Ako sa zbaviť kŕčov v nohách?

Ostrá bolesť, ktorá prekvapí rýchlosťou a intenzitou. Kŕčovité zvieranie svalstva zvykne zasiahnuť lýtka a stehná. Pozor by si mali dávať najmä starší ľudia v teplých letných mesiacoch, kedy dochádza k rýchlejšiemu odvodňovaniu organizmu.

02.08.2021 06:00
trombóza - kŕčové žily Foto:
Príčinu kŕčov treba hľadať v ochoreniach ako sú napríklad cukrovka, dehydratácia, nerovnováha minerálov v tele, poruchy nervového systému a užívanie viacerých druhov liekov.
debata

Na kŕče sa tiež nevieme pripraviť, ale dokážeme im účinne predchádzať. Vyskytujú sa často aj u seniorov a prechádzajú od stehna smerom nadol, alebo doslova paralyzujú svaly lýtka. Výsledkom toho môže byť strata rovnováhy, nebezpečný pád a zlomenina. Príčinu kŕčov treba hľadať v ochoreniach ako sú napríklad cukrovka, dehydratácia, nerovnováha minerálov v tele, poruchy nervového systému a užívanie viacerých druhov liekov.

Pomôže teplo i chlad

Bolesť pri kŕčoch šikovne zmiernime studenými alebo teplými obkladmi. Chlad alebo takzvané suché teplo účinne uvoľnia stuhnuté svaly na nohách. Pri používaní tejto techniky však treba dávať pozor na to, aby ste si extrémnymi teplotami nepopálili kožu. Nepríjemné následky tohto problému by mali zmiznúť do niekoľkých minút. Niekedy je vhodné používať obklady počas desiatich minút, kým bolesť úplne nepoľaví.

karfiol Čítajte viac Ako sa reštartovať pri únave vo vyššom veku?

Stačí sa trochu precvičiť

Výbornou prevenciou kŕčov sú strečingové cvičenia, ktoré zvládnu aj vyššie ročníky ľudí. Strečing je v podstate pomalá fyzická aktivita zostavená z ľubovoľných cvikov. Vykonávajú sa pomaly, bez rýchlych a trhavých pohybov. Môžeme ich takisto robiť v stoji alebo na stoličke. Tento druh fyzickej aktivity pomáha zvyšovať prietok krvi do postihnutej oblasti tela. Odborníci odporúčajú zaujímavý trik. Pred kŕčmi nás môže ochrániť aj ponaťahovanie svalov tesne pred spaním.

Zošúchané topánky patria do koša

Masáž je ideálnym prostriedkom na predchádzanie paralyzujúcim bolestiam vo svaloch dolných končatín. Uvoľnené svaly sú pohyblivejšie, menej stiahnuté a žilami preteká dostatočné množstvo krvi, ktoré zásobuje nohy potrebným kyslíkom. Pri masáži nepotrebujeme často ani asistenciu inej osoby, pretože na lýtka či stehná nôh si dosiahneme sami. Žiadne masírovanie však nepomôže, pokiaľ si nedoprajeme pri chôdzi pohodlnú a kvalitnú obuv. Pravdou je, že ak používame vynosené topánky, alebo obuv so zošúchanými podpätkami, koledujeme si na ďalšiu nepríjemnú dávku kŕčov.

Vzniku kŕčov bráni pitie vody

Najmä seniori by si mali dávať pozor na príjem tekutín, pretože s pribúdajúcimi rokmi u nich prirodzene dochádza k strate pocitu smädu. Nedostatok vody v tele sa spája aj s absenciou elektrolytov. Ide o minerálne látky, najčastejšie sodík a draslík, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie svalov. Sodík je jednou zo zložiek kuchynskej soli a nájdeme ho tiež v rôznych druhoch minerálnych vôd. Draslík sa nachádza napríklad v banánoch, avokáde, hubách, fazuli, paradajkách, ale aj v čokoláde. Ideálnym prostriedkom na zastavenie bolestivých kŕčov je jednoznačne minerálna látka magnézium. Obsahom horčíka sa pýšia najmä semená rastlín, orechy, strukoviny, celozrnné potraviny, listová zelenina ale aj horká čokoláda.

voda, smäd, pitný režim Čítajte viac Toto sú nové trendy pitného režimu v horúčavách

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #strečing #svalové kŕče