Ak máte partnera so srdcovou chorobou, zbystrite pozornosť

Čo už môže byť lepšie, ako keď srdcia plné lásky vhupnú do prístavu manželského? Manželské šťastie však môže mať aj temnú stránku - kardiovaskulárnu. Nová štúdia varuje, že ak máte manžela alebo manželku so srdcovou chorobou, existuje u vás viac ako dvojnásobné riziko toho istého ochorenia.

16.05.2021 09:25
srdce, infarkt, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Choroba srdca je podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) hlavnou príčinou úmrtí v USA. Genetika a množstvo zlozvykov, ako je nezdravá strava, fajčenie a nadmerné pitie alkoholu prispievajú k vývoju chorôb srdca. Avšak teraz výskumníci Výskumného centra pre zdravie srdca v čínskom Pekingu tvrdia, že na zdravie môže vplývať aj výber partnera.

lekár, vyšetrenie, diagnóza, pacient, duševná choroba Čítajte aj Prečo depresívni seniori nevyhľadávajú liečbu?

Obzvlášť u mužov je vyššia pravdepodobnosť vývoja srdcovej choroby, ak ich manželka fajčí a mala už infarkt, hovoria výskumníci. „Zistili sme, že riziko kardiovaskulárnej choroby jednotlivca je spojené so zdravotným stavom a životným štýlom jeho manželky alebo manžela,“ hovorí autor štúdie Dr. Čch' Wang a spresňuje, že k zvýšeniu kardiovaskulárneho rizika môže prispieť stres zo starostlivosti o partnera s chorobou srdca.

Výskumníci skúmali viac ako 5000 heterose­xuálnych párov nad 45 rokov v siedmich čínskych regiónoch v rokoch 2014 až 2016. Účastníkov sa pýtali na podrobnosti o ich zdraví a aj o zdravotnom stave ich partnerov vrátane ich indexu telesnej hmotnosti (BMI) a krvného tlaku, o ktorých je známe, že zvyšujú riziko srdcovej choroby.

BioNTech/Pfizer Čítajte aj Štúdia: Podanie 2. dávky vakcíny Pfizer po 12 týždňoch zvýši tvorbu protilátok

Odpovedali tiež na otázky o ich životnom štýle – koľko vykazujú fyzickej aktivity, či fajčia a pijú alkohol. Výskumníci zistili, že pravdepodobnosť vzniku srdcovej choroby bola spojená so zdravotným stavom a životným štýlom manželky, a to najmä u mužov.

Celkovo, 28 percent z mužov, ktorých manželky mali srdcovú chorobu, taktiež trpelo týmto ochorením. V porovnaní s iba 12,8 percentami tých mužov, ktorých manželky srdcovú chorobu nemali. Rovnako tak bola najvyššia pravdepodobnosť vývinu srdcovej choroby u tých jednotlivcov, ktorých partner alebo partnerka boli obézni, fajčili alebo utrpeli infarkt, vyplýva zo štúdie, o ktorej informoval server studyfinds.org.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #štúdia #ochorenie #partneri #manželia #kardiovaskulárne riziko