Túžite pomáhať seniorom? Staňte sa dobrovoľníkom

Bez nároku na odmenu a na úkor vlastného voľného času. Aj takto vyzerá namáhavá práca ľudí, ktorí sa rozhodli podať pomocnú ruku starším generáciám. A nielen im. Označujeme ich jednoducho, dobrovoľníci. Čo sa však skutočne skrýva za ich prácou?

11.07.2021 06:00
ruky, senior, opatrovanie, láska, pomoc Foto:
Pri práci so seniormi je najväčšou devízou čas.
debata (1)

„Je to činnosť vykonávaná bez nároku na odmenu, vo voľnom čase a pre niekoho iného alebo niečo iné. Jeho podobami sú napr. ochrana životného prostredia, práca v prospech cirkevných organizácii, sociálnej alebo zdravotnej oblasti a vzdelávaní,“ prezrádza pre Pravdu viac o tomto druhu práce výkonná riaditeľka CARDO – Národného dobrovoľníckeho centra Zuzana Vinklerová.

Čoskoro oslávia „dospelosť“

Spomínané centrum vzniklo na jar pred sedemnástimi rokmi a jeho hlavným poslaním je šírenie povedomia v spoločnosti o možnostiach dobrovoľníckych aktivít a ich prínose pre spoločnosť. Zároveň podporuje celú škálu neziskových organizácií v tom, aby získali dobrovoľníkov a naopak. Výskum, ktorý sa uskutočnil od júna 2018 do rovnakého mesiaca nasledujúceho roka potvrdil, že dobrovoľne neplatenú prácu v prospech iných ľudí či životného prostredia pre nejakú neziskovú organizáciu alebo jej prostredníctvom dosahoval úroveň až 36 %. Úspešné boli aj predchádzajúce roky, hoci dochádzalo k miernemu výkyvu záujmu smerom nadol i nahor.

Zvládli aj koronu

Počas pandémie koronavírusu sa vystupňoval dopyt po dobrovoľníkoch, ktorí nemali problém s poskytovaním pomoci najviac ohrozenej skupine ľudí, seniorom, čelili však materiálnym problémom. V práci im často bránil nedostatok ochranných prostriedkov. „Dobrovoľníci čelili nedostatku osobných ochranných prostriedkov. Vo všeobecnosti však veľmi rýchlo začali pomáhať tam, kde to bolo najdôležitejšie. A to seniorom, v zdravotníckych zariadeniach, pri doučovaní detí počas dištančného vyučovania a podobne,“ pokračuje Vinklerová.

Tina Redenkovičová Čítajte viac Príbeh dobrovoľníčky: Pomáha seniorom počas koronakrízy

Ako vyzerá práca so seniormi?

Neplatená práca vo voľnom čase pre iných ľudí má svoje jednoduché pravidlá. Vyžaduje si oddanosť a zápal pre vec. Určite nepatrí medzi jednorazové záležitosti a odmenou je často pocit dobre vykonanej práce a úsmevy inak smutných či opustených starších ľudí. Dobrovoľníci robia akékoľvek činnosti, buď pre neziskové organizácie alebo prostredníctvom týchto združení. Pri práci so seniormi je najväčšou devízou čas.

Ak ho dobrovoľník má a venuje ho staršiemu človeku, ide o najkrajší dar pre viacerých seniorov. „Ide najmä o trávenie voľného času so seniormi. O zdieľanie ich skúseností a udržiavanie v dobrej psychickej ale aj fyzickej kondícii. Tento typ dobrovoľníctva by mal byť dlhodobý, pri práci so seniorom sa odporúča kontinuita. Dobrovoľníci s nimi hrajú hry, rozprávajú sa, sprevádzajú na vychádzkach,“ hovorí šéfka Národného dobrovoľníckeho centra.

Kto sa môže stať dobrovoľníkom?

Neplatená práca pre iných nemá obmedzenia, možno ak vekové. „Dobrovoľníkom sa môže stať prakticky každý, kto má viac ako 18 rokov. Alebo aj mladší v sprievode dospelej osoby a so súhlasom rodiča. Dá sa „dobrovoľníčiť“ manuálne alebo pomáhať formou expertného dobrovoľníctva. Malo by byť ideálne prínosom pre obidve strany,“ vysvetľuje.

Na trhu je v súčasnosti množstvo webových portálov, ktoré ponúkajú dobrovoľnícke aktivity od výmyslu sveta. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, informovať sa môžete aj priamo v neziskových organizáciách, krajskom dobrovoľníckom centre, prípadne aj v meste a obci, v ktorej žijete, ale viac informácií získate aj na webe dobrovolnictvo.sk.

zranenie, úraz, záchranár, sanitka, prvá pomoc Čítajte viac Strážny anjel zachraňuje v Šali životy seniorom

O čo je najväčší záujem?

Ľudia, ktorí majú záujem o tento typ práce sa podľa výskumu angažujú najmä pri ochrane a rozvoji životného prostredia. Druhú kategóriu tvorila oblasť športu, aktivity v rámci náboženských spoločenstiev či v oblasti kultúry a umenia. Tretia skupina patrila rozvoju záľub, sociálnym službám či pomoci týraným ženám. Paradoxne, najmenší záujem v skúmanom období bol pri obhajobe práv občanov ako napríklad ochrana spotrebiteľa, práva pacientov či sexuálnych menšín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníctvo #pomoc seniorom