Poznáte vitamín, ktorý pokorí únavu u seniorov?

Pomáha všade tam, kde klesá energia a nastupuje vyčerpanosť. Starších ľudí poteší svojou schopnosťou potlačiť neznesiteľnú únavu. Skôr než siahnete po výživových doplnkoch s týmto šikovným vitamínom B7 vedzte, že sa vo veľkom množstve nachádza aj v niektorých bežných potravinách.

22.08.2021 06:00
paradajková omáčka Foto:
Rajčiny sa chvália vysokým množstvom biotínu. Okrem toho majú ďalšie cenné antioxidanty, spomedzi ktorých vyniká lykopén. Odborníci tvrdia, že táto látka je skvelou prevenciou v boji proti rakovine.
debata (10)

Vitamín B7 známy tiež ako biotín patrí do skupiny vitamínov B, ktoré sú potrebné najmä pri syntéze energie. Patrí k mikroživinám rozpustným vo vode a aj z tohto dôvodu sa zvykne z tela vyplavovať omnoho rýchlejšie než napríklad v tukoch rozpustné živiny, ktorými sú vitamíny D, E, K a A.

Biotín sa podieľa najmä na metabolizovaní cukrov, tukov a bielkovín. Tieto makroživiny tvoria hlavný zdroj energie pre ľudské telo. Bez nedostatočného príjmu či neschopnosti správne spracovať tieto látky dochádza k vážnym problémom. Jedným z nich je únava. Netreba zabúdať, že vitamín B7 pomáha aj pri znakoch predčasného starnutia, pretože zlepšuje stav vlasov, nechtov, ale aj pokožky. Okrem toho sa podieľa na rekonvalescencii poškodených alebo vyčerpaných svalov.

Hrozia aj depresie

Nedostatok biotínu sa zrkadlí v rôznych zdravotných ťažkostiach. Patrí k nim slabosť, ale aj únava, bolesti svalov, anémia, suchá pokožka, lupiny, vypadávanie vlasov. V prípade, ak užívame nízke dávky vitamínu B7, objavujú sa aj problémy v podobe porúch nálady. Takýmto typickým psychickým ochorením je najmä depresia, ktorá sa prejavuje stratou záujmu, chuti do života a poklesom nálady. Niektorí ľudia môžu napríklad pociťovať zníženú chuť do jedla, čo je zvlášť nebezpečné najmä u seniorov.

Výborným zdrojom biotínu sú ľahko dostupné potraviny. Ak si radi pochutnávate na rôznych druhoch orechov, máme pre vás dobrú správu. Konzumácia približne 100 g arašidov dokáže pokryť vyše 80 % dennej potreby vitamínu B7. V porovnaní s inými orechami ide o najlepší zdroj spomínanej mikroživiny. Rovnaké množstvo mandlí dokáže zabezpečiť takmer polovicu potrebného množstva biotínu a vlašské orechy takmer 20 %.

avokádo Čítajte viac Ktoré druhy jedla zlepšujú pamäť najmä seniorov?

Skvelo sa dopĺňa s beta-karoténom

Podobným množstvom vitamínu B7 sa pýšia aj batáty. Sladké zemiaky obsahujú takmer 30 % dennej dávky biotínu. Okrem toho potešia aj veľkým množstvo beta-karoténu, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Tento vitamín tak pomáha seniorom pri ochrane zraku a pokožky. Medzi ďalšie mikroživiny, ktoré asistujú v batátoch biotínu patria minerálne látky draslík, mangán, meď, ale aj vitamín C.

Vajíčko natvrdo ráno na raňajky?

Dobrý nápad. Postačí takto pripravené vajce strednej veľkosti a zabezpečíme si prísun približne 27 % dennej potreby vitamínu B7. Samozrejme, tento druh živočíšnej potraviny je aj výborným zdrojom bielkovín, ktoré sú potrebné na regeneráciu unavených svalov. Z vitamínov sa vo vajíčkach nachádza tiež vitamín B12, riboflavín a vitamín D na kosti. Z minerálnych látok mu dominuje selén, jód i fosfor. Spomínané látky sú nevyhnutné pre správne fungovanie hormonálnej sústavy, naštartujú metabolizmus i posilnia zuby.

Skutočne lacnou potravinou, ktorá obsahuje biotín je cibuľa. Môžeme ju konzumovať surovú, ale aj tepelne upravenú. Z antioxidantov napríklad ponúka vitamín C, ktorý sa dokáže popasovať s infekciami, ale tiež stopové prvky mangán a meď. Podobne, asi 25 % dennej odporúčanej dávky má bežná porcia ovsených vločiek. Tento druh obilniny má však aj iné priaznivé účinky pre ľudský organizmus. Pre vyšší obsah vlákniny zlepšuje pohyb čriev, zabraňuje zápche a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Vždy netreba siahať po výživových doplnkoch

Letné mesiace sú obdobím sezónnej zeleniny, paradajky a mrkvu nevynímajúc. Rajčiny sa chvália vysokým množstvom biotínu. Okrem toho majú ďalšie cenné antioxidanty, spomedzi ktorých vyniká lykopén. Odborníci tvrdia, že táto látka je skvelou prevenciou v boji proti rakovine. Kto má radšej sladšiu chuť zeleniny, siahnuť môže po mrkve. Vo všeobecnosti je známe, že patrí medzi najlepšie zdroje beta-karoténu. Okrem toho však nezaostáva ani s obsahom vitamínu B7. Pochutnávanie si na jednej či dvoch mrkvách dodá telu až 20 % odporúčanej dávky vitamínu B7 na deň.

Video
Trošku iná verzia rajčinovej polievky

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #cibuľa #paradajky #vitamín B7