Dokážu celozrnné potraviny predĺžiť život?

Obilniny s vysokým obsahom vlákniny stoja podľa nedávneho výskumu Harvardskej lekárskej fakulty za úspechom v podobe zdravšieho a o niekoľko rokov dlhšieho života. Najväčším pomocníkom v boji proti rýchlemu starnutiu sú tak celozrnné potraviny.

05.06.2021 06:00
chleba, múka, pečivo, celozrnné, bageta Foto:
Rozdiel medzi celozrnným a takzvaným bielym pečivom je markantný.
debata (25)

Štúdia presviedča, že pravidelná konzumácia celozrnného pečiva, ryže či iných potravín s vysokým obsahom vlákniny znižuje riziko úmrtia na cukrovku a rakoviny. Výsledky výskumu zašli ešte ďalej. Ukazujú totiž, že vznik diabetu a nádorových ochorení klesol pri pravidelnom jedení tohto druhu jedla takmer o 20 %. Vedci si dali pri pátraní po zdravotných benefitoch celozrnných výrobkov na človeka záležať. Pracovali rovných štrnásť rokov a skúmali takmer 370-tisíc ľudí.

Do programu zaradili vyslovene iba zdravých jedincov, pričom z neho vylúčili ľudí, ktorých trápili problémy s obličkami, mali ťažkosti so srdcom, cukrovku alebo prekonali mŕtvicu. Účastníci výskumu boli podrobne monitorovaní a odborníci sa ich pýtali na spôsob životného štýlu, stravovanie a pohybové návyky. Rovnako ich monitorovali aj z hľadiska ich zdravotného stavu a úmrtnosti.

kôpor, bylinky, dochucovadlo Čítajte viac Čo lieči kôpor?

Kvalitné pečivo neuškodí diabetikom

Výskum priniesol príjemné výsledky pre viaceré skupiny ľudí. Tí, ktorí konzumovali viac ako 30 g vlákniny denne mali nižšie riziko úmrtia až o 17 % oproti ľuďom, ktorí sa vyhýbali pochutnávaniu si na celozrnných potravinách. Pravidelné jedenie obilnín, ryže, zemiakov, cestovín či pečiva v celozrnnom prevedení je zvlášť účinné pri ochrane srdcového svalu a u cukrovkárov. Netreba zabúdať, že vedci preukázali aj to, že riziko úmrtia na cukrovku kleslo pri týchto potravinách až o 48 %.

Prečo je „biely“ chlieb menej zdravý?

Rozdiel medzi celozrnným a takzvaným bielym pečivom je markantný. Pečivo z prvej skupiny je pevnejšie, hutnejšie, ťažšie, pričom chrumkavá dobrota z druhej spomínanej skupiny má svetlú farbu, jemnejšiu štruktúru a chuť. Celozrnné pečivo si netreba zamieňať s takzvanými „viaczrnnými“ potravinami. V takomto prípade ide iba o prípravu pekárenského výrobku z rôznych druhov obilnín, napríklad pšenice, raže, špalde. Pozornosť od kvalitného celozrnného pečiva môže odvrátiť aj ten druh chleba, rožka či žemle, ktorý je posypaný rastlinnými semienkami či ovsenými vločkami. V skutočnosti ide iba o ozdobené pečivo a nie jeho zdravšiu formu.

paprika, čili, pikant Čítajte viac Čo dokáže mletá paprika urobiť so zdravím seniorov?

Prečo sa nazýva pečivo celozrnným?

Pri mletí obilniny sa z nej získava nielen múka, ale aj šrot (obal zrna). Pokiaľ sa pri mletí odstráni, vzniká nám produkt v podobe tradičnej múky. V obale zrna pšenice, raže, špalde, ale aj ryže je ukrytá látka, ktorá nemá žiadnu výživovú hodnotu a i napriek tomu pomáha zlepšovať ľudské zdravie. Ide o vlákninu, ktorá má rozpustnú a nerozpustnú formu. Jej účinky ocenia najmä ľudia s tráviacimi ťažkosťami a cukrovkári.

Vláknina dokáže blokovať rýchle uvoľňovanie cukru do krvi, čo znamená, že nedochádza k prudkým výkyvom hladín glukózy a nálad. Vláknina viaže na seba v črevách vodu a s ňou aj toxické látky, ktoré sa v podobe stolice dostávajú von z tela. Okrem obilnín patria k skvelým druhom vlákniny ovocie a zelenina. Vynechávanie vlákniny z jedálneho lístka vedie k viacerým zdravotným problémom, najčastejšie zažívacím ťažkostiam, diabetu a srdcovocievnym ochoreniam.

Video
Sladká dobrota, ktorá vás možno prekvapí svojou jednoduchosťou.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Thai mango sticky rice na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #dĺžka života #vysoký vek #celozrnné produkty