Anémia seniorov (2): Ako pomáha železo?

Anémia. Problém, ktorý sa nenápadne vkráda do života seniorov. Pomôcť môže dôkladná prevencia, ale aj úprava stravy, ktorá by mala byť bohatá napríklad na minerál železo. Vedeli ste, že pitie kávy či fajčenie po jedle znižuje jeho vstrebávanie? Viac prezrádza popredná slovenská hematologička MUDr. Monika Drakulová z laboratória SYNLAB.

04.07.2021 06:00
liek, tabletka, anémia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Aká je prevencia anémie u seniorov?

Napriek pozitívnemu trendu v predlžovaní života sa s narastajúcim vekom zvyšuje aj chorobnosť populácie. Keďže u starších ľudí ide veľmi často o kombinované typy anémie a anémiu pri chronických chorobách je dôležitá z preventívneho hľadiska snaha o liečbu a dohľad nad primárnym ochorením, najčastejšie z oblasti nefrológie, endokrinológie, reumatológie, internej medicíny.

S prevenciou súvisí aj výživa, aký je jej význam?

Mimoriadne dôležitý je v rámci prevencie stav výživy. U staršej populácie pozorujeme pribúdanie anémií z deficitu železa a vitamínov, ktoré sú spôsobené malnutríciou (nedostatočným príjmom mäsa a zeleniny v strave). Veľmi často v dôsledku ich sociálnej situácie. Medzi látky nevyhnutné pre krvotvorbu patria bielkoviny a aminokyseliny, z minerálov železo, meď, kobalt, z vitamínov kyselina listová, vitamín B12, vitamín B6, C -vitamín.

MUDr. Monika Drakulová Čítajte viac Anémia seniorov: Ako ju odhaliť?

Aký je význam železa v prevencii anémie, ale aj celkového zdravia starších ľudí?

Aj napriek skutočnosti, že železo je druhý najpočetnejší kov zemskej kôry, jeho deficit je celosvetovo najčastejšou príčinou anémie. Miliardy ľudí trpia jeho nedostatkom. Dospelý organizmus obsahuje 4 g železa, denne stratí okolo 1 – 2 mg, ideálny príjem železa závisí od pohlavia, nárokov organizmu od 10 – 20 mg denne. Čo sa života týka, je železo drahocennejšie ako zlato. Metabolizmus železa v organizme a jeho regulácia v bunke je nesmierne komplikovaný dej zameraný na vstrebávanie a ukladanie železa do zásoby.

Čo je najčastejšou príčinou nedostatku železa v ľudskom tele staršieho človeka?

Najčastejšou príčinou deficitu železa u seniorov je zjavné alebo skryté krvácanie, preto je dôležité zistiť príčinu a zdroj krvácania. Ďalšou závažnou príčinou je nedostatok železa v strave, alebo porucha vstrebávania železa v tráviacom trakte.

Aké sú najlepšie zdroje železa?

Zdroj železa môže byť živočíšneho pôvodu tzv. hemové železo, kedy sa vstrebe 30 – 40 % prijatého množstva, alebo nehemové železo – rastlinného pôvodu, kedy sa vstrebe len 5 % prijatého množstva železa. Navyše vstrebávanie zhoršuje kalcium, fytáty, oxaláty, vláknina, mlieko, čierny čaj, ale aj zápal žalúdka. Preto je dôležité dbať na správnu výživu seniora aj so zameraním na obsah železa v potrave, ale aj ostatných látok potrebných pre krvotvorbu. Nevyhnutné je sledovanie celkového stavu seniora a liečba pridružených ochorení. V prípade dokázaného deficitu železa dôsledná kontrola metabolizmu železa a adekvátna a včasná liečba.

Ktoré faktory zhoršujú, resp. spúšťajú anémiu?

Anémia je komplexná problematika, preto aj faktory, ktoré ju ovplyvňujú sú početné a závisia od príčiny anémie, dĺžky jej trvania a závažnosti. Zásadná je výživa a potraviny bohaté na železo, ale aj vitamín B12. Okrem mäsa, vnútorností, sú to aj tmavá čokoláda, celozrnné výrobky, strukoviny ako šošovica, fazuľa, zo zeleniny pažítka, petržlenová vňať, cvikla, paradajky, červená kapusta, cibuľaText linky, pór. Z čajov hlavne žihľavový, šípkový, lapacho, roibos, ale aj orechy, pistácie, mandle, slnečnicové a tekvicové semiačka. Z ovocia jahody, marhule, slivky, ostružina. Jednoducho povedané – jesť všetko a s mierou.

batáty Čítajte viac Sladké zemiaky: Zlepšia zrak i trávenie seniorov

Je pomoc „len“ o železe a úprave stravy?

Tak ako je železo dobrým sluhom, vie byť aj zlým pánom. Nie všetky anémie vyžadujú liečbu preparátom železa, existujú anémie, kde je liečba železom vyslovene kontraindikovaná a poškodzujúca orgány ako pečeň, srdce, žľazy s vnútorným vylučovaním. Táto diferenciálna diagnostika je už ale v rukách lekára.

Ako by si mali seniori upraviť životosprávu, aby sa vyhli tomuto problému?

Životospráva v staršom veku je enormne dôležitá. O dôležitosti dostatku spánku, pohybovej aktivity a správnej výživy už nikto nepochybuje. Alkohol a niektoré lieky ale znižujú hladinu kyseliny listovej, potrebnej pre syntézu nukleových kyselín v rámci krvotvorby, nikotín eliminuje vitamín C, ktorý reguluje využitie železa v organizme, kávička a čaj hneď po jedle znižujú vstrebávanie železa zo stravy.

Čo treba robiť po diagnostikovaní anémie?

A ak už je anémia prítomná, treba sa obrátiť na lekára, absolvovať odporúčané vyšetrenia (aj tie menej príjemné) a užívať predpísané lieky (nie vždy to musí byť preparát železa). Diagnostika anémie v staršom veku býva zložitejšia a náročnejšia, vyžadujúca pohľad z viacerých aspektov. Zároveň prevencia anémie a jej liečba sú mimoriadne dôležité pre samotného seniora a jeho kvalitu života, ale odráža aj úroveň starostlivosti celej spoločnosti o jedincov v geriatrickom ve­ku.

Ako máme pripravovať jedlo, aby sa nestratilo železo?

Zeleninu treba variť a dusiť, okysľovať (kyselinou askorbovou, jablčnou, octovou) ovsené vločky namáčať, koreniť bazalkou, kôprom, petržlenom.

Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Tým, že Losos od Ryby Košice prechádza hĺbkovým mrazením krátko po výlove, zachováva si svoje nutričné hodnoty. Vďaka vákuovému baleniu si udržuje farbu, arómu a chuť. Navyše, filety sú balené samostatne, preto nemusíte rozmrazovať celé balenie, ale len potrebné množstvo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #anémia #železo #hematológia #MUDr. Monika Drakulová