Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Cholesterol. Látka, ktorá sa spája najmä so srdcovým infarktom. Jej zdrojom sú najmä živočíšne potraviny s vysokým obsahom nezdravých tukov. Pokiaľ to s klobásami, slaninou či inými údeninami preženieme, hrozí nám aj iné závažné ochorenie.

09.05.2021 06:00
srdce, cholesterol Foto:
Zlý cholesterol je súčasťou všetkých nezdravých jedál. Väčšinou ide o veľké množstvá údenín, mastných mäsitých jedál či príliš tučných syrov.
debata (3)

Hoci sa o tejto téme nehovorí príliš nahlas, vedci bijú na poplach. Vysoká hladina cholesterolu totiž môže súvisieť so vznikom Alzheimerovej choroby. Zaujímavé však je, že ju aj dokáže liečiť. Ako je to vôbec možné?

Existuje nádej na úspech

Spomínané ochorenie spôsobuje poruchy pamäti, sústredenia a učenia. Starší ľudia často nespoznávajú blízkych ľudí. Rovnako nevedia, kde sa nachádzajú a opakovane opúšťajú svoje domovy a túlajú sa po okolí. Alzheimerova choroba vo vyšších štádiách ochromuje nielen samotného pacienta, ale aj celú jeho rodinu. Odborníci však seniorom, ktorých trápi táto choroba dáva novú nádej. Cholesterol môže byť totiž kľúčom k liečbe Alzheimerovej choroby. Vedci zachádzajú ešte ďalej a upozorňujú, že pomoci sa v tomto smere dočkajú aj diabetici.

Cholesterol ovplyvňuje aj mozog

Zaujímavého výskumu na túto tému sa zhostili vedci z univerzity v Arizone. Podujali sa skúmať úlohu cholesterolu pri Alzheimerovej chorobe a cukrovke 2. typu. Alzheimerova choroba je skutočným strašiakom každého seniora. Vo svete na ňu trpí až 40 miliónov ľudí, v Spojených štátoch amerických vyše päť miliónov a na Slovensku takmer 60-tisíc ľudí. Ide o chorobu, ktorá je treťou najčastejšou príčinou úmrtí ľudí po 65 roku. Cukrovka 2. typu spôsobujú problémy s hormónom inzulínom. Nefunguje tak ako u zdravých ľudí a tak je menej účinný pri štiepení glukózy v krvi, čo vedie k vysokým hladinám cukru v krvnom sére. Diabetes teda súvisí so zvyšovaním cholesterolu v krvi. Podobne je to aj pri Alzheimerovej chorobe až na jednu výnimku. Zmeny sa nedotýkajú celého tela, ale len mozgu.

strava, chudnutie, obezita, diéta Čítajte viac Zabráni chudnutie u seniorov demencii?

Čo majú spoločné cukrovka a strata pamäti?

„Alzheimerova choroba a cukrovka majú veľa spoločných príčin,“ vysvetľuje Gregory Thatcher z univerzity v Arizone pre jeden z vedeckých portálov. Aj preto sa snažili vypátrať zlúčeniny, ktoré by pôsobili priamo proti škodlivým zmenám typickým pre cukrovku a Alzheimerovu chorobu. Faktom zostáva, že cholesterol na jednej strane môže vyvolať spomínané ochorenia, ale na strane druhej sa používa aj v prevencii týchto chorôb. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o nezmysel. Odborníci však vysvetľujú, že cholesterol má dve stránky, pozitívnu a tú horšiu. Vo všeobecnosti totiž rozlišujeme takzvaný zlý „LDL“ cholesterol a dobrý „HDL“ cholesterol.

Na čo si dať pozor v jedálničku

Prvá spomínaná látka sa usádza na cievach stien tak v tele aj v mozgu. Postupne sa hromadí až sa znižuje prietok krvi. Na základe toho dochádza k srdcovému infarktu, prípadne mozgovej príhode. Zlý cholesterol je súčasťou všetkých nezdravých jedál. Väčšinou ide o veľké množstvá údenín, mastných mäsitých jedál či príliš tučných syrov. Opakom tejto látky je dobrý cholesterol, ktorý prospieva krvným cievam v tele aj mozgu a pomáha chrániť človeka pred Alzheimerovou chorobou aj cukrovkou 2. typu.

vajce, žĺtok, škrupina Čítajte viac Ktoré lacné jedlo zachraňuje srdcia?

Dobrý cholesterol pomôže mozgu

HDL cholesterol zvyšuje konzumácia rastlinných olejov, orechov, semien rastlín a morských rýb. Gregory Thatcher hovorí, že aj keď si väčšina ľudí spája dobrý a zlý cholesterol najmä s rizikom srdcového infarktu a mozgovej príhody, tieto látky sú kľúčové aj pre zdravý mozog. „Presun cholesterolu tam, kde ho telo potrebuje má pozitívne účinky na mnoho fyziologických procesov v organizme a môže pomôcť pri odstraňovaní proteínov v mozgu, ktoré súvisia so vznikom Alzheimerovej choroby,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #Alzheimerova choroba