinného alebo živočíšneho pôvodu nepatrí k nízkokalorickým potravinám. Aj z tohto dôvodu to s touto pochúťkou netreba preháňať. Lyžica oleja z vlašských orechov, čo je asi 14 gramov tekutiny, obsahuje 120 kilokalórií. Túto energetickú hodnotu tvorí 14 gramov tukov, nemá však cukry ani sacharidy. Olej sa pýši na spomínaný objem až 1,5 g omega-3 mastných kyselín. Zaprieť sa nemôže ani množstvom kvalitných vitamínov. Jedným z nich je vitamín K.

vlašské orechy Čítajte viac Takto pomáhajú vlašské orechy starším ľuďom

Olej z vlašských orechov ho neobsahuje vo veľkých množstvách, ale i napriek tomu pomáha najmä pri lepšej zrážanlivosti krvi. Okrem toho je pre túto chutnú tekutinu typický vitamín E, ktorý nesie názov „elixír mladosti“. Prispieva totiž k regenerácii buniek, stará sa o kvalitu pohlavného ústrojenstva a starší ľudia ocenia i jeho schopnosť redukovať výskyt stareckých škvŕn. Zabúdať však netreba ani na cholín. Ide o látku, ktorá sa postará o zlepšenie pamäti, sústredenia a učenia u starších ľudí. Rovnako prospieva pokožke a odstraňuje podráždenosť a únavu.

Srdce sa poteší účinkom orechov

Výskumy potvrdzujú, že zdravé tuky z tohto druhu oleja sú zvlášť prospešné pre správne fungovanie srdcového svalu. Omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Prevencia spomínaných ochorení sa dosahuje najmä znižovaním triglyceridov a zlého, tzv. „LDL“ cholesterolu v krvi. Navyše, zdravé tuky sa postarajú o vyššiu hladinu dobrého „HDL“ cholesterolu v krvnom sére. Zdravotným benefitom oleja z vlašských orechov sa môžu tešiť aj ľudia s hypertenziou, keďže má potenciál upravovať a znižovať krvný tlak.

Ako je to s cukrovkármi?

Niektoré štúdie upozorňujú, že za studena lisované formy oleja pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi u pacientom s diabetom 2. typu. Tento efekt je údajne spôsobený vysokou koncentráciou polyfenolov. Ide o silné rastlinné antioxidanty, ktoré sa výrazne podieľajú aj na znižovaní zápalov v ľudskom organizme. Menej zápalov znamená nižšiu šancu na vznik nádorových ochorení. Pomôcť však dokáže aj pri zápalových ochoreniach kože a psoriáze.

Alergici sa nemusia báť, ak…

Pozor by si však mali dať pri oleji, ktorý je lisovaný za studena, pretože môže obsahovať väčšie množstvo alergénov. Jeho rafinovaná forma je však o čosi bezpečnejšia a nemala by predstavovať riziko pre alergikov. Tajomstvo sa skrýva v odstránení zvyškov bielkovín, ktoré vyvolávajú nepríjemné reakcie. Výhodou rafinovanej formy je aj to, že sa viac hodí na varenie, či do koláčov a zákuskov namiesto masla z kravského mlieka. Zaujímavý je tiež olej z pražených vlašských orechov. Jeho dostupnosť v obchodoch je nižšia. Praženie orechov, ktoré sa potom lisujú, dodáva oleju špecifickú chuť a sýtejšiu arómu.

Video
V tomto videu nám herec Števo Martinovič a stylista Jozef Grondžák pripravia jednoduché, no veľmi chutné cookies s čokoládou a orechami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #olej #vlašské orechy