Čo dokáže mletá paprika urobiť so zdravím seniorov?

Korenie, s ktorým sa nám často nespájajú žiadne zázračné účinky na ľudské zdravie. Opak je však pravdou. Červená mletá paprika dokáže pomáhať najmä seniorom. Odstraňuje bolesti kĺbov, zlepšuje kvalitu kostí a účinne bojuje proti chudokrvnosti.

02.05.2021 06:00
paprika, čili, pikant Foto:
Mletá paprika je malý zázrak, pričom jeho účinky ocenia najmä staršie generácie ľudí.
debata

Základom tejto koreniny sú rôzne druhy papriky. Väčšinou sa však stretávame s jej sladkým alebo ostrým variantom. V každom prípade rozvonia jedlo jemnou dymovou chuťou. Bez tohto druhu korenia si nevieme predstaviť väčšinu našich tradičných jedál, nehovoriac o kuchyni našich južných susedov. Hoci v malým množstvách nie je veľkým prínosom pre ľudské zdravie, pri častejšom používaní v sebe skrýva silu známych liečivých rastlín.

Mletá červená paprika dodáva ľudskému organizmu celú škálu vitamínov a minerálnych látok. Spomedzi týchto mikroživín dominujú jemnému červenému prášku vitamín A, E a B6. Prvý spomínaný vitamín zlepšuje u starších ľudí zrak a kvalitu pokožky. Vitamín E nesie prívlastok „elixír mladosti“ a dokáže sa popasovať najmä so stareckými hnedými škvrnami na pokožke. Posledný spomínaný vitamín pomáha zlepšovať vitalitu nervovej sústavy a chráni telo pred vyčerpaním a únavou.

Hovädzí krk so špenátom, maďarská kuchyňa Čítajte viac Maďarské chute: Hojnosť papriky i hriešne dobrej slaninky

Proti bolestiam kĺbov

Mletá paprika je malý zázrak, pričom jeho účinky ocenia najmä staršie generácie ľudí. Pravidelná konzumácia tohto korenia dokáže zatočiť s reumatoidnou artritídou, pomáha posilňovať rednúce kosti a zlepšuje krvotvorbu. Kombinácia týchto ochorení vo vyššom veku prispieva k bolestiam kĺbov, svalov, zlomeninám a únave. Väčšina zdravotných benefitov červenej mletej papriky sa pripisuje látke kapsaicín. Ide o látku, ktorá sa vyskytuje predovšetkým v pikantných formách tejto zeleniny.

Kapsaicín zohráva dôležitú úlohu pri liečbe obezity a výskumy dokazujú, že má silný antioxidačný účinok. V praxi to môže napríklad znamenať aj to, že pomáha pri regenerácii nealkoholových ochorení pečene, vysokého krvného tlaku a cukrovky. Vplyv na ľudské srdce a mozog je údajne na takej úrovni, že funguje ako vhodná prevencia srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Pomôže starším ženám po menopauze

Sýtu a žiarivú farbu dodávajú paprike karotenoidy. Ide o zlúčeniny, ktoré sa považujú za silné antioxidanty. Dokážu sa tak skvele uchytiť v prevencii rôznych druhov rakoviny a v rámci ochrany pred chorobami zraku, ktoré sa spájajú so starnutím organizmu. Účinky spomínaných látok ocenia aj ženy v zrelom veku. Práve táto skupina ľudí sa nachádza v období po menopauze. To znamená, že vplyvom nedostatku hormónov dochádza k poklesu hustoty kostí a vzniku osteoporózy. Výskum uverejnený v časopise Food and Nutrition Research ukazuje, že karotenoidy udržujú hustotu kostí na normálnej úrovni aj u starších žien.

červená paprika, betakarotén Čítajte viac Červená paprika - kráska, s ktorou môžeme bojovať proti kôrnateniu ciev

Existuje viacero odrôd papriky

Korenie so sladkou chuťou má pôvod v zelenine z Južnej Ameriky, ale aj Maďarska. Pikantná paprika sa zase používa na prípravu gulášu, diviny, paprikášu, posypávajú sa ňou hranolky, ale aj zdobia niektoré jedlá. Mletý červený prášok z tohto druhu zeleniny patrí k lacným potravinám s dlhou dobou maximálnej spotreby. Odhaduje sa, že pri dobrom skladovaní na suchom a mierne teplom mieste dokáže vydržať aj tri roky.

Aj v tekutej forme

Paprika má svoje čaro aj v podobe chutného oleja. Paprikový olej sa chváli červenou až červenohnedou farbou a skvelou chuťou. Padne do ruky gazdinám pri príprave zemiakov, omáčok alebo na ozdobenie pokrmov. Pripravuje sa z kvalitného rastlinného, najmä olivového oleja a mletej červenej papriky, do ktorej môžeme pridať štipku čili papričiek. Olej mierne zohrejeme a na jednu šálku použijeme približne dve čajové lyžičky korenia a necháme lúhovať desať minút. Roztok precedíme cez kávový filter a skladujeme v sklenej nádobe pri izbovej teplote.

Video
Nátierka na pečivo alebo dip ku grilovačke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Guacamole s čili na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť kĺbov #koreniny #mletá paprika #chudokrvnosť