Ako sme zanedbali zuby počas pandémie a čo s tým?

Nastal čas na nápravu. Dlhé mesiace opatrení súvisiacich s ochorením COVID-19 si vyberajú svoju daň v podobe zhoršeného stavu chrupu.

18.08.2021 06:00
zubná hygiena, zubná kefka, zubná pasta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kazy, krvácajúce ďasná, ale aj vážnejšie problémy išli počas pandémie akosi bokom. Odborníčka vraví, že je pravá chvíľa na to, aby sme sa zverili do rúk dentálnych hygienikov.

Zaúradoval aj strach z budúcnosti

Koronavírus vytlačil starostlivosť o zdravie ústnej dutiny na okraj záujmu. Viacerí ľudia museli prioritne riešiť existenčné a zdravotné ťažkosti, pričom na profesionálne ošetrovanie zubov nezostal čas ani finančné prostriedky. Výsledok v podobe nelichotivého stavu chrupu sa prejavil po niekoľkých mesiacoch.

„Pandémia koronavírusu prekvapila každého z nás. Keďže toto obdobie sa opakovane vracia, ľudia sú demotivovaní k bežným činnostiam a začínajú mať strach z budúcnosti, či sa vrátia k predošlému bežnému životu. V ambulanciách dentálnej hygieny sa demotivácia pacientov prejavila zníženou starostlivosťou o zuby, čo viedlo k zhoršeniu stavu v dutine ústnej,“ vysvetľuje príčiny menšieho záujmu o ústnu hygienu členka výboru Asociácie dentálnych hygieničiek Katarína Žiaková, ktorá je zároveň aj ITOP inštruktorka v Slovenskej republike.

zuby, protéza zubná Čítajte viac Ako si poradiť s bolesťou od zubnej protézy?

Korona komplikovala prístup k odbornej pomoci

Dôvodov prečo sme prestali navštevovať odborníkov na ústnu hygienu bolo podľa nej viacero. Prvá skupina zanedbávala svoju bežnú starostlivosť pre samotné ochorenie COVID-19, pri ktorom prechádzali obdobím zvyšných teplôt, dráždivým kašľom, únavou, bolesťami celého tela.

„Riešili len základné biologické potreby a len nevyhnutnú starostlivosť, na ktorú mali silu. Druhá skupina zanedbávala svoje bežné návyky z dôvodu všeobecnej demotivácie, alebo aj tým, že sa im predĺžil termín tzv. recallu – kontroly ústnej hygieny u dentálneho hygienika, ktorého práca bola pre pandemické podmienky obmedzená.“ Nosením rúšok sa znížila aj motivácia k zdravému a peknému úsmevu.

Narástol počet ochorení zubov i ďasien

Vynechávanie dentálnej hygieny sa odrazilo na celom rade zdravotných problémov, ktoré sú typické pre nedostatočnú starostlivosť o ústnu dutinu. Medzi ne patria nánosy zubného povlaku, zubného kameňa, zápal ďasien, alebo zhoršenie už stabilizovaných parodontitíd.

„Najčastejším problémom bola už spomínaná apatia, nezáujem o starostlivosť o dutinu ústnu. Riešili problémy fyzické počas ochorenia, ale, žiaľ, aj psychické z dôvodu strachu z budúcnosti. Znížili frekvenciu aj kvalitu čistenia zubov a to nehovoriac o čistení medzizubných priestorov. Spôsobili tým zvýšené hromadenie zubného povlaku, ktorý pravidelne neredukovali, čo spôsobilo zápaly a mineralizovanie povlakov, čiže zubný kameň,“ hovorí odborníčka.

chrup, zuby, zubná protéza, náhrada, umelý, umelé, Čítajte viac Zvykáte si ťažšie na zubnú náhradu? Nebojte sa

Problémy narobilo aj zlé stravovanie

Hygiena úst v čase pandémie však súvisela nielen s nízkou motiváciou, existenčnými problémami a strachom z budúcnosti. Viacerí z nás sa ocitli v akejsi pasci nedostatku pohybu, stresu a jeho zajedania.

„Tým, že veľa ľudí muselo pracovať z domu, boli obmedzení pohybom častejšie pojedali, nielenže sa im zvýšila telesná váha, ale zvýšila sa aj kazivosť zubov, pretože neustálim pojedaním bolo v ústach stále kyslé prostredie a spolu s nedostatočnou starostlivosťou sa dopracovali k poškodeniu zubnej skloviny, kde následne začali vznikať zubné kazy,“ zdôrazňuje Žiaková. Ako ďalej vysvetľuje, po pandémii je nevyhnutné, aby sme sa vrátili späť k svojim predchádzajúcim návykom, hygienu úst nevynímajúc.

Ako často na hygienu?

Odpoveď na otázku, ako často máme navštevovať dentálneho hygienika nie je jednoznačná. Závisí to od konkrétneho problému, ktorý rieši s pacientom. „Niekedy je návšteva potrebná už o pár dní inokedy mesiacov. Ak má pacient stav stabilizovaný je potrebné navštevovať dentálnu hygienu aspoň dvakrát ročne. Pýtate sa prečo? Pretože je dôležité udržiavať dosiahnutý stav, odstrániť menšie chyby a stále pacienta motivovať k dobrej ústnej hygiene. Dentálny hygienik by mal patriť medzi dobrých priateľov pacienta, ktorému dôveruje,“ uzatvára členka výboru Asociácie dentálnych hygieničiek a ITOP inštruktorka v Slovenskej republike.

Baktérie číhajú všade, aj v domácnosti. Máme sa ich báť? Čítajte viac Baktérie číhajú všade, aj v domácnosti. Máme sa ich báť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #dentálna hygiena #koronavírus