Odborníčka radí ako si poradiť s cukrovkou

Diabetes sa nevyhýba žiadnemu veku. Hoci sme mladosť prežili bez príznakov tohto ochorenia, s pribúdajúcimi rokmi nemáme istotu, že nás obíde úplne. O príznakoch cukrovky a radách na jej prevenciu hovorí v rozhovore pre Pravdu výživová poradkyňa NUTRIADAPT CLINIC RUŽINOV Ing. Katarína Chomová.

06.05.2021 06:00
diabetes, cukrovka, glukomer Foto:
Cukrovkári by si mali hladinu cukru v krvi merať každý deň, minimálne raz do roka absolvovať testy na glykovaný hemoglobín.
debata

Ako vlastne vzniká diabetes?

Pozrime sa najprv na to, ako vzniká cukor v krvi. Každý kúsok stravy z nášho taniera sa v našom tele premieňa na jednoduchšie látky, ktoré sa potom dostanú do krvného obehu. Potraviny sacharidovej povahy – obilniny, ovocie, sladkosti, ale aj alkohol sa štiepia počas trávenia na najjednoduchšiu formu cukru glukózu, ktorá dodáva bunkám energiu. Glukóze vchod do buniek otvára inzulín, čo je pankreatický hormón.

Takže z akých dôvodov môžeme ochorieť?

Ak človek ochorie na cukrovku, je to zvyčajne z dvoch dôvodov. Buď telo prestane tvoriť dostatok inzulínu (zvyčajne pri cukrovke prvého typu), alebo sa inzulín v organizme nevyužíva správne (cukrovka 2. typu), čo vedie k zvýšeniu množstva cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi spôsobí závažné zdravotné komplikácie.

Ktoré konkrétne dôvody zapríčiňujú diabetes?

Najčastejšími dôvodmi vzniku cukrovky sú chronický zápal pankreasu, dedičnosť (genetické faktory), liečba niektorými typmi liekov (predovšetkým kortikosteroidmi), vysoká produkcia hormónov, ktoré zvyšujú hladinu glukózy v krvi (napr. adrenalín, noradrenalín, kortizol). Jedným z príčin cukrovky je aj nesprávna životospráva a obezita, pričom ide o významný rizikový faktor hlavne pri cukrovke 2. typu.

orechový olej Čítajte viac Orechový dúšok ochráni srdce

S ktorým typom cukrovky sa stretávame častejšie?

Najbežnejšie sa stretávame s diabetes mellitus 2. typu. Rozvíja sa zvyčajne u ľudí vo veku nad 45 rokov a u mnohých pacientov sa spája s nadváhou či obezitou, vysokým cholesterolom, prípadne vysokým krvným tlakom. Pacientom s týmto typom ochorenia zvyčajne stačí liečba liekmi (len malá časť sa lieči aj inzulínom) a obrovský prínos má dôsledná zmena životosprávy.

Ako teda zmeniť stravovacie návyky, aby sme cukrovke predchádzali?

Naučte sa stravu prijímať pravidelne v primeraných množstvách. Ideálne je rozdeliť si jedlo do 5 – 6 porcií počas dňa v pravidelných časových intervaloch. Nepravidelná strava vedie k návalom tzv. „vlčieho hladu“. Vyhladovaný človek zje častokrát nekontrolovateľne veľký objem stravy, bez ohľadu na výživovú hodnotu. Nárazové prejedanie vedie k tvorbe nových tukových zásob, čo následne ešte viac zhoršuje stav.

Dokáže ovplyvňovať prevenciu cukrovky aj pitný režim?

Dodržiavanie pitného režimu nie je liekom na diabetes, je však súčasťou zdravého životného štýlu. Pomáha udržiavať zdravú hmotnosť aj optimálne hodnoty kyseliny močovej. Pitný režim človeka s cukrovkou sa veľmi nelíši od pitného režimu zdravého človeka. Dbajte na výber správnych tekutín. Ideálnou voľbou je voda, prípadne bylinkový čaj. Nezabúdajte si tekutiny rovnako ako stravu rozdeliť do malých pravidelných dávok.

Aký dôraz v rámci prevencie je potrebné dávať na pohyb a cvičenie?

Pohyb by mal byť prirodzenou rutinou nášho života. V modernej spoločnosti sa však hýbeme čoraz menej. Pravidelná aktivita posilňuje srdce a cievy, pomáha udržiavať svaly a kostru dobre vyživené a zdravé, zlepšuje náladu a okrem mnohých ďalším benefitov, zlepšuje aj vnímavosť buniek na inzulín a pomáha míňať cukor nahromadený v krvi. Ak ste nikdy nešportovali, začnite s pohybom opatrne, napríklad pravidelnou chôdzou v miernej intenzite. Vaša kondícia postupne porastie a zvládnete viac. Súčasne so zlepšením kondície budete sledovať aj zlepšenie hodnôt glukózy v krvi. Pre prípad dlhšej prechádzky môže pomôcť na vyrovnanie cukru v krvi aj drobný snack, napríklad zopár orechov.

Prečo je prevencia kľúčová pri tomto druhu ochorenia?

V našej spoločnosti je diabetes mellitus veľmi rozšíreným ochorením. Mnohokrát si neuvedomujeme, že je oveľa jednoduchšie predchádzať jeho vzniku, ako neskôr vo vyššom veku riešiť jeho negatívne vplyvy na organizmus. Vyvarovať sa civilizačným ochoreniam, vrátane cukrovky zmenou životného štýlu chce pevnú vôľu, no je to jednoduchšie ako riešiť v budúcnosti dôsledky. Začnite malými zmenami a zmeňte svoje zdravie dlhodobo. Ak máte pocit, že patríte do jednej z rizikových skupín, resp. vaša hmotnosť je vyššia ako by mala byť, nečakajte kým sa objavia prvé príznaky. Cukrovka je skryté ochorenie, ktoré na začiatku nebolí, preto konzultujte svoj stav s odborníkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #Katarína Chomová