Vedeli ste, že univerzálny liek pre seniorov máte doma?

Netreba ho hľadať v lekárničke. Postačí, ak nazriete do špajze. Málo používaný zelený čaj dokáže prekvapiť staršie ročníky množstvom zdravotných benefitov, pred ktorými sa trasie cukrovka, zápaly, žalúdočné ťažkosti a niektoré druhy rakoviny.

26.06.2021 06:00
čaj, lúhovanie Foto:
Zelený čaj je skvelým liekom aj v boji proti depresiám a úzkosti.
debata (3)

Populárny nápoj z čajových lístkov sa vo všeobecnosti spája so zdravým životným štýlom. Zelený čaj obsahuje vysoké množstvo fytochemikálií, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii viacerých chorôb. Zo spomínaných látok má najmä cenné polyfenoly a látku EGCG. Viaceré štúdie poukazujú na skutočnosť, že tieto živiny regulujú hladinu glukózy v krvi, čím pomáhajú predchádzať cukrovke. Spomínaný nápoj upravuje metabolizmus cukrov, čo sa spája so zníženým rizikom vzniku diabetu.

Silnejšie srdce i ochrana pred mozgovou príhodou

Katechíny, ktoré sa nachádzajú v listoch zeleného čaju podporujú kardiovaskulárne zdravie, pretože šikovne bránia absorpcii tukov a cholesterolu do krvi. Redukcia triglyceridov v krvi sa postará o prevenciu hromadenia povlakov na stenách ciev, čo vedie k ich zužovaniu a vzniku aterosklerózy. Od nástupu tejto choroby sme už len na skok k srdcovému infarktu a mozgovej príhode. Katechíny sa výborne vstrebávajú v celom tráviacom trakte, čím sa výrazne podpisujú pod jeho bezproblémové fungovanie. Zápcha, hnačka, zápaly žalúdka a čriev sa môžu stať vďaka pitiu tohto druhu čaju pre mnohých seniorov minulosťou.

seniori, dôchodcovia, smiech, káva, čaj Čítajte viac Seniori, viete v akom čase by ste nemali piť čaj? Vedci majú odpoveď

Vraj chráni aj pred rôznymi rakovinami

Staršie generácie ľudí zvyknú trápiť zápaly. Vznikajú ako odozva na infekcie, zranenia, pri chronických ochoreniach. Ide o začarovaný kruh, z ktorého je ťažké vystúpiť. Vedci sa dušujú, že antioxidanty zo zeleného čaju pomáhajú znižovať zápal a opravujú poškodené tkanivá. Podľa niektorých výskumov kombinácia katechínov a polyfenolov bojuje aj proti rôznym druhom rakoviny. Spomínané látky silno detoxikujú ľudský organizmus a bránia vzniku nádorov. Hovorí sa, že najviac účinný je v rámci prevencie rakoviny prostaty, prsníka, pľúc, hrubého čreva, ale i pečene.

Sviežejšia pamäť? Žiaden problém

Blahodarné účinky zeleného čaju sa prejavujú aj pri zmierňovaní neurologických problémov u seniorov vrátane porúch či straty pamäti. Výskumy preukázali, že chutný nápoj je účinný v boji proti Parkinsonovej chorobe. Okrem tejto neurodegeneratívnej choroby sa cení aj jeho schopnosť znižovať hromadenie istých druhov proteínov v mozgu, ktoré môžu zapríčiniť Alzheimerovu chorobu. Tento typ ochorenia sa objavuje najmä u starších ľudí, viac u žien. Alzheimerova choroba negatívne ovplyvňuje pamäť či schopnosť orientovať sa v priestore a čase.

príroda, túra, turistika, nordic walking Čítajte viac Dokážeme predísť cvičením Alzheimerovej chorobe?

Trápenie s depresiami sa stane minulosťou

Zelený čaj je skvelým liekom aj v boji proti depresiám a úzkosti. Obsahuje aminokyselinu L-theanín, ktorá znižuje pocity napätia a nervozity. Najlepšie antistresové účinky sú najmä pri pití zeleného čaju s nízkym obsahom kofeínu, ktorý sa nachádza bežne aj v čaji. Ide o prírodný alkaloid, silnú stimulujúcu látku, ktorá povzbudzuje nervový systém a prispieva k bdelosti a sviežosti organizmu. V malom množstve funguje ako liek, vo vyššom dráždi nervovú sústavu a spôsobuje napätie a úzkosti.

Starnutie prichádza vďaka čaju pomalšie

Dobrou správou pre ľudí vo vyššom veku je aj to, že zelený čaj spomaľuje starnutie organizmu. Fytochemikálie, ktoré dominujú tomuto chutnému nápoju pozitívne vplývajú najmä na vzhľad pokožky. Vďaka tomu sa v koži zvyšuje tvorba kolagénu a elastínu. Ide o dve kľúčové bielkoviny, ktoré dokážu zlepšiť pružnosť a pevnosť pokožky. Niektorí odborníci sa domnievajú, že zelený čaj bojuje aj proti vzniku vrások, hoci celkom presne zatiaľ nevedia vysvetliť mechanizmus jeho pôsobenia.

Proti zápachu z úst

Niet pochýb o tom, že seniorov sužujú bolestivé, zapálené ďasná a horšia kvalita zubov. Rastlinné polyfenoly zo zeleného čaju chránia pred vznikom zubného kazu a hromadeniu rôznych povlakov na zuboch. Účinne potláčajú množenie baktérií, vyrovnávajú pH v ústnej dutine a slinách. Zelený čaj funguje aj ako ústna voda, pretože sa dokáže popasovať aj s pretrvávajúcim zápachom z úst. Okrem antioxidantov, polyfenolov a aminokyselín je zelený čaj zdrojom aj viacerých minerálnych látok vrátane horčíka, draslíka a sodíka. Zo stopových prvkov zase obsahuje chróm, vápnik a zinok. Horčík zmierňuje kŕče a odstraňuje únavu. Draslík pomáha srdcu, vápnik spevňuje kosti a zuby a zinok je skvelým pomocníkom pre imunitný systém.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #Alzheimerova choroba #zelený čaj