Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Lahodný nápoj s výraznou chuťou poteší maškrtné jazýčky, ale i zdravie ľudí v pokročilom veku. Najnovšie výskumy preukazujú, že rajčinový džús pomáha znižovať hladinu cholesterolu, krvného tlaku a chráni srdcový sval pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

30.05.2021 06:00
rajčiny, rajčina Foto:
Červenú farbu dodáva paradajkám pigment zvaný lykopén. Ide o silný antioxidant, ktorý sa oceňuje najmä v rámci prevencie nádorových ochorení.
debata (1)

Zaujímavú štúdiu z Tokijskej lekárskej univerzity zverejnil časopis Food Science and Nutrition. Výskum sa uskutočnil na takmer 500 ľuďoch, pričom väčšinu z nich tvorili ženy. Krvný tlak výrazne klesol takmer u stovky účastníkov výskumu, a to aj napriek tomu, že mali predispozície na hypertenziu. Systolický krvný tlak sa upravil z nameraných 141 na 137 mmHg, pričom diastolický (spodný) poklesol z približne 83 na 81 mmHg. Podobný úspech zaznamenala paradajková šťava aj u ľudí s vysokým cholesterolom. Približne u 125 ľudí v rámci štúdie zaznamenali slušný úbytok LDL, takzvaného zlého cholesterolu.

Ako je to so sladkou chuťou rajčín

Chutný nápoj sa vyrába odšťavením zrelých paradajok. Niekedy sa používa na jeho prípravu koncentrát a voda. V prípade, že sa do rajčinovej šťavy pridáva soľ alebo cukor, strácajú benefity pre ľudské zdravie. Cukor zvyšuje hladinu glukózy v krvi a vedie k ukladaniu tuku do podkožného tkaniva a soľ sa skrýva za problémami s vysokým krvným tlakom. Paradajky obsahujú až 95 % vody. Zvyšok patrí najmä sacharidom a vláknine. Približne stogramová porcia tohto druhu zeleniny sa chváli takmer 4 g sacharidov, z ktorých jednoduché cukry tvoria viac ako polovicu. Vláknine patrí takmer poldruha gramu a bielkovinám necelý gram z uvedenej porcie. Zaujímavé je, že čerstvé rajčiny obsahujú menej sacharidov ako ich zrelé kolegyne.

paradajky Čítajte viac Paradajky sú skvelým ochrancom našej imunity. Aj v zime?

Patria medzi vitamínové bomby

Medzi týmito mikroživinami jasne vyčnieva vitamín C, pričom stredne veľký kus tejto zeleniny dokáže pokryť takmer tretinu dennej odporúčanej dávky tohto vitamínu. Zabúdať však netreba ani na vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre reguláciu krvného tlaku a prevenciu srdcovocievnych chorôb. Rovnako potešia aj vitamíny skupiny B, napríklad foláty. Tie sú kľúčové pri regenerácii buniek a tkanív. Rajčiny obsahujú aj kyselinu listovú a vysoké množstvo minerálnej látky draslík. Tento minerál sa dokáže postarať o zdravie srdca ľudí každého veku.

Zázračná látka aj proti rakovine

Červenú farbu dodáva paradajkám pigment zvaný lykopén. Ide o silný antioxidant, ktorý sa oceňuje najmä v rámci prevencie nádorových ochorení. Vo všeobecnosti platí, že zelené sfarbenie paradajok spôsobuje rastlinné farbivo chlorofyl, pričom zrením plodu sa jeho množstvo znižuje a prevažuje práve lykopén. Najviac lykopénu majú výrobky z tejto zeleniny. Paradajková šťava, kečup, pasta, pasírované rajčiny ich majú viac ako čerstvé rajčiny. Lykopén sa totiž uvoľňuje pri tepelnej úprave. Ak majú paradajky žlté či oranžové sfarbenie dominuje v nich beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Paradajková šupka sa pýši obsahom látky zvanej naringenin, ktorý sa radí medzi flavonoidy a zmierňuje zápaly. Kyselina chlorogenová sa podpisuje pod znižovanie krvného tlaku u ľudí s hypertenziou.

Lykopén ochráni aj proti mŕtvici

Paradajky sa radia medzi potraviny s pozitívnym vplyvom na srdce. Vo svete patria kardiovaskulárne ochorenia k najčastejším problémom starších ľudí, a preto je vhodné v rámci prevencie konzumovať väčšie množstvo spomínanej šťavnatej potraviny. Nedávna štúdia skúmala vplyv lykopénu a beta-karoténu na zdravie mužov vo vyššom veku a dospela k záveru, že čím menej máme týchto látok v krvi, tým je väčšie riziko vzniku srdcového infarktu i mozgovej mŕtvice. Podobný výskum zase preukázal, že lykopén oceňujú seniori aj pre silné protizápalové účinky, ktoré im spôsobujú vážne zdravotné ťažkosti a bolesti. Treba však pripomenúť, že karotenoidy z paradajok chránia ženy pred rakovinou prsníka, ale pomáhajú aj ako ochrana pri nadmernom slnení.

Video
Trošku iná verzia rajčinovej polievky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #paradajka #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia #paradajková šťava