Prečo depresívni seniori nevyhľadávajú liečbu?

Utrpenie, ktoré by mohli zmierniť skúsení odborníci. I napriek tomu, že starší ľudia trpia depresívnymi stavmi, lekárovi sa o týchto stavoch odmietajú zdôveriť. Odhaduje sa, že až dve tretiny seniorov si toto trápenie nechávajú pre seba.

15.05.2021 06:00
lekár, vyšetrenie, diagnóza, pacient, duševná... Foto:
Vedci predpokladajú, že starší ľudia s depresiou si na jednej strane neuvedomujú závažnosť svojich problémov alebo na strane druhej nevedia požiadať o pomoc.
debata (16)

Obdobie pandémie koronavírusu zasiahlo všetky vekové kategórie. Najviac si to odnášajú najmä osamelí starší ľudia, ktorí boli izolovaní už pred lockdownom a prísnejšie opatrenia v rámci pandémie to ešte zhoršili. Nedávna štúdia potvrdila, že u väčšiny z nich sa vystupňovali depresívne stavy a zároveň sa znížil záujem o liečbu tohto zdravotného problému. Výskum s názvom GeneSight Mental Health Monitor zistil, že dve tretiny Američanov vo veku nad 65 rokov, ktorí trpia depresiou nevyhľadávajú adekvátnu liečbu.

Duševná porucha nie je hanba

Vedci predpokladajú, že starší ľudia s depresiou si na jednej strane neuvedomujú závažnosť svojich problémov alebo na strane druhej nevedia požiadať o pomoc. V prieskume výskumníci oslovili takmer 1500 ľudí vo veku nad 65 rokov. V tejto vekovej kategórii hodnotili úroveň depresívnych symptómov. Dôraz však dali najmä na vplyv COVID-19 a izolácie na ich duševné zdravie a návyky. Na začiatku výskumu, ktorý sa uskutočnil už v lete, teda ešte pred začatím druhej vlny pandémie, takmer pätina respondentov vyjadrila obavy, že by mohla mať depresiu. Lekára však i napriek tomu nevyhľadali. Odpoveďou na otázku, prečo si seniori nechávajú svoju bolesť pre seba je podľa odborníkov potrebné hľadať v ich výchove a v čase, v ktorom vyrastali. Naštrbené duševné zdravie sa vtedy považovalo za osobnú hanbu.

srdce, cholesterol Čítajte viac Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Odmietanie pomoci nepomáha

Seniori sa k liečbe depresie postavili pasívne z viacerých dôvodov. Hoci vedeli, že smútok, výkyvy nálady či agresivita sú sprievodnými javmi psychického ochorenia, neobrátili sa s prosbou o pomoc nielen na lekára, ale ani na blízkych. Až 45 % seniorov bolo totiž presvedčených o tom, že poruchy nálady, špecificky depresia, patria k prirodzenému procesu starnutia. Až 62 % depresívnych starších ľudí uviedlo, že vedia čo majú robiť s týmto ochorením. Keď padla otázka, či hľadajú spôsoby liečby, odpoveď bola väčšinou negatívna.

Problém sa spája s absenciou tolerancie v minulosti

Seniori podľa výskumu podceňujú následky svojho zlého duševného stavu. Väčšinou sa domnievajú, že ich problémy nie sú až také zlé a iní ľudia trpia viac. Približne 39 % ľudí zase verilo, že svoj stav zvládne aj bez lekárskej pomoci. Počuť o liečbe nechcelo až 35 % seniorov. Psychologička Patricia Farrell, ktorá pracovala na výskume, prezrádza skutočné príčiny odmietania lekárskej pomoci. „Seniorov vychovávali v čase, keď sa duševné zdravie považovalo za problém, osobnú hanbu a mohli by byť odmietaní spoločnosťou,“ vysvetľuje spomínaná odborníčka na duševné zdravie. Ako ďalej vysvetľuje, neliečenie depresie nesúviselo len s negatívnym postojom spoločnosti. Niektorí seniori to doteraz považujú za osobné zlyhanie a slabosť. „Liečenie v oblasti duševného zdravia považovali za niečo, čo bolo určené pre osoby, ktoré sú slabé a nedokážu sa o seba postarať,“ zdôrazňuje Patricia Farrell.

paprika, čili, pikant Čítajte viac Čo dokáže mletá paprika urobiť so zdravím seniorov?

Nič nie je stratené, práve naopak

Odborníci varujú, že úspech pri liečbe depresie nastane až vtedy, keď sa odstránia predsudky o tomto druhu duševného ochorenia. Prvým krokom k identifikácii a liečbe duševnej poruchy je zmena vnímania psychických ochorení vo všeobecnosti. Depresiu pritom zhoršila v poslednej dobe najmä osamelosť a izolácia od ostatnej časti populácie z dôvodu COVID-19. Prispelo k tomu aj odrezanie od blízkej rodiny a pravidelnej rutiny. Aj v tomto prípade však platí, že pomôcť môžeme aj seniorom, ktorí trpia ťažkými formami depresie. Pokiaľ nepomáha pravidelný kontakt, či už osobný, alebo cez rôzne médiá, dôležité je staviť na rozhovor o probléme. Uvedomenie si stavu, jeho prijatie a následná snaha ho zvládnuť môže byť úspešnou cestou k liečbe porúch nálad u ľudí vo vyššom veku.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #koronavírus