Sladké zemiaky: Zlepšia zrak i trávenie seniorov

Chutná dobrota so sýtou oranžovou farbou poteší ľudí v každom veku. Zvlášť seniori ocenia zdravotné účinky lahodných batátov. Vitamínová bomba povzbudí trávenie, uľaví črevám, potlačí únavu a poteší oči.

19.06.2021 06:00
batáty Foto:
Batáty.
debata (3)

Batáty majú iný tvar, farbu i konzistenciu ako klasické zemiaky. Priemerný, stredne veľký sladký zemiak obsahuje približne 24 gramov sacharidov, približne 2,5 g bielkovín, minimum tuku a takmer 4 g vlákniny. Z hľadiska energetickej hodnoty patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom, čo si pochvaľujú najmä diabetici. Už na prvý pohľad je zrejmé, že prívlastok sladký dostal tento druh zeleniny najmä pre vyšší obsah sacharidov. Zo spomínaného množstva tvoria 7 gramov jednoduché cukry. Zvyšná, väčšina cukrov, je v kategórii polysacharidov. To znamená, že sa trávia pomalšie a do krvi sa dostávajú postupne. Nedochádza tak k prudkému výkyvu hladín glukózy v krvi a tým aj k nepríjemnému kolísaniu nálady a k únave.

„Áčko“ na oči i proti korone

Sladké zemiaky sa s hrdosťou môžu zaradiť medzi vitamínové bomby. Chvália sa vysokým obsahom vitamínu A, C, B6. Prvá spomínaná mikroživina prospieva zraku, zlepšuje stav pokožky, ovplyvňuje zdravú telesnú hmotnosť a dokonca sa považuje za ochranný vitamín proti koronavírusu. Batáty však nezaostávajú za ostatnými kvalitnými potravinami ani s obsahom minerálnych látok. Sladké zemiaky sa pýšia obsahom draslíka, horčíka a vápnika. Stredne veľký sladký zemiak má vyše 500 mg draslíka, 30 mg horčíka a o niečo viac vápnika. Draslík pomáha udržiavať srdce v dobrej kondícii. Horčík, zvaný tiež magnézium, bojuje proti kŕčom, únave v starobe a vyčerpanosti. Vápnik je kľúčovou minerálnou látkou pre starších ľudí, pretože bráni rednutiu kostí a chabému stavu chrupu.

ketodieta-kava Čítajte viac Dokáže káva ohroziť zdravie?

Žlté sú z provitamínu

Niet pochýb o tom, že farbu sladkých zemiakov má na svedomí beta-karotén. V podstate ide o provitamín A, ktorý sa v ľudskom tele mení na spomínané „áčko“. Beta-karotén dodáva oranžové sfarbenie pokožke, je súčasťou niektorých opaľovacích krémov. Seniori skôr ťažia z jeho antioxidačných účinkov, ktoré znižujú poškodenie organizmu voľnými radikálmi. Antioxidanty udržiavajú imunitný systém v dobrej kondícii a znižujú výskyt chronických chorôb, ktoré trápia seniorov aj niekoľko rokov.

Ako pomáha vláknina?

Trávenie seniorov podporí vysoké množstvo vlákniny. Batáty obsahujú rozpustný aj nerozpustný druh vlákniny, ktoré pomáhajú predchádzať zápche. Šupka sladkého zemiaku má väčšie množstvo tejto látky. Obidve formy zrýchľujú trávenie a zlepšujú pohyblivosť čriev. Spomínali sme, že minerál draslík sa podpisuje pod celkové zdravie srdcového svalu. Zďaleka však pri tomto nekončí. Draslík pomáha regulovať krvný tlak, čo ocenia starší ľudia s hypertenziou. Nízke hladiny tohto minerálu v tele spôsobujú vyšší krvný tlak. Pravidelné konzumovanie sladkých zemiakov podporuje aj zdravie očí u seniorov. Beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A pomáha predchádzať aj viacerým degeneratívnych ochoreniam oka. Pre zaujímavosť, už len jeden pečený batát zabezpečí až 150 % dennej potreby vitamínu A.

kôpor, bylinky, dochucovadlo Čítajte viac Čo lieči kôpor?

Nedarí sa im pri dlhom skladovaní

Batátom sa darí skôr v teplejších klimatických podmienkach. Zber je v septembri až začiatkom októbra. Skladovať ich treba na chladnom a suchom mieste, nie však v chladničke. Odporúča sa ich skonzumovať do týždňa po zakúpení. V prípade, že ste predsa uvarili o čosi viac batátov, stačí ich nechať vychladnúť a zamraziť. Sladké zemiaky sa pečú, varia, grilujú a neobvyklé nie je ani vysmážanie napríklad vo forme chutných hranolčekov.

Video
Jednoduchý, rýchly a voňavý recept na prípravu holubieho mäsa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #vitamín A #bataty