Zrak si môžete zlepšiť cvičením i stravou

Starnutie, genetika, nadmerné namáhanie očí, ale i chyby v jedálničku sa u starších ľudí zvyknú premietnuť do problémov s ostrým videním a rôznymi poruchami zraku. K spomínaným ťažkostiam sa často pridružujú bolesti hlavy či slzenie očí.

21.08.2021 06:00
okuliare, zrak, problém Foto:
Kvalita zraku súvisí aj s cirkuláciou krvi a prekrvením očí.
debata

Cvičenie sa často podceňuje, ale vo vyššom veku nie je na škodu. Zlepšuje videnie, pomáha odstraňovať únavu a bolesti očí. Používa sa na to ceruzka, ktorú si položíme do zorného poľa očí tak, aby bola pred nosom. Postupne ju posúvame smerom od tváre, po niekoľkých sekundách pohybujeme ceruzkou doprava, doľava a približujeme ju k nosu. Po celý čas sa snažíme sústrediť a koncentrovať na spomínané pohyby. Cvičenie opakujeme štyrikrát až päťkrát denne. Odborníci tiež odporúčajú pri bolestiach hlavy spôsobených očami vynechať na istý čas pozeranie do počítača, televízora alebo mobilného telefónu.

Slnko je aj dobrým pánom

Skvelým pomocníkom pri liečbe boľavých a unavených očí sú slnečné lúče. Žiarenie zo slnka dokáže reaktivovať šošovku a zlepšuje pohyblivosť očných svalov. Okrem toho slnenie podporuje relaxáciu očí, úľavu a dodáva potrebnú energiu. V tomto prípade však nejde o druh meditácie, pri ktorom sa priamo pozeráme do slnka, čo by bolo skôr na škodu. Pri tomto spôsobe relaxácie zavrite oči a tvár otočte smerom k hrejivým lúčom slnka. Pomaly dýchajte a popritom si trením zohrejte dlane. Rukami si potom jemne masírujte zavreté viečka očí, ale bez vyvíjania nadmerného tlaku.

Mrkva je zdravá. Surová aj varená Čítajte viac Vitamín A zmierni problémy so zrakom

Ako súvisí dobré videnie s chôdzou naboso

Priaznivci čínskej medicíny veria, že nesprávne fungovanie očí súvisí s chorobami obličiek a pečene. Aktivovať videnie môžete aj stláčaním takzvaných akupunktúrnych bodov, ktoré sú v okolí očí a pomáhajú účinne odstraňovať bolesti oka. Po dobu približne desiatich sekúnd až päťkrát denne masírujeme okolie očí. Podľa zásad čínskej medicíny môže pri týchto ťažkostiach pomôcť aj chôdza naboso po tráve pol hodiny, a to vždy v skorých ranných hodinách. Oživenie nervových spojení v chodidlách sa vraj podpisuje aj na lepšom videní.

Pomoc s čučoriedkami i ginkom

Kvalita zraku súvisí aj s cirkuláciou krvi a prekrvením očí. Z výživových doplnkov pomáha pri rozširovaní ciev ginko biloba, ktorá chráni oči tiež pred glaukómom a makulárnou degeneráciou. Seniori ocenia jej účinky aj pri ľuďoch, ktorí trpia úzkosťou, alebo majú problémy s pamäťou. Podobne sa tejto byline tešia aj starší ľudia, ktorí majú ťažkosti so studenými nohami. V tejto súvislosti sa tiež používajú čučoriedky, ktoré majú zároveň silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Najviac ich ocení očná sietnica, ktorá sa poškodzuje pri vysokom krvnom tlaku a cukrovke 2. typu.

batáty Čítajte viac Sladké zemiaky: Zlepšia zrak i trávenie seniorov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #čučoriedky #zrak #bolesť hlavy #slzenie oka #ginko