Prečo bolesť vyčerpáva a ako sa zbaviť únavy?

Žiadna lenivosť, nedostatok motivácie či chuti do života. U niektorých seniorov sa objavujú chorobné stavy únavy v prípade, keď ich trápia chronické ochorenia. Ako žiť s pretrvávajúcou bolesťou a stratou energie?

12.06.2021 06:00
bolesť brucha, pečeň, cirhóza pečene Foto:
Ťaživé bolesti tela často neumožňujú vykonávať ani bežné a nenáročné denné aktivity.
debata

Týka sa to všetkých vekových kategórií, pričom zvlášť citlivými na tieto zmeny sú práve seniori. Ťaživé bolesti tela im často neumožňujú vykonávať ani bežné a nenáročné denné aktivity. Čo je vlastne únava? Ide o pravidelnú slabosť a nedostatok energie. O normálnu situáciu ide vtedy, ak ste unavení po dlhšej práci v záhrade či náročnej prechádzke. Prvým signálom toho, že niečo nie je v poriadku je únava, ktorá sa objavuje už ráno po zobudení. Vstávanie je nepríjemné a sprevádzajú ho mrzutá nálada, stuhnuté svaly a neschopnosť vstať z postele.

Keď nevládzeme ďalej

Vo väčšine prípadov sa pod tento stav dokážu podpísať práve rôzne dlhotrvajúce ochorenia, ktoré vyvolávajú chronické trápenie. Jednoducho povedané, bolesť vyčerpáva. V niektorých situáciách únavu naštartujú stavy úzkosti a depresie. Neustály boj s bolesťou vyčerpáva ľudský organizmus. Energia sa míňa na jej zvládnutie, pričom na bežné činnosti dňa jej už akosi nezostáva. Bolesť sťažuje však aj odpočinok a spánok. To znamená, že seniori sa ocitnú v kolotoči problémov, z ktorých sa nevedia vymotať.

chleba, múka, pečivo, celozrnné, bageta Čítajte viac Dokážu celozrnné potraviny predĺžiť život?

Ako súvisí so zápalmi v tele?

Bolesť je často následkom zápalu v tele, prípadne je dôsledkom neliečeného zdravotného problému. Ak únava pretrváva dlhšie ako 1 – 2 týždne, mali by ste sa zveriť do rúk odborníkov, ktorí môžu zistiť pravú príčinu straty energie. Niekedy postačí prehodnotenie kombinácie liekov, ktoré môžu spôsobovať vedľajšie príznaky v podobe obťažujúcej únavy.

Pomôže už úprava stravy

Odborníci odporúčajú niekoľko zásadných metód v boji s únavou. Prvou z nich je vylúčenie zápalových ochorení. Druhou formou je liečba chorôb, ktoré spôsobujú chronickú bolesť. Chýbajúcu energiu však môže dodať aj úprava životného štýlu. U seniorov často postačí pravidelná konzumácia ovocia, zeleniny a bielkovín. Rovnako nie je na škodu ani dostatočný pitný režim, keďže o starších ľuďoch je známe, že s pribúdajúcim vekom strácajú pocit smädu.

Ktorý je najlepší vitamín?

Proti únave pomáhajú rôzne vitamíny a minerálne látky. Najviac oceňovaným v tomto smere je vitamín D. Ten chýba najmä starším ľuďom, ktorí trávia veľa času medzi štyrmi stenami svojich príbytkov bez dostatočného množstva slnečných lúčov. Vitamín D si totiž ľudské telo dokáže vyrobiť samo, postačí mu pritom už polhodinový pobyt na slnku. Pri prechode z menej slnečnej jari do leta tak môžu mať seniori menej vitamínu D, ktorý sa nachádza v rybách, vaječnom žĺtku, pečeni či rastlinných olejoch. Spomínanou mikroživinou sa pýšia aj kvasnice a kakao.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Vyprážané a mastné jedlá uspávajú

Únave môžete predchádzať aj pri konzumácii stravy, ktorá je bohatá na protizápalové jedlá. Ideálnymi potravinami sú ovocie a zelenina, keďže obsahujú veľké množstvo antioxidantov potrebných na potlačenie zápalu. Pomáha tiež vylúčenie nezdravých jedál. Ide predovšetkým o príliš mastné, slané a vyprážané pokrmy. Spomínané jedlá navyše sťažujú trávenie a navodzujú pocit únavy. Výborným pomocníkom pri úprave zažívania sú tiež probiotiká. Ide o kolónie priateľských mikroorganizmov, ktoré sa usídľujú v našich črevách. Priateľské sú najmä z toho dôvodu, že podporujú nielen trávenie, imunitu, ale pomáhajú aj pri problémoch s únavou. Hoci únava často núti starších ľudí odpočívať ešte viac, existuje aj iný spôsob ako jej šikovne predísť. Zásoby energie dokáže povzbudiť už aj malá prechádzka, plávanie či bicyklovanie.

Video
Pozrite si recept na nepečené kokosové guľky v podaní 1. Vicemiss Slovensko Viktórie Podmanickej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #únava #vyprážané jedlá