Ktoré druhy jedla zlepšujú pamäť najmä seniorov?

Hľadanie kľúčov od bytu či okuliarov na čítanie. Hnevu zo zabúdania bežných vecí sa môžete pomerne rýchlo zbaviť.

19.08.2021 08:00
avokádo Foto:
Skvelým zdrojom mononenasýtených kyselín je napríklad avokádo.
debata (2)

Odborníci sú totiž presvedčení, že spôsob stravovania ovplyvňuje nielen našu schopnosť zapamätať si určité fakty, ale je skvelou ochrannou bariérou proti strate pamäti vo vyššom veku a demencii.

Nezabúdajte na správny výber mäsa

Nedávne výskumy naznačujú, že jedlo môže mať vplyv na našu pamäť a pravdepodobne stojí aj za zhoršením ďalších kognitívnych funkcií vo vyššom veku. Najväčším nepriateľom našej mysle tak môžu byť najmä tučné mastné potraviny. Pri výbere mäsa treba byť na pozore. Tučné a údené mäsové výrobky sú zdrojom nasýtených mastných kyselín. Ide v podstate o takzvané zlé tuky, ktoré zvyšujú hladinu škodlivého (LDL) cholesterolu. Podobne negatívne pôsobia aj iné druhy tukov, napríklad k nim patria trans mastné kyseliny. Nachádzajú sa najmä vo vysmážaných jedlách, zemiakových lupienkoch, ale aj v lístkovom ceste.

srdce, cholesterol Čítajte viac Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Ako pôsobí na cievy v mozgu?

Zlý cholesterol sa hromadí v cievach, ale nielen tam. „Tento druh cholesterolu pôsobí negatívne nielen na naše srdce, ale aj na mozog,“ vysvetľuje docentka medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte Francine Grodsteniová. Ako tvrdí, strava s vysokým obsahom tuku a cholesterolu môže urýchliť tvorbu beta-amyloidových plakov v mozgu. Pre lepšiu predstavivosť ide o zhluky látok, ktoré sa vyskytujú najmä u ľudí s Alzheimerovou chorobou. U týchto jedincov dochádza k postupnej strate pamäti, horšej orientácii v čase i priestore.

Viac masla, horšia pamäť

Vedci potvrdzujú svoje tvrdenia aj viacerými zaujímavými výskumami. Napríklad nemocnica Brigham and Women's Hospital upozorňuje, že ľudia, ktorí konzumovali väčšie množstvo nasýtených tukov z červeného mäsa a masla dopadli v testoch myslenia a pamäti horšie ako ženy, ktoré prijímali menšie množstvo tukov. Odborníci nevedia zatiaľ presne preukázať vzťah medzi príjmom nasýtených a trans tukov a zhoršenou pamäťou. Vedia však, že s génom nazvaným APOE sa spája vyššie množstvo cholesterolu a vznik Alzheimerovej choroby. „Tento gén má približne 65 % ľudí, ktorým vo veku 60 a 70 rokov diagnostikujú Alzheimerovu chorobu,“ vysvetľuje Gad Marshall zo spomínanej fakulty.

Podobne je to aj s cholesterolom

Ten sa postupom času ukladá na stenách ciev, pričom sa nevyhýba ani tým, ktoré sú v mozgu. Zužovanie ciev spôsobuje horšie prekrvenie mozgu, čo môže viesť k strate pamäti a v krajných prípadoch aj k mŕtvici. Jednoducho povedané, nervové bunky nemajú kvôli cholesterolu dostatočné množstvo kyslíka na svoje fungovanie. Odborníci odporúčajú, aby sme najmä s pribúdajúcimi rokmi obmedzili potraviny s vysokým množstvom cholesterolu, cukru a soli. Rovnako pomáha aj obmedzenie fajčenia.

mozog, cviky, alzheimer Čítajte viac Kedy sa treba báť demencie?

Stavte na zdravé tuky

Skvelým pomocníkom v boji proti lenivej mysli sú tiež tuky. V tomto prípade však ide o zdroj takzvaných zdravých tukov. Ide najmä o omega-3 mastné kyseliny a mononenasýtené mastné kyseliny. Zdravé tuky z prvej skupiny sa nachádzajú najmä v rastlinných olejoch, semenách rastlín, ale aj v morských mastných rybách. Skvelým zdrojom mononenasýtených kyselín je napríklad avokádo. V obidvoch prípadoch pomáhajú znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a takisto prispievajú tak k zdraviu srdca, ciev a mozgu. Zábudlivosť redukujú nielen tieto druhy tukov, ale aj viaceré množstvo vitamínov a minerálnych látok. Pamäť pomáhajú napríklad udržiavať v dobrej kondícii aj vitamíny skupiny B a minerál magnézium. Vitamíny radu B nájdeme napríklad v obilninách a magnézium v niektorých minerálnych vodách alebo v orechoch.

Video
V tomto videu nám spisovateľka, autorka bestsellerov Andrea Coddington predstaví svoj recept na prípravu Taco Night.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #cholesterol #Alzheimerova choroba #maslo #starecká demencia