Anémia seniorov: Ako ju odhaliť?

Anémia. Pojem, ktorý sa spája s „poruchou“ krvi. Táto choroba sa u seniorov objavuje nenápadne a často ju odhalí až lekár. Popredná hematologička MUDr. Monika Drakulová z bratislavského laboratória SYNLAB pre Pravdu vysvetľuje čo spôsobuje tento chorobný stav a ako ho odhalíme.

27.06.2021 06:00
MUDr. Monika Drakulová Foto:
Hematologička MUDr. Monika Drakulová.
debata

Čo je anémia a ako sa prejavuje u seniorov?

Anémia je chorobný stav charakterizovaný znížením hemoglobínu pod fyziologické hodnoty pre daný vek a pohlavie. Presnejší je pojem anemický syndróm, pretože príčinou anémie nemusí byť vždy porucha krvotvorby, ale často je sprievodným príznakom iného ochorenia.

Aký je jej výskyt v populácii?

Anémia patrí k najčastejším chorobným stavom vôbec. V klinickej praxi 33 % vyšetrovaných pacientov vykazuje známky anemického syndrómu. Konkrétne anémiou z nedostatku železa trpí celosvetovo viac ako 3 miliardy ľudí. Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) sa anémia definuje ako pokles koncentrácie hemoglobínu u žien pod 120g/l a u mužov pod 135g/l. Priemerné hodnoty hemoglobínu vekom postupne klesajú, dolná hranica normy hemoglobínu pre obe pohlavia u seniorov je 120g/l.

K akým zmenách dochádza v tomto smere u starších ľudí?

Starnutie prináša so sebou zmeny organizmu na každej úrovni. V kostnej dreni sú za normálnych okolností zmeny nevýrazné. Pri záťaži ale kostná dreň už nedokáže rýchlo zareagovať tvorbou krvných elementov. Klesá počet krvotvorných buniek, dochádza k zmenám v mikroprostredí kostnej drene a k zmenám regulačných mechanizmov.

anémia, chudokrvnosť, krv Čítajte viac Anémia: Nie ste železná lady ani "ironman"?

Čím sa líšia rôzne typy anémie?

Existuje veľmi veľa rôznych typov anémií a viaceré klasifikácie. Veľmi zjednodušene ich môžeme rozdeliť na anémie z poruchy tvorby erytrocytov (červených krviniek), anémie zo zvýšených strát erytrocytov a na anémie pri chronických chorobách a z kombinovaných príčin.

Ktorý typ je dominantný u seniorov?

V staršom veku prevláda anémia z deficitu železa pri chronických krvných stratách, z malnutrície spolu s nedostatkom bielkovín, z nedostatku kyseliny listovej, vitamínu B12, veľmi častá je anémia chronických chorôb pri zápaloch, infekcii, onkologických ochoreniach, ochoreniach pečene, obličiek a endokrinných ochoreniach.

Aké sú príznaky?

Všeobecne klinické príznaky anémie súvisia s nedostatočným okysličením organizmu. Intenzita týchto príznakov závisí nielen od hodnoty hemoglobínu ale aj od rýchlosti vzniku anémie a od veku. Často sú príznaky nevýrazné, hlavne v prípade pomalého nástupu anémie. Príznaky anémie ako malátnosť, únava, dýchavica, znížená výkonnosť, búšenie srdca, bolesti hlavy, hučanie v ušiach, poruchy spánku a koncentrácie, nechutenstvo, zvýšená citlivosť na chlad bývajú často prehliadané, alebo pripisované iným chorobným stavom.

Dokáže senior sám rozpoznať, že má príznaky anémie a kedy má vyhľadať lekársku pomoc?

Populácia starších ľudí to má v tomto smere oveľa ťažšie, pretože prejavy anémie sa často prelínajú s ťažkosťami z ostatných ochorení, na ktoré trpia. Mali by sa preto zamerať nielen na všeobecné príznaky, ale aj na špecifické príznaky, ktoré sprevádzajú niektoré typy anémie. Napríklad anémia z deficitu vitamínu B12 sa môže prejaviť pálením a výrazne červeným sfarbením jazyka, jazyk je lesklý, vyhladený, stav často sprevádzajú neurologické príznaky ako necitlivosť a brnenie prstov, neistá chôdza a podobne. Alebo klinicky závažný typ hemolytickej anémie (z rozpadu červených krviniek) s nálezom výrazne žltého sfarbenia kože, slizníc, očného bielka a bolesťou brucha zo zväčšenej sleziny.

šošovica, železo Čítajte viac Trápi vás anémia? Čo jesť, čomu sa vyhnúť

Ako sa prejavuje život ohrozujúci typ anémie?

Život ohrozujúce aplastické (útlmové) anémie sa zase prejavujú aj častými infekciami, krvácaním do kože a slizníc. Špecifické prejavy najčastejšej anémie z deficitu železa bývajú pálenie jazyka, sucho v ústach, časté „kútiky“, lámavé a suché vlasy, vypadávanie vlasov, lámavé nechty a ryhovanie nechtov, sťažené prehĺtanie, tzv. pika (jedenie neobvyklých substrátov – ľad, krieda, omietka a pod. ) Dôležité je, nepodceňovať akékoľvek ťažkosti, ani únavový syndróm a v prípade pretrvávania ťažkostí, alebo ich zhoršovania sa obrátiť na lekára. Viac o prevencii tohto častého problému seniorov a úprave životosprávy pri anémii sa dočítate v pripravovanej druhej časti veľkého rozhovoru o anémii s MUDr. Monikou Drakulovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anémia #MUDr. Monika Drakulová