Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Viac pohybu môže priniesť seniorom s reumatoidnou artritídou vykúpenie z bolesti. Pravidelné cvičenie môže zmierniť trápenie s kĺbmi či kolenami. Rovnako zvýši ich pružnosť, odolnosť a prinesie aj dobrú náladu.

11.05.2021 08:00
ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Foto:
Jedným zo spôsobov ako si poradiť s ťažkosťami s kĺbmi je pravidelné cvičenie a strečing.
debata

U seniorov so spomínaným ochorením to platí dvojnásobne. Svaly a šľachy okolo kĺbov sa stiahnu, stuhnú a v konečnom dôsledku obmedzia seniorov v pohybe. Jedným zo spôsobov ako si poradiť s týmito ťažkosťami je pravidelné cvičenie strečingu. Ide o nenáročný, dôkladne premyslený, pomalý pohyb, pri ktorom sa postupne naťahujú a zohrievajú svaly. Cvičenie je opatrné, bez zbytočného skákania, trhavých pohybov či namáhania. Jeho výhodou je zlepšovanie pružnosti svalov, šliach a kĺbov. Znižuje sa ich stuhnutosť a zvyšuje rozsah pohybu. V praxi to znamená, že starší ľudia dokážu pri prechádzke urobiť nielen viac, ale aj dlhšie kroky a neunavia sa tak rýchlo.

Video
Venujte chrbtici ráno len päť minút! Jednoduché "posteľové cviky" skôr, ako vstanete.

Zohrejte si telo pohybom

Podstatou strečingu je postupné zohrievanie organizmu. Dosiahnete to napríklad chôdzou na mieste alebo naťahovaním dolných končatín, ktoré sa podobá dvíhaniu závaží. Každé natiahnutie svalu, či už trupu, nôh alebo horných končatín by malo trvať niekoľko sekúnd, neskôr 20 – 30 sekúnd. Po natiahnutí svaly uvoľnite a oddýchnite si. Strečing jednotlivých svalových partií opakujeme 2 – 3 krát. Pri tomto druhu cvičenia si môžete pomôcť pružným povrazom. Ak ho nemáte, vhodne poslúži aj pružnejšia vôdzka pre psov.

A čo tak stará dobrá chôdza?

K ideálnym aktivitám, ktoré pomáhajú seniorom zahnať bolesti kĺbov patrí chôdza. Ide o formu cvičenia, ktorá prospieva nielen kostrovej sústave, zmierňuje artritídu, ale pomáha kardiovaskulárnemu systému a odstraňuje depresívne nálady a úzkosti. Chôdza nie je náročná na športové vybavenie. Postačí správna obuv a dostatok tekutín. Pokiaľ s ňou začínate, zvoľte si radšej rovné povrchy a postupne pridávajte chôdzu do kopca. Tekutiny poslúžia na hydratáciu organizmu. Aj pri tejto činnosti si treba dávať pozor na preťaženie a rýchlu chôdzu dole kopcom, pri ktorej sa vytvára veľký tlak na kĺby.

paprika, čili, pikant Čítajte viac Čo dokáže mletá paprika urobiť so zdravím seniorov?

Cvičenie je o čosi veselšie v kolektíve

Pokiaľ to dovolí pandemická situácia, doprajte si plávanie a či aerobik vo vode. Vďaka zníženej gravitácii dochádza k zmenšovaniu telesnej hmotnosti a tým aj nízkemu tlaku na kĺby. Plávanie a vodný aerobik zvyšujú flexibilitu, rozsah pohybu, silu svalov a kondíciu srdcového svalu. Výbornými pomocníkmi na zmiernenie bolesti kĺbov sú aj joga a tai chi. V obidvoch prípadoch ide o kombináciu hlbokého dýchania, plynulých pohybov a meditácie. Okrem kĺbov si príde na svoje aj psychika starších ľudí. Meditačné cvičenia tlmia stres, dodávajú duševnú rovnováhu, pokoj a upravujú náladu.

Kĺbom svedčí bicykel

K bezpečným spôsobom ochrany kĺbov patrí aj bicyklovanie. Na rozdiel od behu ide o spôsob cvičenia, ktorý je šetrný ku kostiam, svalom, kĺbom a šľachám. Rovnako podporuje pravidelné prúdenie krvi do všetkých telesných tkanív a posilňuje srdce. V prípade, že sa obávate jazdiť vo vonkajšom prostredí, na tento druh aktivity výborne pasuje aj stacionárny bicykel. Jazdenie na bicykli odstraňuje stuhnutosť svalov, zvyšuje sa rozsah pohybu jednotlivých svalových partií, buduje sa vytrvalosť a zmierňujú bolesti či telesná únava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chôdza #bolesť kĺbov #bicyklovanie