Zanedbávanie hygieny zubov súvisí s ťažkou chorobou u seniorov

Vedci bijú na poplach. Pokiaľ sa seniori poctivo nestarajú o zdravie ústnej dutiny, môžu mať problém.

25.07.2021 06:00
zub, zubár, stomatológ, chrup, ďasná,... Foto:
Mnohí sa domnievajú, že nesprávne čistenie zubov môže mať za následok nanajvýš vznik zubného kazu alebo zápalu.
debata (7)

Tvrdia totiž, že škodlivé baktérie z ďasien dokážu urýchliť vznik Alzheimerovej choroby. Pri tomto druhu ochorenia dochádza k strate pamäti, ťažkostiam s orientáciou v čase a priestore. Výsledkom je zmätok v duši, nervozita až agresivita.

Na prvý pohľad to znie neškodne

Mnohí sa domnievajú, že nesprávne čistenie zubov môže mať za následok nanajvýš vznik zubného kazu alebo zápalu. Vedátori však prichádzajú s novým zistením, ktoré sa týka najmä starších generácií ľudí. Podľa nového výskumu, ktorý zverejnil web sciencedaily.com škodlivé baktérie z ďasien súvisia s výskytom látky amyloid beta v mozgomiechovom moku. Spomínaná látka (biomarker) je kľúčom pri zisťovaní Alzheimerovej choroby. Nerovnováha v takzvaných perorálnych (ústnych) baktériách tak môže v konečnom dôsledku ovplyvňovať naše vnímanie, pamäť, sústredenie a pozornosť.

srdce, cholesterol Čítajte viac Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Štatistiky sú neúprosné

Ochorenia ďasien postihujú až 70 % dospelých ľudí vo veku nad 65 rokov. Typickými pre túto chorobu sú chronické a opakujúce sa zápaly. Náchylné na ukladanie „zlých“ baktérií sú predovšetkým priestory medzi zubami. Zaujímavá štúdia uverejnená v časopise Alzheimer's & Dementia presviedča, že choré ďasná zhoršujú Alzheimerovu chorobu.

„Podľa dostupných poznatkov sa ukazuje súvislosť medzi nevyváženými bakteriálnymi kolóniami v ústnej dutine a biomarkermi, ktoré spôsobujú Alzheimerovu chorobu u zdravých starších ľudí,“ vysvetľuje docentka zubného lekárstva z NYU College of Dentistry Angela Kamer. Ako ďalej zdôrazňuje, ústa sú podľa nej domovom škodlivých baktérií, ktoré podporujú zápaly. „Máme dôkazy o tom, že výskyt amyloidu v mozgu bol spojený so zvýšeným výskytom škodlivých baktérií na ďasnách,“ pokračuje špecialistka z odboru stomatológie.

Odborníci nenechali nič na náhodu

Pre Alzheimerovu chorobu sú typické dva proteíny. Prvým z nich je už spomínaný amyloid beta, ktorý sa postupne zhlukuje do takzvaných plakov a predpokladá sa, že je spúšťačom Alzheimerovej choroby. Druhý proteín s názvom tau sa hromadí v nervových bunkách a vytvára takzvané spletence. Vedci, samozrejme, opierajú svoje zistenie o dôkladný výskum. Študovali takmer 50 zdravých ľudí nad 65 rokov. Každý z nich sa podrobil stomatologickému vyšetreniu a odberu bakteriálnych vzoriek spod ďasien. Pomocou lumbálnej punkcie im bola odobratá aj vzorka na stanovenie hladín amyloidu beta a tau.

alzheimer, nervy, neurón, mozog Čítajte viac Zlé gény nie sú všetko, seniori majú šancu na záchranu

Zdravie ústnej dutiny je základ

Na základe tohto výskumu tak určili mikroorganizmy, o ktorých je známe, že sú škodlivé pre zdravie ústnej dutiny. Ich názvy viac napovedia zubným lekárom, pre laikov je dôležitý najmä fakt, že pôsobia kontraproduktívne nielen pre ďasná, ale aj mozog. Výsledky skúmania ukázali, že u jedincov, ktorí mali v ústnej dutine viac škodlivých baktérií bol pravdepodobnejší vznik Alzheimerovej choroby.

Naopak, odborníci predpokladajú, že zdravé baktérie pomáhajú udržiavať rovnováhu v ústnej dutine, znižujú zápal a dokonca chránia pred Alzheimerovou chorobou. Vedci veria, že v tomto prípade nie je dôvod na paniku. Udržiavanie zdravia zubov a ďasien nie je žiadnou vedou a vyžaduje si pravidelné čistenie a kontrolu u zubného lekára. To isté platí aj u protéz, pod ktorými môžu nesprávnou hygienou vznikať celé kolónie škodlivých baktérií.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #ústna hygiena