Aké najväčšie nástrahy číhajú na seniorov na internete?

Ochrana prihlasovacích údajov do mobilných bankingov, ostražitosť pred hoaxami či nevyžiadanými správami. Toto je len zlomok vecí, ktoré môžu ohroziť bezpečnosť starších ľudí vo virtuálnom priestore.

17.07.2021 00:00
mobil, sociálna sieť, chat, internet, facebook Foto:
Nikto by nemal ukazovať alebo posielať prihlasovacie údaje inej osobe, okrem osôb, ktorým veríme.
debata (1)

Faktom však je, že súčasní penzisti sú na tom v rámci poznania informačných technológií na inej úrovni ako kedysi. O tom, čo im hrozí na internete hovorí v rozhovore pre Pravdu odborník zo spoločnosti Dell Technologies Peter Ščasný.

Ako vnímajú seniori v súčasnosti informačno-telekomunikačné systémy a aké to bolo v minulosti?

Vo všeobecnosti platí, že ovládanie informačno-telekomunikačných technológií je čím ďalej tým intuitívnejšie. Hneď ako ľudia zistia, že nie je potrebné ovládať množstvo „trikov“ tak ako to bolo v minulosti a uvedomia si, že nehrozí, aby niečo pokazili. Vtedy začnú objavovať výhody a neboja sa experimentovať. Toto platí rovnako pre seniorov, ako pre akúkoľvek inú vekovú skupinu.

Aké výhody môžu starší ľudia čerpať z využívania internetu, čo všetko im prináša?

Keď ľudia začnú využívať internet, prvým prekvapením je vždy sloboda. Zvyknutí sú na televíziu, ktorá je obmedzujúca, pretože televízia určuje čo majú práve pozerať. Internet ponúka úplne neobmedzené možnosti, aký obsah budú konzumovať, ale vyžaduje si od nich aktivitu – nájsť obsah. To je pre starších ľudí najväčšou výzvou.

okuliare, počítač, klávesnica, krátkozrakosť, myopia, ďalekozrakosť, očná chyba, únava Čítajte viac Na čo si majú dať seniori pozor pri zoznamovaní cez internet?

Veľkým problémom môže byť zrejme nedostatočná znalosť ovládania počítača, prípadne mobilného telefónu. Prečo by seniori, ktorí sa chcú bezpečne pohybovať na sieti mali venovať pozornosť aj tomuto druhu vzdelávania?

Počítače sa ovládajú zďaleka jednoduchšie ako v minulosti. Práca s tabletom alebo smartfónom je prirodzenejšia a intuitívna. Je potrebné sa naučiť len zopár pravidiel a tie fungujú naprieč aplikáciami alebo internetom. Dôležitý je aj pocit, že sa nemusia báť a nemajú čo pokaziť.

Ktoré nástrahy ohrozujú najviac na internete starších ľudí?

Starší ľudia sú často zodpovednejší užívatelia a čítajú si všetko čo sa ich počítač „pýta“. Určite sa to nedá úplne zovšeobecniť, ale pri starších ľuďoch sa stretávam s tým, že majú pocit, že počítač s nimi komunikuje osobne. Reklamné ponuky, notifikácie, ktoré väčšina prehliadne, si starší ľudia pozerajú a čítajú a zodpovedne sa rozhodujú. Problém môže vzniknúť, ak disponujú platobnou kartou a nechajú sa zlákať podvodnou ponukou. Najväčšou nástrahou, zďaleka nielen pre starších, sú však dezinformácie. To považujem za najväčšiu výzvu pre spoločnosť.

Hrozbou na internete sú teda aj rôzne hoaxy. Ako majú seniori odlíšiť falošnú správu od tej pravej?

Toto je veľký problém nielen pre seniorov. S dezinformáciami má problém aj väčšinová populácia. Všeobecne sa hovorí o niekoľkých základných pravidlách: Overiť si kto je autorom informácie, či je pod článkom podpísaný, na aké zdroje sa obsah správy odvoláva. Z obsahu sa dá tiež vyčítať, či je článok cielený na emócie alebo fakty. Na základe postupných skúseností sa dá zistiť, že existujú platformy alebo noviny, ktoré opakovane poskytujú zavádzajúce alebo nepravdivé informácie. Na internete existujú aj stránky, kde si ľudia môžu overiť, kto sa nachádza na zozname konšpirátorov.

K najväčším nástrahám na internete patrí aj zneužitie rôznych prihlasovacích údajov do internetbankingu a pod. Ako si treba chrániť údaje?

Je dobré si osvojiť jednoduché pravidlo. Nikto by nemal ukazovať alebo posielať prihlasovacie údaje inej osobe, okrem osôb, ktorým veríme. K celkovej bezpečnosti je dôležité povedať, že internet banking už dávno nie je chránený len jedným heslom. Vždy ide o viacnásobne overenie cez sms alebo iným spôsobom takže, ani prípadný únik hesla by nemal byť problém. Dôležité je tiež používať počítač, na ktorý inštalujeme pravidelne aktualizácie, používať antivírus a používať overené internetové pripojenie, teda nie verejné bezplatné Wi-Fi. Najbezpečnejšie a súčasne najjednoduchšie je používať oficiálnu aplikáciu banky vo svojom mobile alebo tablete. Dôležité je tiež nepoužívať rovnaké heslá naprieč rôznymi službami.

Video
O novinkách a bezpečnosti platieb na internete hovorí Peter Ivanka, expert na digitálne bankovníctvo spoločnosti Softec. Odvysielané 23.12.

Hrozba podvodov a získavanie informácii o majetku seniora je tiež veľmi rozšírená. Na čo si majú dať pozor na internete pri nakladaní s týmito údajmi?

Tu platí presne to isté ako v bežnom svete. Neposkytovať žiadne informácie nikomu neznámemu. Okrem prípadov, keď z vlastnej iniciatívy kontaktujeme inštitúcie alebo spoločnosti, ktoré odôvodnene tieto informácie potrebujú. Vždy sa treba zamyslieť a zvážiť, či je skutočne potrebné informácie o sebe poskytnúť.

Častým problémom, a to nielen starších ľudí sú rôzne správy, ktoré dokážu zaniesť vírus do počítača či mobilu. Na čo nemajú starší ľudia klikať, ako rozpoznať takúto hrozbu a ako na ňu reagovať?

Pred každým kliknutím si treba prečítať, na čo klikáme. Ak sú to bežné navigačné prvky, ako tlačidlá na webe, ktoré by sme tam normálne očakávali, kliknutie je bezpečné. Ak vám príde výzva s odkazom na neznámu stránku, určite neklikať. Odosielateľa treba nahlásiť či zablokovať. Samozrejmosťou by mal byť antivírus, ktorý nás dokáže včas varovať alebo hrozbu automaticky zastaviť. Stále však platí, že bezpečnosť je len tak silná ako najslabší článok, čo je takmer vždy samotný človek.

e-mail, pošta, poštová schránka, klávesnica, enter, nevyžiadaná pošta, spam Čítajte viac Odborník radí seniorom: Ako sa nestať obeťou trestného činu

Na záver sa nám trochu predstavte, čomu sa venujete.

Venujeme sa podpore interných zamestnancov v spoločnosti Dell Technologies. Aktívne sa snažíme identifikovať ohrozenia a vopred zamestnancov pripravujeme cielenými tréningami, aby si sami vedeli poradiť, čo robiť, ak nastane problém alebo ich vedieme k tomu, aby problém vôbec nenastal. Vedieme vzdelávacie semináre pre niekoľko tisíc ľudí po celom svete. V rámci záujmovej skupiny GenNext upriamujeme pozornosť na potrebu rešpektu a záujmu o život rôznych generácií na Slovensku. Dávame možnosť mladým, aby si ľahšie našli zamestnanie, ponúkame rozvoj pre starších, aby si doplnili chýbajúce zručnosti pri práci s novodobými technológiami. Rozvíjame jazykové znalosti mladých a snažíme za tiež odstraňovať zažité stereotypy vo vnímaní rôznych generácií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet banking #bezpečnosť na internete #hoax