Bolí vás hlava pri zmene počasia? Čo pomáha

Na počasie sú veľmi citliví starší ľudia, väčšinou ženy. Dokáže ale potrápiť aj mladšie ročníky. Meteosenzitivita označuje citlivosť ľudí na meteorologické javy. Okrem bolestí alebo problémov s tlakom spôsobuje aj vzostup agresivity a zhoršenie psychických problémov. Niektoré zdroje uvádzajú, že ňou trpí až 70 % obyvateľstva.

11.07.2021 11:21
seniorka, dôchodkyňa, nemocnica, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

„Meteosenzitívni ľudia cítia rôzne zdravotné neduhy ešte skôr, ako sa počasie zmení. Medzi najčastejšie ťažkosti patrí bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov, tráviace ťažkosti, zmeny nálad, nechutenstvo, problémy s tlakom, ale aj poruchy spánku. Mnoho ľudí trpí pri zmenách počasia podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie sú výrazne pomalšie,“ uviedla Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Lekári sa spojili s meteorológmi

Sledovanie vplyvu počasia a jeho zmien na ľudský organizmus sa vo veľkej miere začalo v 50-tych rokoch minulého storočia, keď si lekári v Nemecku všimli, že sa im pri určitých typoch počasia viac objavujú v čakárňach pacienti, ktorých spája rovnaký zdravotný problém.

voda, smäd, pitný režim Čítajte aj Toto sú nové trendy pitného režimu v horúčavách

„A tak sa lekári spojili s meteorológmi a už na začiatku 60-tych rokov sa v predpovedi počasia v Nemecku objavilo aj číslo, ktorým sa charakterizoval vplyv počasia na človeka a bližšie sa popísali aj prípadné zdravotné problémy. U nás dnes rozlišujeme päť rizikových stupňov, ktoré vyjadrujú intenzitu pôsobenia počasia na meteosenzitívnych ľudí. K najnebezpečnejším poveternostným situáciám patria napríklad postup frontálneho rozhrania, kedy sa skokom mení počasie, dlhotrvajúce vlny horúčav, dusné počasie v lete, alebo aj pred búrkou. Ale aj špecifický typ vetra, takzvaný fén, spôsobuje veľké problémy. Je dokázané, že môže priniesť aj vzostup agresivity a zvýrazniť psychické problémy,“ povedala Miriam Jarošová, meteorologička zo Žilinskej univerzity.

Horšie ich znášajú ženy

Zmeny počasia, vo všeobecnosti, ťažšie znášajú ženy. Najohrozenejšou skupinou sú seniori, ale meteosenzitivita sa nevyhýba ani mladším ročníkom. Do rizikovej skupiny patria aj astmatici, reumatici, ľudia po úrazoch a ľudia s oslabenou imunitou.

karfiol Čítajte aj Ako sa reštartovať pri únave vo vyššom veku?

„Zmeny počasia sprevádzajú prudké zmeny tlaku vzduchu. Tlak vzduchu zas vplýva na zmenu krvného tlaku, čo môže u ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami vyvolať prudkú reakciu a následne spôsobiť zmeny srdcového rytmu, búšenie srdca, dýchavičnosť, v ťažších prípadoch kolaps,“ dodáva Havelková. U ľudí trpiacich migrénami môže náhla zmena počasia vyvolať aj nepríjemný a bolestivý záchvat.

Telo sa nevie adaptovať

Príčinou meteosenzitivity sú poruchy normálneho priebehu adaptačných reakcií organizmu na zmeny atmosférického tlaku, teploty a vlhkosti vzduchu. Vplyv počasia však nie je stále rovnaký. Niekedy je reakcia organizmu prudká, inokedy sú prejavy menej nápadné. Závisí to od aktuálneho zdravotného stavu, ale aj psychického rozpoloženia. Veľkú mieru tu zohráva aj vek, telesná kondícia a zdravotný stav.

Pomáha pohyb a otužovanie

Negatívny vplyv počasia na naše zdravie môžeme znížiť pohybom, vďaka športu sa telo stáva odolnejšie, a stravou bohatou na vitamíny, minerály a bielkoviny.Telu musíme doplniť najmä magnézium a vitamín C. Netreba zabúdať ani na pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, a to za každého počasia. Dobrou prevenciou je aj saunovanie a otužovanie studenou vodou.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ľudia #bolesť hlavy #meteosenzitivita #citlivosť ľudí