Čo lieči kôpor?

S vysokým cholesterolom, zažívacími ťažkosťami či poruchami močového ústrojenstva si hravo poradí zaujímavá bylina a kráľovná rôznych omáčok. Kôpor nielen chutí skvele, ale dokáže prinášať starším ľuďom viacero zdravotných benefitov.

23.05.2021 06:00
kôpor, bylinky, dochucovadlo Foto:
Kôpor sa používa v čerstvej, sušenej, ale aj mrazenej forme. Hoci sa pri vysokom chlade mení jeho štruktúra, stále si dokáže zachovať dostatok arómy a chuti.
debata

Kôpor pochádza zo Stredomoria a južného Ruska, ale záhradkári ho pestujú takmer v každom kúte sveta. Ide o jednoročnú bylinu, ktorá vôňou pripomína zmes anízu, feniklu a zeleru. Z botanického hľadiska patrí do čeľade zelerovitých rastlín. Krehká bylinka osvieži viaceré mäsité jedlá, ale aj zeleninové šaláty a netreba zabúdať, že je často súčasťou rôznych zaváranín. Najviac pasuje k hovädziemu mäsu a takzvanej „kôprovke“, ale vôňu a delikátnu chuť dokáže hravo dodať aj rybám. V zeleninových šalátoch sa blysne najmä vtedy, ak si do nich pridáme aj vajíčko uvarené natvrdo.

Vitamínová bomba zo záhrady

Voňavá rastlina s lístkami pripomínajúcimi vtáčie perie je nabitá viacerými výživnými látkami, ktoré prinášajú osoh najmä starším ľuďom s poruchami zraku či imunitného systému. Približne 100 gramov kôpru obsahuje takmer poldruha násobok dennej potreby vitamínu A. Ide o v tukoch rozpustnú mikroživinu, ktorá zlepšuje videnie, stav pokožky a chráni seniorov pred útokom baktérií a vírusov. Spomínanej látke výrazne pomáha v „práci“ aj vitamín C, ktorý sa považuje za silný antioxidant. V praxi to znamená, že bojuje proti infekciám, starnutiu a užitočný je aj v prevencii vzniku rakoviny. Okrem toho sa v ňom nachádza aj vyššie množstvo kyseliny listovej, vitamínu B6 a ďalších mikroživín zo skupiny vitamínov B. Spolu tieto výživné látky pomáhajú posilňovať nervový systém a zrýchľujú metabolizmus.

Zemiakový šalát s kôprom a uhorkou Čítajte viac Čarovné recepty so zdravým kôprom

Pomôže aj pri únave a vyčerpaní

Kôpor nie je zďaleka chudobný ani na minerály. Dominujú mu vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a mangán. Obsahuje aj menšie dávky sodíka, zinku a medi. Minerálne látky vápnik a fosfor sú zvlášť dôležité pre starších ľudí, pretože pomáhajú predchádzať lámavosti kostí a zlepšujú stav chrupu. Železo chráni seniorov pred anémiou, únavou a vyčerpaním. Horčík zmierňuje kŕče a slabosť. Draslík pomáha srdcovému svalu a zinok posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Poradí si s viacerými zdravotnými ťažkosťami

Liečebné účinky kôpru sú vskutku širokospektrálne. Zmierňuje problémy so zažívaním, nafukovaním a stratou chuti do jedla. Pomáha tiež pri prechladnutí, horúčke a kašli. Ocenia ho však i ľudia, ktorých trápi pečeň, žlčník a močové cesty. Vedci sľubujú, že výskumy o vplyve tejto byliny na diabetes vyzerajú zatiaľ priaznivo. Viaceré štúdie presviedčajú, že kôpor je užitočný aj pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu a úprave tukov v krvi. Účinný je dokonca aj pri metabolickom syndróme. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave pri metabolickom syndróme ide o súčasný výskyt viacerých rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení. Typickým príznakom metabolického syndrómu je nadbytok tukového tkaniva v oblasti pásu a na hrudníku, ktorý sa nazýva centrálna obezita.

kôpor, bylinky Čítajte viac Kôpor - bylinka, ktorá upokojuje

Ako ho skladovať?

Kôpor môže pri nesprávnom používaní poškodiť naše zdravie. Keďže dráždi pokožku, netreba si ním potierať rany. Konzumácia vo vysokom množstve údajne dokáže zvýšiť citlivosť na slnko. Pozor by si mali dať aj ľudia so psychiatrickými diagnózami, ktorí užívajú lítium. Kôpor sa používa v čerstvej, sušenej, ale aj mrazenej forme. Hoci sa pri vysokom chlade mení jeho štruktúra, stále si dokáže zachovať dostatok arómy a chuti. Bylinu stačí umyť, usušiť a uložiť na papierovú utierku na hodinu do mrazničky. Kôpor potom vložíme do vrecúška, z ktorého vytlačíme vzduch a môžeme skladovať v mraze dlhšie obdobie.

Video
České zemiakovo-smotanové jedlo. Poznáte kulajdu? Pozrite si ju! Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #kôpor