Dokáže južné ovocie omladiť seniorov?

Ovocie, ktoré nepatrí len do jedálneho lístka mladých ľudí. Ananás dokáže seniorov šikovne chrániť pred vznikom cukrovky, obezitou a rizikom srdcových chorôb. Zabúdať však netreba ani na jeho zázračné schopnosti omladzovať pleť a skrášľovať vlasy.

27.07.2021 09:00
ananás, bowle Foto:
Vedci sa dušujú, že ananás je skvelou voľbou aj pre cukrovkárov.
debata (2)

Chutné južné ovocie právom zaraďujeme do kategórie super potravín. Hoci ide o pomerne známu pochúťku s výraznou sladko-horkou chuťou, na naše stoly sa dostáva väčšinou počas sviatkov alebo ako dekorácia v rámci ovocných mís. Pravdou však je, že dokáže upútať nielen zvonku, ale rovnako pozoruhodne i zvnútra. Až 86 % ananásu tvorí voda, v ktorej sú rozpustené živiny rôzneho druhu.

Z makroživín obsahuje najviac sacharidov. Na 100 g suroviny približne 13 gramov, z čoho jednoduché cukry sú na úrovni 10 g. Tuky a bielkoviny sú v tejto potravine zastúpené v minimálnom množstve, čo platí aj o soli. Zaujímavý je obsah enzýmov, vitamínu C, beta-karoténu, vápnika či draslíka a vlákniny.

mlieko Čítajte viac Ako zlepší ovsené mlieko trávenie seniorov?

Chráni srdce i cievy

Minerál draslík pomáha u ľudí s hypertenziou znižovať krvný tlak. Zároveň pomáha zlepšovať fungovanie obličiek. Podľa nedávneho prieskumu majú dostatočné množstvo tejto látky len 2 % populácie. Netreba sa preto čudovať, že vysoký krvný tlak, srdcové a cievne choroby sú na vzostupe. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí konzumovali vyššie množstvo draslíka z potravín mali až o 49 % nižšie riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca oproti tým, ktorí sa tomuto druhu stravy vyhýbali.

Keď nestačíte s dychom

Ak patríte medzi seniorov, ktorí majú problém s dýchaním, tak si môžete vskutku vydýchnuť. Jednou z kľúčových látok spomínanej dobroty je beta-karotén. Ide o provitamín, ktorý s v ľudskom tele mení na vitamín A. Okrem zlepšenia činnosti pľúc prispieva k ochrane organizmu napríklad aj pred vznikom astmy. Beta-karotén nájdeme aj v marhuliach, tekvici či brokolici. Počas celého roka chráni zrak a v lete je skvelým pomocníkom v boji proti spáleniu pokožky zo slnečných lúčov.

Protirakovinová kombinácia

Beta-karotén a vitamín C, ktoré sa nachádzajú v tomto južnom ovocí majú výnimočnú schopnosť bojovať proti vzniku nádorových ochorení. Vo všeobecnosti je známe, že zlé životné prostredie, alkohol, cigarety či nesprávny životný štýl prispievajú k rôznym druhom rakoviny, a to od dýchacích ciest až po hrubé črevo. Spomínané látky patria do kategórie antioxidantov, o ktorých je známe, že bojujú proti oxidačnému stresu. Ten vzniká v tele vplyvom voľných radikálov a okrem rakoviny povzbudzuje aj starnutie buniek a celého organizmu.

batáty Čítajte viac Sladké zemiaky: Zlepšia zrak i trávenie seniorov

Cukor je pod kontrolou

Vedci sa dušujú, že ananás je skvelou voľbou aj pre cukrovkárov. Tvrdia, že pacientom s diabetom 1. typu, ktorí si pochutnávali pravidelne na strave s vysokým obsahom vlákniny a teda aj ananáse sa znížila hladina glukózy v krvi. Cukrovkári 2. typu mali zase lepšiu úroveň tukov, cukrov v krvi a hladiny inzulínu. Ananás obsahuje na 100 gramov približne 2 g vlákniny. Okrem cukrovky si tak dokáže poradiť aj zo zažívacími ťažkosťami, nadúvaním a zápchou.

Omladí i zahojí rany

S vekom pribúdajú aj ťažkosti s hojením rán a kože. V tomto smere prichádza na pomoc enzým bromelín, ktorý pomáha znižovať výskyt pomliaždenín a opuchov. Takisto je výborným pomocníkom po chirurgickom zákroku v období rekonvalescencie. Na svoje si prídu však aj ľudia, ktorým záleží na lepšom výzore ich pokožky. Výživné látky na čele s vitamínom C zlepšujú pružnosť pokožky, redukujú vrásky a bojujú proti nežiaducim účinkom slnečného žiarenia. Vitamín C je zvlášť dôležitý pre tvorbu kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá prispieva k pevnosti a pružnosti pokožky. Hladiny kolagénu spontánne klesajú po 25. roku života a ananás môže byť vhodným nástrojom na spomalenie starnutia kože.

Video
Jednoduchý recept na flambovaný ananás. Obsahuje alkohol!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Flambovaný ananás na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #ananás #srdcovo-cievne ochorenia