Rady, ak si okolie všimne váš telesný pach

Najmä vo vyššom veku si nemusíte všimnúť vlastný nepríjemný telesný pach, zatiaľ čo okolie zvykne v týchto prípadoch spozornieť. S pribúdajúcimi rokmi seniorom ubúdajú čuchové bunky, a tak sa môže stať, že necítia arómu vlastnej pokožky.

29.05.2021 09:05
debata (1)

Telesný zápach je spôsobený baktériami, ktoré sa množia na pokožke. Tento stav má aj odborné pomenovanie bromhidróza. Často sa vyskytuje najmä u dospievajúcich ľudí, ale zvykne obťažovať aj vo vyššom veku. V tomto prípade si však nečakané telesné zmeny v podobe nepríjemnej vône či pachu vlastného tela nemusíte vôbec všimnúť. Baktériám sa darí najmä v teple a vlhku. To znamená, že ľudský pot je pre ne ideálnou živnou pôdou. Najviac sa rozmnožujú v podpazuší, v okolí slabín, na chodidlách, genitáliách, pri konečníku, ale dokonca aj na pupku či za ušami. Zvyšok pokožky si to odnesie tiež, hoci v miernejšej forme. Nepríjemný pach sa rád z tela prenáša na oblečenie, a tak sa môže stať, že i napriek dôkladnej hygiene v ňom zostane dlho uchovaný.

Telesný „buket“ ovplyvňuje i jedlo

Podľa britského medicínskeho portálu nhs.uk zhoršenie telesnej vône spôsobujú nielen baktérie, ale aj životný štýl a stravovanie. Jednou z príčin tohto stavu je nadváha a obezita, ale telo môže zapáchať aj pri častej konzumácii silne korenených jedál, cesnaku, alkoholu a niektorých liekov na depresiu. Ovocný zápach sa môže šíriť napríklad u diabetikov. Spomínané ochorenie spojené s nadmerným potením a telesnou arómou sa podľa Mayo Clinic spája s viacerými ďalšími sprievodnými javmi ako napríklad nočné potenie a narúša tak celkovú kvalitu a dôstojnosť človeka.

kôpor, bylinky, dochucovadlo Čítajte viac Čo lieči kôpor?

Zelené farbivo pomáha

Pokiaľ je príčinou telesného pachu nedostatočná osobná hygiena, rady na jeho odstránenie netreba vari ani spomínať. Ak telo zapácha z dôvodu konzumovaného jedla či choroby, pomôcť môžu chlorofylové tablety. Ide o rastlinné farbivo, ktoré sa podieľa na starej známej fotosyntéze. V ľudskom tele dokáže vraj blokovať nie príliš lákavé vône, ktoré sa tak cez kožu nedostanú k nosom ľudí v okolí. V prípade, že aj napriek telesnej hygiene problém pretrváva, vyriešiť ho môžete jednoduchými domácimi radami.

Staré dobré triky

Výborným prostriedkom na potláčanie tvorby potu a množenie baktérií je sóda bikarbóna. Pomáha absorbovať vlhko z pokožky, čím znižuje aj neželaný pach. Kombinovať ju môžeme s citrónovou šťavou, napríklad v pomere polievková lyžica sódy k rovnakému množstvu citrónovej šťavy. Táto zmes sa potom aplikuje na umyté podpazušie, ale môže sa použiť aj na ďalšie časti tela, ktoré produkujú výraznejšie výpary. Umývanie spomínaných partií tela je vhodné robiť každý deň po dobu niekoľkých týždňov. Pre niektorých ľudí môže byť tento recept príliš agresívny, podráždi pokožku alebo ju nadmerne vysuší. Ako alternatívu môžete vyskúšať zmiešať polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a sódy a nanášať túto zmes na suché podpazušie.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Od kozmetiky k botoxu

Samozrejme, na riešenie týchto ťažkostí sú vhodné aj kozmetické prostriedky. V prípade deodorantov však iba potláčajú, respektíve prekrývajú telesný pach. Antiperspiranty sú na tom lepšie, pretože obsahujú chemické látky na báze hliníka, ktoré šikovne znižujú mieru potenia a nepríjemný zápach. Ak nemáte hlboko do vrecka, nadmerné potenie môže vyriešiť aj aplikácia botulotoxínu. Zvyčajne sa používa na odstraňovanie vrások na tvári, ale lekári ním dokážu úspešne blokovať aj potné žľazy. Nie je asi žiadnym tajomstvom, že aj mnohé osobnosti spoločenského života a športovci využívajú túto drahšiu, ale účinnú formu liečby nadmerného potenia. Herci či speváci si tak chránia podpazušie a oblečenie od napohľad nepríjemných prepotených máp a hokejistom botulotoxín pomáha potlačiť zápach nôh.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #telesný pach