Na čo si majú dať seniori pozor pri zoznamovaní cez internet?

Pandémia koronavírusu dodala starším generáciám ľudí väčšiu odvahu na rande v online priestore.

10.05.2021 10:00
okuliare, počítač, klávesnica, krátkozrakosť,... Foto:
Seniori sa v online priestore najviac obávajú zneužitia platobnej karty či bankového účtu.
debata

Šéf zoznamovacej web stránky www.elitedate.sk Radek Novák v rozhovore pre Pravdu vysvetľuje, či seniori hľadajú na internete vzťah, priateľstvo, alebo aj flirt. Zároveň radí, že neuvádzanie presných údajov o svojom vzhľade, výške či záujmoch môže viesť k sklamaniu na obidvoch stranách.

V čase pandémie COVID-19 sa výrazne obmedzujú kontakty ľudí a tým aj možnosti zoznámenia. V čom má výhodu zoznamovanie sa online formou?

V dnešnej dobe ma online zoznamovanie obrovskú výhodu, ktorá spočíva v jeho bezpečnosti, pretože sa záujemci o zoznámenie nevystavujú riziku ochorenia COVID-19. Druhou výhodou je fakt, že vzhľadom k uzatvoreniu tradičných miest určených aj pre zoznamovanie ako sú kultúrne, športové akcie, prednášky, bary a reštaurácie je problém vôbec niekoho vhodného na zoznámenie stretnúť. Tieto nedostupné možnosti v súčasnosti nahrádzajú online zoznamky.

Aké výhody prinášajú seniorom? Aké sú v tomto prípade rozdiely v porovnaní s mladšími generáciami?

Online zoznamovanie seniorov naberá v poslednom čase na popularite, pretože vďaka využívaniu počítačov a tabletov na komunikáciu s vnúčatami sa stávajú seniori viacej zdatnými v informačno-telekomunikačných technológiách. Oproti mladšej generácii seniori uprednostňujú pozvoľnejšie, pomalšie metódy zoznamovania sa, nie rôzne „rýchlovky“ typu rôznych mobilných aplikácií. Hľadajú skôr dôveryhodné miesto, kde môžu protistranu lepšie poznať, viac si s ňou písať a až potom podniknúť ďalšie kroky k osobnému zoznámeniu.

seniori Čítajte viac Pandémia naučila starších ľudí byť oveľa sebestačnejšími

Čo hľadajú starší ľudia, vzťah, kamarátstvo alebo niečo iné?

Seniori hľadajú to isté čo mladší ľudia. Keďže naša zoznamka je prioritne určená na vzťahy, tak primárne vyhľadávajú toto, ale i kamarátstvo a, samozrejme občas i „povyrazenie“.

Môžeme povedať, že súčasná generácia starších ľudí sa nebojí zoznamovať cez internet a naučila sa využívať aj túto formu sociálnej interakcie?

Áno, tak ako starnú generácie ľudí, ktorí vedia pracovať s počítačom, tak tým viac je pre nich prirodzené zoznamovať sa cez internet. Nové a kvalitné zoznamky tiež viac pracujú s bezpečnosťou a rovnako sa vďaka referenciám a dobrým skúsenostiam súčasných užívateľov tieto informácie dostávajú rýchlejšie k ďalším ľuďom. Veľký kus práce urobila i vôľa seniorov komunikovať so svojimi vnúčatami, keďže ich deti naučili používať počítače a tablety. Na základe toho si začali seniori omnoho viac veriť a používať moderné technológie v rámci zoznamovania sa.

Aké majú seniori najčastejšie obavy z online prostredia?

Najväčšie obavy majú z platieb. Obávajú sa zneužitia platobnej karty či bankového účtu. Preto mnoho seniorov platí radšej cez poukážky či prevodom, hoci musím zdôrazniť, že ich obavy sú v tomto smere zbytočné.

Pre starších ľudí je dôležitá istota, pocit bezpečia a dôvernosti. Ako by mali v tomto smere fungovať online zoznamky?

Mali by byť férové, komunikovať s ľuďmi priamo a bez „poznámok pod čiarou“. V našej zoznamke napríklad nikomu nestrhávame automaticky peniaze vopred. Zoznamovanie má teda u nás ľudskú podporu, ktorá je k dispozícii nielen prostredníctvom mailu, ale i telefonicky. Každý profil kontrolujeme, vymazávame nevhodných užívateľov a skrývame neaktívne profily tých, ktorí sa na web dlhšie neprihlásili.

Z milovania mizne túžba, partnerský sex je súčasťou rozvrhu Čítajte viac Prečo sa seniori nemusia vzdať sexu?

Na akom princípe funguje zoznamovanie sa cez vašu online zoznamku?

Princíp zoznamovania je veľmi jednoduchý, užívateľ si vytvorí svoj profil, vyberie o sebe základné parametre a má priestor o sebe trochu napísať a zároveň si pripraviť otázky, na ktoré protistrana môže odpovedať. Dáva tak možnosť druhej strane nadviazať komunikáciu s menšou mierou stresu. Dôležité sú, samozrejme, fotografie, ktoré užívateľ môže nahrať a upraviť. Potom si vyberie, akého partnera/partnerku hľadá a naša zoznamka ELITE Date mu pravidelne posiela návrhy, či už cez web, aplikáciu alebo mailom.

Čo by ste odporúčali seniorom pri zoznamovaní sa cez web?

Dôležité je o sebe neklamať a nič neprikrášľovať. Pokiaľ teda meriam 170 cm, netreba písať 185 cm, pretože napríklad vysoké ženy si želajú stretnúť rovnako vysokého partnera a tak je potom pre nich zoznamovanie plytvaním času. Čím viac a podrobne opíšete svoje záujmy, životné postoje, tým väčšia šanca je, že vás niekto osloví. Kľúčové sú fotografie. Je dôležité ich mať niekoľko, na ktorých je vidno tvár, celú postavu. Rovnako je vhodné pridať do profilu aj aktivity, ktoré vás zaujímajú, fotografie z dovolenky, ale aj veci ako bicyklovanie, jazda na koni, či kurz tavenia skla. Klamať sa nevypláca a vedie len ku sklamaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť na internete #internetová zoznamka #koronavírus