Čo je normálne počas starnutia?

Lôžko, lieky a čakanie na záver života. Takýmto predstavám o priebehu staroby už dávno odzvonilo. Odborníci totiž tvrdia, že na pribúdajúce roky a ich následky sa treba pripraviť.

15.08.2021 06:00
žena, staroba, strava, ovocie, jablko Foto:
K ideálnym zdrojom vlákniny patrí ovocie.
debata

Najlepším spôsobom je podľa nich pochopenie toho, čo je a čo nie je typické pre túto fázu ľudského života. https://cms.pravda.sk/…/alt_doc.php?…[tt_news][2262]=new

Fyzické i mentálne limity

Vo vyššom veku je ich o čosi viac ako v mladosti. Poznať ich nie je na škodu. Vedci vravia, že sa tak vyhneme zbytočným prekvapeniam. Na rednutie kostí, ubúdanie síl či duševné problémy sa tak vieme rýchlejšie pripraviť. Staroba sa odráža na celom tele a pociťovať to začneme aj na kostiach. V tomto období bývajú krehké a tenšie než zvyčajne. Strácajú na hustote a hmotnosti, čím sa zvyšuje riziko úrazov i zlomenín. Mení sa aj štruktúra chrbtice. Posun stavcov spôsobuje, že sme o čosi nižší než za mladých čias. Samozrejme, nejde o žiadny fenomén. Zmenšujeme a zväčšujeme sa aj mimo seniorského veku. Lekári vravia, že ráno po zobudení sme najdlhší, pretože máme uvoľnené platničky.

Čo pomôže na kosti?

Na rednutie kostí, osteoporózu, však netreba čakať. Môže a nemusí postihnúť každého seniora. Výborným liekom je prevencia, kedy lekár určí mieru poškodenia kostí a užívanie prostriedkov na ich posilnenie. Tradične, medzi najlepšie spôsoby udržania zdravých a pevných kostí patrí fyzická aktivita a úprava stravovania, ktorá dbá na dostatočný prísun minerálnej látky vápnik a vitamínu D. Kombinácia obidvoch látok posilňuje kosti.

tlakomer, krvný tlak Čítajte viac Čo sa skrýva za únavou seniorov?

Nečakajme na infarkt, bráňme sa

Počas strieborných rokov treba rátať aj zo zmenami ciev a problémami so srdcom. K typickým ťažkostiam nielen seniorov patrí vysoký krvný tlak, ale aj kôrnatenie ciev (ateroskleróza). Dochádza k nej usádzaním tukových látok na stenách ciev. Tie sa zužujú, upchávajú a usadeniny môžu preniknúť do srdca a spôsobiť infarkt. V tomto prípade je najväčším nebezpečenstvom vysoká hladina cholesterolu v krvi. Prispieva k nej nadmerná konzumácia živočíšnych tukov, údenín a sladkých potravín. Cholesterol neobsahujú rastlinné potraviny a niektoré z nich pomáhajú pri jeho postupnom odstraňovaní. Ide napríklad o zeleninu rôznych druhov, semená rastlín či orechy.

Rybí olej pomôže srdcu

Ani mozgové funkcie nie sú v starobe v najlepšej forme. K problémom s krátkodobou pamäťou sa pridružuje strata schopnosti robiť viacero úloh naraz, alebo sa učiť nové veci. Americké centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb vysvetľuje, že mierny pokles duševnej výkonnosti a zábudlivosť nemusia mať chorobný charakter. Zároveň upozorňuje, že dobrú psychickú kondíciu môžu mať seniori prakticky až do smrti. Aj v tomto prípade pomáha pohyb, sociálna interakcia s inými ľuďmi a zdravé stravovanie. Ideálnou potravou pre mozog sú takzvané zdravé tuky. Ide najmä o omega3-mastné kyseliny, ktoré chránia túto časť nervovej sústavy. Ich zdrojom sú napríklad morské mastné ryby ako sardinky, losos, makrela alebo lacný rybí olej.

bylinky, kvetináč Čítajte viac Ktoré byliny sa zbierajú v lete?

Ako sú na tom zuby

Zmeny pociťujú starší ľudia aj pri zažívaní. Tráviaci trakt sa zvykne spomaľovať, čo vedie k bolestiam žalúdka a pocitom nevoľnosti. Častým príznakom týchto problémov je tiež zápcha či plynatosť. Riešením je prevencia v podobe konzumácie stravy bohatej na vlákninu. K ideálnym zdrojom tohto druhu sacharidu patrí ovocie, zelenina či obilniny. Starnutie pocítia do istej miery aj zuby a ďasná. Zubná sklovina, ktorá chráni pred zubným kazom sa prirodzene opotrebováva.

Americká zubná asociácia varuje, že môže dochádzať k úbytku nervov v zuboch, čo spôsobuje menšiu citlivosť na bolesť a rýchlejší vznik rôznych zápalov a infekcií. Zabrániť tomuto problému môže konzumácia stravy bohatej na vápnik, fosfor a dôkladná hygiena. Americký časopis Journal of Publich Health totiž upozorňuje, že viac ako polovica ľudí nad 65 rokov má stredne až ťažké ochorenie ďasien. Zaujímavé je aj to, že problémy so zápachom z úst, vysušenou sliznicou či nedostatkom slín môžu spôsobiť vedľajšie účinky niektorých liekov.

karfiol Čítajte viac Ako sa reštartovať pri únave vo vyššom veku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zuby #srdce #srdcový infarkt #rybí olej