Ako zlepší ovsené mlieko trávenie seniorov?

Minimum škodlivých tukov, väčšie množstvo bielkovín a vlákniny než u iných druhov mlieka. Ovsená alternatíva spomínaného nápoja nie je navyše zaťažená obsahom laktózy a konzumentom ponúka poriadku dávku vlákniny.

18.07.2021 06:00
mlieko Foto:
Ovsené mlieko je ideálnym zdrojom energie pre starších ľudí.
debata

Kedy je čas na dúšok tohto lahodného drinku a ako pomôže starším ľuďom pri dodržiavaní pitného režimu i trávení?

Skvelý zdroj cenných vitamínov

Do studena vychladený osvieži v horúčavách a pomôže dodať telu potrebné vitamíny radu B a minerálne látky, o ktoré nás dokáže pripraviť sálavé teplo zo slnečných lúčov. Hoci si ovsené mlieko len pomaly hľadá svoje miesto medzi bežnými zákazníkmi, športovci a výživoví nadšenci ho vychvaľujú už niekoľko rokov. Mlieko z ovsa je lacnejšie než iné druhy orechových nápojov, rýchlo zasýti, dodá stratenú energiu, poteší pokožku a upokojí podráždenú myseľ. Okrem toho sa pýši takmer nulovým množstvom nasýtených mastných kyselín. Ide o tuky, ktoré sa bežne vyskytujú v živočíšnych druhoch mlieka. Zabúdať však netreba ani na absenciu cholesterolu, čo je bežné najmä pre produkty z obilnín.

Dodá stratenú energiu

Ovsené mlieko je ideálnym zdrojom energie pre starších ľudí. Šálka tohto nápoja obsahuje iba 5 gramov tukov, 4 g proteínov, 24 g sacharidov a okolo 2 g vlákniny. Sacharidy sú tvorené aj obsahom vlákniny, ktoré sa napríklad v kravskom mlieku vôbec nenachádza. Celková energetická hodnota spomínaného množstva ovsenej maškrty sa pohybuje na úrovni 130 kilokalórií, čo ho radí medzi potraviny s primeraným množstvom energie.

Poteší trávenie, uvoľní boľavému bruchu

Vláknina je najlepšou súčasťou ovseného mlieka. Spomedzi iných nápojov, ktoré sa vyrábajú z orechov jej má ovos doslova požehnane. Vláknina má rozpustnú a nerozpustnú formu a dokáže sa postarať o zdravý tráviaci systém, uľavuje nafukovaniu, odstraňuje kŕče v bruchu a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. V črevách na seba viaže vodu a spolu s ňou absorbuje aj celú škálu škodlivých látok a toxínov. Vláknina pomáha zlepšovať pohyby čriev a jej zdravotné výhody presahujú tráviaci trakt. Podieľa sa aj na úprave hladiny cukru v krvi, ktorej vyššie hodnoty môžu vyústiť do vzniku diabetu.

Preč s napätím a úzkosťou

Dôvodom, prečo si mnohí z nás z času na čas doprajú ovsené mlieko je obsah vitamínov a minerálnych látok. Tento osviežujúci drink sa chváli vitamínmi radu B, najmä tiamínom, riboflavínom a folátmi, ktoré sú dôležité pre výrobu a reguláciu energie v ľudskom tele. Okrem toho zlepšujú stav pokožky a úspešne tak liečia takzvané „kútiky“ úst či popraskané pery. Komplex vitamínov B si pochvaľuje aj nervový systém, ktorý dostáva mikroživiny potrebné na jeho správne fungovanie. Šikovne sa tak vyhneme napätiu, nervozite a úzkostným stavom.

Minerály ochránia pred vyčerpanosťou

Zinok, meď, horčík a mangán. To je len zlomok minerálnych a stopových prvkov, ktoré chránia ľudské telo pred infekciami, kŕčmi a vyčerpanosťou. V tomto smere im sekunduje aj vitamín B12, ktorý sa častejšie nachádza v živočíšnych potravinách. Nechýba ani vitamín D a A, ktoré sú potrebné pre zdravie kostí, oči a lepšiu imunitu. V horúcich letných dňoch potešia aj minerály sodík a draslík. Vyplavujú sa von z tela spolu s potom a môžu narobiť viacero zdravotných problémov. Napríklad pri nedostatku draslíka dochádza k poruchám srdcového rytmu, čo je zvlášť nebezpečné u seniorov.

Video
Ovsené vločky, banán, jablko a med priláka vôňou a chuťou každého, kto má rád sladké a chce maškrtiť zdravo. Tento videorecept je pripravený podľa receptu od @siuuu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #mlieko #laktóza #ovsené mlieko