Prečo si seniori ubližujú užívaním veľkého množstva liekov?

Viac neznamená lepšie. Vedecké výskumy ukazujú, že ľudia vo vyššom veku majú tendenciu siahať po viacerých druhoch medikamentov. Často si pritom neoverujú vzájomné interakcie liekov a ich nežiaduce účinky. Efekt takejto „liečby“ môže mať fatálne následky.

14.08.2021 06:00
senior, dedko, lieky, trápenie, zhrozenie Foto:
Až 76 % ľudí vo veku nad 60 rokov užíva dva alebo viac liekov na predpis.
debata (21)

Chronické bolesti, zápaly, vysoký krvný tlak či cholesterol a mnohé ďalšie zdravotné ťažkosti prichádzajú s vekom a žiadajú si lekársku starostlivosť. Na každý problém tak senior dostane krabičku liekov, pričom si neuvedomuje, že ich nadužívanie a kombinácia s inými druhmi tabletiek môže spôsobiť vážne zdravotné problémy a niekedy aj smrť.

Zaujímavý výskum amerického centra s názvom National Health and Nutrition Examination Survey tvrdí, že až 76 % ľudí vo veku nad 60 rokov užíva dva alebo viac liekov na predpis. V tejto vekovej skupine je zároveň až 37 % ľudí, ktorí každý deň berú päť a viac tabletiek rovnako viazaných na lekársky predpis. V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že vedci do týchto počtov nezarátali konzumáciu výživových doplnkov alebo liekov, ktoré si môžeme kúpiť voľne v lekárni.

Prekvapivé čísla sú aj na Slovensku

Šokujúce nie sú len výskumy spoza oceána, ale aj u nás doma. Závery štúdií spred niekoľkých rokov ukazujú, že lieky užíva až 83 % ľudí vo vekovej skupine 60 – 64 rokov. Kategória seniorov 64 – 75 rokov je na tom ešte horšie. V tomto prípade berie lieky až 89 % starších ľudí. V kategórii nad 75 rokov sú výsledky alarmujúce. Lieky užíva 91 – 98 % starých ľudí. Na Slovensku platí, že užívanie liekov sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Viac je typické pre ženy, ale nevyhýba sa ani mužom, ktorí stoja v tomto smere v tesnom závese za nežnejšou polovičkou ľudstva. Ambulantní pacienti užívajú 4 – 6 a hospitalizovaní 5 – 8 druhov liekov.

čaj, lúhovanie Čítajte viac Vedeli ste, že univerzálny liek pre seniorov máte doma?

Hrozí predávkovanie, v krajných prípadoch úmrtie

Podľa spomínaného amerického centra majú seniori, ktorí denne používajú viac ako päť druhov tabletiek problém zorientovať sa v tom, ktoré sa používajú na aké ochorenie a aj v tom, v akom čase je potrebné ich užívať. Zámena piluliek môže spôsobiť nedostatočnú liečbu základného zdravotného problému, predávkovanie, interakciu s inými liekmi, vážne vedľajšie účinky, časté hospitalizácie a v krajných prípadoch aj smrť.

Poznajú aj extrémy

Profesorka gerontológie z univerzity na Južnej Floride Rosemarie Lammová tvrdí, že počas svojej praxe videla seniorov, ktorí brali 11 až 14 druhov liekov. V tomto prípade dochádzalo často k zámene liekov. Ako hovorí, zažila aj pacientov, ktorí kombinovali omylom lieky na srdce s inými liekmi na krvný tlak, čo na nich pôsobilo vyslovene toxicky. Podľa Rosemarie Lammovej na bunkovej úrovni zadržiavame viac liekov a z tela ich vylučujeme pomalšie.

Rozdiely sú aj na základe veku. Mladší ľudia dokážu vylúčiť účinné látky rýchlejšie než seniori. Ak napríklad starší človek užije liek na spanie v rovnakom čase ako mladší ľudia, účinok môže pociťovať dlhšiu dobu. Spracovávanie liekov tiež spomaľuje aj znížená funkcia obličiek.

penzistka, zdravá strava, žena, šalát Čítajte viac Seniori: Varte a jedzte zdravšie

Pomôžu šikovné aplikácie i komunikácia

Vinu za neprimerané užívanie liekov však netreba pripisovať starším ľuďom. Problémom môže byť napríklad komunikácia ich lekárov navzájom. Našťastie, aj v tomto prípade môže pomôcť viacero faktorov. Prvým je iniciatíva seniorov informovať všetkých svojich lekároch o liekoch, ktoré majú na predpis, ale i o tých, ktoré užívajú bez lekárskeho predpisu.

Druhým pohodlným riešením je kontrola interakcie liekov pomocou mobilných aplikácií zdravotných poisťovní, ktoré porovnávajú jednotlivé zložky liekov a vyhodnocujú ako sa vzájomne ovplyvňujú. Zabúdať netreba ani na triedenie liekov do špeciálnych a lacných „boxov“ alebo krabičiek určených práve na tento účel. Vďaka tomuto triku budeme mať lepší prehľad o tom, ktoré tabletky berieme počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #užívanie liekov #lieková interakcia